Priemerná mzda prekročila tisíc eur

Slovenskej ekonomike sa darí, čo sa prejavilo aj na raste miezd tento rok. Priemerná nominálna mesačná mzda zamestnanca na Slovensku dosiahla v druhom štvrťroku 1 004 eur. Medziročne tak stúpla o 6,4 percenta. Hore išli platy aj v reálnom vyjadrení, a to o 3,5 percenta. Je za tým tiež nižší rast spotrebiteľských cien v porovnaní s rastom platov. Ukázali to údaje Štatistického úradu.

07.09.2018 09:55 , aktualizované: 15:11
debata (31)

Rast miezd ide ruka v ruke s poklesom miery nezamestnanosti, ktorá v druhom kvartáli klesla na 6,6 percenta. Počet ľudí bez práce sa pritom v druhom štvrťroku medziročne znížil takmer o dve pätiny. Stúpol aj počet voľných pracovných miest – a to medziročne o 21 percent na vyše 24-tisíc. Najviac ľudí hľadajú v priemysle, stavebníctve a vo verejnej správe.

"V dôsledku rastu ekonomiky zaznamenávame na pracovnom trhu zvýšený dopyt po pracovných silách, a to potom vytvára tlak na rast miezd,“ informoval podpredseda Štatistického úradu František Bernadič. Firmy sa usilujú udržať svojich ľudí a získať ďalších, vysvetlil, pričom využívajú hlavne vyššie platy.

Priemerná mzda začala rásť už v priebehu minulého roka. A to od 3,5 percenta v prvom štvrťroku až do 5,2 percenta v poslednom štvrťroku 2017. "Začiatkom tohto roka sa zvýšila dynamika na úroveň 6,4 až 6,5 percenta, čo je najvyšší prírastok od vypuknutia finančnej krízy v roku 2009,“ zhodnotil Bernadič.

Najviac zarábajú ľudia v odvetví finančných a poisťovacích služieb, kde priemerná mesačná mzda dosiahla úroveň 1 991 eur. Vyššie ako celoslovenský priemer bol iba Bratislavský kraj – priemerná mesačná nominálna mzda tu dosiahla výšku 1 258 eur. Najnižšie mzdy sú v oblasti ubytovacích a stravovacích služieb – len 567 eur, a tiež v oblasti umenia, zábavy a rekreácie – 757 eur. Nižšie platy sú aj v stavebníctve (715 eur) a v poľnohospodárstve (751 eur).

Platy pritom rástli v druhom štvrťroku medziročne vo všetkých krajoch Slovenska. Najviac však v Nitrianskom – o 9,1 percenta, a Žilinskom kraji – o 8,2 percenta. "V krajoch, ktoré majú silnejšiu ekonomiku umiestnenú v priemysle, je nárast vyšší,“ vysvetlil Bernadič.

Slovenská ekonomika stúpla v druhom štvrťroku medziročne o 4,2 percenta. Rast ťahali hlavne investície, ktoré medziročne vzrástli o 11 percent. "Investície vzrástli najmä vďaka kategórii výstavba budov iných ako domov, čo môže súvisieť s výstavbami v automobilovom sektore,“ povedala hlavná ekonómka Slovenskej sporiteľne Mária Valachyová. Išlo hlavne o dokončenie závodu Jaguar, ktorý by mal čoskoro spustiť výrobu, dodala. Prekvapujúco sa však podľa nej spomalil rast spotreby domácností, ktorý klesol z 3,5 percenta v prvom štvrťroku na 2,2 v tom druhom. A to aj napriek rastu miezd a zamestnanosti.

Agentúrnu správu sme nahradili článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

31 debata chyba
Viac na túto tému: #mzda #plat #Štatistický úrad #rast ekonomiky