Najvyššiu mieru neobsadených pracovných miest majú Česi, Slováci sú vzadu

Pomer voľných pracovných miest k celkovému počtu pracovných miest v celej EÚ zostal v druhom štvrťroku na 2,2 percenta, na Slovensku to je 1,2 percenta. V eurozóne je to 2,1 percenta.

17.09.2018 11:57
debata

Česko má najvyššiu mieru neobsadených pracovných miest, v druhom štvrťroku opäť stúpla na 5,4 percenta a rast bol najvyšší zo všetkých krajín únie. Vyplýva to z údajov, ktoré v pondelok zverejnil európsky štatistický úrad Eurostat.

Po Českej republike je miera neobsadenosti vysoká aj v Belgicku (3,5 percenta), v Holandsku (3,1 percenta) a v Nemecku (2,9 percenta). Naopak, najnižšia je v Grécku, kde dosiahla hodnotu 0,7 percenta. Pod jedným percentom je tiež v Bulharsku, Španielsku a Portugalsku. Slovensko je s 1,2 percentami na šiestej priečke odspodu, tesne pred Írskom.

Vlani v druhom štvrťroku miera neobsadených pracovných miest v Česku predstavovala 3,6 percenta. Oproti predchádzajúcemu štvrťroku sa potom zvýšila o 1,8 percentu­álneho bodu. Druhý najvyšší rast zaznamenalo Lotyšsko, o to o 0,8 percentu­álneho bodu. V Estónsku sa tento údaj znížil.

V službách miera voľných pracovných miest v celej EÚ dosiahli v druhom štvrťroku 2,5 percenta, v priemysle a v stavebníctve 2,1 percenta.

debata chyba
Viac na túto tému: #práca