Nájsť ľudí na pedagogické pozície je čoraz zložitejšie

Počet ponúk slovenských škôl na portáli Edujobs.sk stúpol medziročne zhruba o 16 percent. Riaditelia však majú problémy. Tak ako na Slovensku rastie potreba nových ľudí, zároveň klesá záujem o pedagogické pozície. Portál Edujobs.sk zhŕňa pracovné príležitosti v slovenskom školstve na jedno miesto. Školy tu môžu inzerovať voľné pracovné pozície zadarmo. Analýza ukazuje, že záujem o nových pedagógov za posledné roky výrazne rastie.

19.09.2018 06:00
pedagogička, učiteľka, škola, školák,žiak Foto:
Problém s nedostatkom zamestnancov tak rieši každý rok čoraz viac inštitúcii.
debata (3)

2999. Presne toľko ponúk zverejnili školy od 1. januára do 20. augusta v tomto roku. Oproti minulému roku sa dopyt zvýšil takmer o 16 percent. Ponuka pritom stúpa postupne každý rok. Ak porovnáme počet inzerátov v tomto roku s rovnakým obdobím 2015, ponuka narástla na viac ako štvornásobok.

Analýza portálu Edujobs.sk potvrdzuje, že na voľné pozície reaguje čoraz menej ľudí. Na jednu pozíciu zareagovalo tomto roku v priemere menej ako sedem uchádzačov. V roku 2015 sa pritom na voľnú pedagogickú pozíciu ozval v priemere dvojnásobný počet ľudí. Najväčší záujem je o učiteľov/učiteľky druhého stupňa na základnej škole. Školy hľadajú tiež často nových ľudí na pozície stredoškolských angličtinárov/an­gličtinárok či učiteľov/učiteliek prvého stupňa základných škôl.

Medzi päť najčastejšie inzerovaných pozícií sa dostali ešte učitelia/učiteľky materských škôl či výchovávateli­a/vychovávateľky.

Ukazuje sa, že problém s nedostatkom zamestnancov tak rieši každý rok čoraz viac inštitúcii. Počet škôl, ktoré zverejnili nové pracovné ponuky, sa za posledné tri roky zvýšil takmer o 159 percent. Problém nedostatku pracovníkov sa pritom týka najmä škôl v hlavnom meste a jeho okolí. V prvej päťke miest s najvyšším počtom ponúk sú až štyri mestá na západnom Slovensku.

5 najčastejšie vyhľadávaných pedagogických pozícií

1. Učiteľ/ka II. stupňa ZŠ

2. Učiteľ/ka SŠ – anglický jazyk

3. Učiteľ/ka I. stupňa ZŠ

4. Učiteľ/ka MŠ

5. Vychovávateľ/vycho­vávateľka

5 miest s najvyšším počtom ponúkaných miest

1. Bratislava

2. Košice

3. Trnava

4. Senec

5. Malacky

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #školy #pedagóg #Práca a kariéra #Edujobs