Záujem o prácu doučovateľa neklesá

Záujem o privyrobenie si ako doučovateľ či doučovateľka sa zvýšil. Potvrdzuje to analýza portálu Domelia.sk.

20.09.2018 06:00
škola, hra, učiteľka Foto:
Doučovanie je jeden zo spôsobov, ktorým si vedia ľudia zvýšiť svoj príjem aj popri práci.
debata

Slováci mali v 1. polroku 2018 najväčší záujem o túto prácu za posledné tri roky. Spomedzi inzerátov doučovateliek či doučovateľov je až 86 % žien. To môže byť spôsobené najmä tým, že táto forma privyrobenia si je obľúbená najmä u ľudí, ktorí pracujú na pedagogických pozíciách, kde je tiež vysoký podiel ženského pohlavia.

Slovensko zažíva posledné roky novú situáciu. Nezamestnanosť je nižšia, čo spôsobuje, že na pracovné inzeráty reaguje nižší počet uchádzačov ako v minulosti. Kým záujem o job na trvalý pracovný pomer klesá, spomínaný portál eviduje zvýšený počet ľudí, ktorí si chcú privyrobiť doučovaním.

Práve to jeden zo spôsobov, ktorým si vedia ľudia zvýšiť svoj príjem aj popri práci. Doučovateľ si vie na Domelia.sk privyrobiť v priemere 6,50 eura na hodinu v hrubom. V porovnaní s inými brigádami, je tak takýto zárobok nadpriemerný. Údaje pritom potvrdzujú, že 1. polrok 2018 priniesol najväčší záujem o doučovanie za posledné tri roky. Na portáli si založilo nový profil až 633 ľudí, ktorí ponúkajú doučovanie.

Doučovanie sa pritom dá rozdeliť do troch skupín – doučovanie všeobecných predmetov, cudzích jazykov alebo hra na hudobné nástroje. Pomocníci najčastejšie ponúkajú angličtinu, slovenčinu, matematiku, nemčinu, biológiu, dejepis či chémiu s fyzikou. Analýza a.sk tiež potvrdila, že za posledné roky nestúpol iba záujem o prácu doučovateľov. S počtom ľudí, ktorí ponúkajú takéto služby, zároveň stúpol aj počet rodín, ktoré ich vyhľadávajú.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cudzie jazyky #Práca a kariéra #doučovanie