Až 80 % absolventov v Európskej únii si našlo zamestnanie

Zamestnanosť „čerstvých“ absolventov škôl na Slovensku sa zvyšuje a ku koncu minulého roka dosiahla 81,3 %. Vyplýva to z najnovších údajov Európskeho štatistického úradu, Eurostat, ktorý porovnával podiel zamestnaných absolventov, ktorí sú maximálne tri roky po škole.

05.09.2018 06:00
študenti, škola, vyučovanie Foto:
Vyššie šance majú spravidla absolventi, ktorí už majú za sebou nejakú stáž alebo brigádu.
debata

V rámci európskej dvadsaťosmičky nám tak patrí 16. priečka. Priemerne štyria z piatich absolventov v Európskej únii sú zamestnaní (79 %). Najvyšší podiel ich je na Malte (95 %), v Nemecku (91 %), v Česku a Holandsku (zhodne 90 %). Na opačnom konci rebríčka sa umiestnili mladí Gréci (52 %) a Taliani (55 %).

Čísla potvrdzujú, že miera úspešnosti absolventov sa odvíja aj do stupňa dosiahnutého vzdelania. Kým v prípade absolventov vysokých škôl dosahovala 85 %, v prípade odborných škôl 77 % a v prípade všeobecných odborov stredných škôl bola ešte nižšia, na úrovni 64 %. Na Slovensku sa zamestnanosť absolventov zvýšila zo 69 % v roku 2012 na vlaňajších 81,3 %. Vrátila sa tak na úroveň, ktorú dosahovala pred desiatimi rokmi. Napriek nárastu ešte zostáva nižšia ako v ďalších krajinách V4.

V zmieňovanom prieskume Eurostatu sú zohľadňovaní mladí od 20 do 34 rokov, ktorí dokončili svoje štúdium maximálne pred tromi rokmi. Podľa Martina Dobiaša, riaditeľa odboru ľudských zdrojov v ČSOB, sa očakávania absolventov na pohovoroch líšia v závislosti od kraja aj toho, či už majú nejaké pracovné skúsenosti. „Je rozdiel v tom, či ide o pracovnú pozíciu v Bratislave, alebo v regiónoch mimo hlavného mesta, kde sú očakávania absolventov nižšie. V Bratislave si absolvent častokrát spočíta, aké bude mať bežné náklady na život. Teda nájomné, bežné výdavky a podobne. Aj od toho odvodzuje svoje platové očakávania,“ vysvetľuje Dobiaš. Absolventom odporúča urobiť si pred pohovorom prehľad ponúkaných platov. „Stále sa stáva, že absolvent sám nevie, akú mzdu si môže pýtať, čo má očakávať. Firmy od mája povinne zverejňujú minimálnu výšku ponúkaných platov, situácia uchádzača je o to jednoduchšia. Ak si uchádzač urobí aspoň základný prehľad, výrazne si tým uľahčí situáciu,“ dodal.

Vyššie šance majú spravidla absolventi, ktorí už majú za sebou nejakú stáž alebo brigádu. Veľmi vhodné sú v tomto prípade tzv. trainee programy, teda forma platenej stáže pre študentov 4. a 5. ročníka vysokej školy. To, že sú stáže, respektíve brigády čoraz viac využívané aj firmami, potvrdzujú údaje pracovného portálu profesia.sk. Ten vlani evidoval 2¤230 podobných ponúk vhodných pre študentov.

„Na pohovoroch sa rýchlo ukáže, či už má uchádzač nejaké pracovné skúsenosti, hoci ide len o krátku stáž. Naším trainee programom prešlo dosiať viac ako 100 študentov, a to v rôznych oblastiach. Pritom až 80 % z nich dostalo možnosť pracovať u nás aj po skončení programu, či už ako brigádnik, alebo na trvalý pracovný pomer. Študenti môžu stážovať na rôznych útvaroch v závislosti od ich profilácie a študijného odboru – od financií, HR, marketingu cez IT až po procesné a produktové riadenie. V závere tohto leta spúšťame už desiaty ročník tohto programu,“ uzatvára Dobiaš.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #práca #študenti #absolventi #zamestananie