Zamestanci bánk si finančne polepšili

Pracovník obchodnej priehradky v rámci sektoru bankovníctva a finančných služieb si v Banskej Bystrici medziročne polepšil zo 700 na 1 000 eur.

16.08.2018 09:58
žena muž počítač práca banka peniaze Foto:
Ilustračné foto.
debata (6)
Minimálne tisícku požadujú ako nástupnú mzdu absolventi škôl s ekonomickým zameraním. Aj takéto údaje poskytol prieskum miezd, ktorý zrealizovala personálna spoločnosť Grafton Slovakia. „Pri celkovej rekordne nízkej nezamestnanosti sa aj v tejto konkrétnej oblasti zvyšuje nedostatok kvalifikovaných kandidátov. Klesol počet uchádzačov, ktorí ponúkajú preukázateľnú prax a špecializáciu. Klienti chcú komplexných kandidátov, ale tých je na trhu veľmi málo, preto často treba pristupovať k prehodnocovaniu požiadaviek a znižovaniu nárokov zo strany zamestnávateľov,“ upozorňuje Miroslav Garaj, Country Manager agentúry Grafton.

Prieskum potvrdil, že veľký dopyt po kandidátoch spôsobil – rovnako ako v iných odvetviach pracovného trhu – ďalšie zvyšovanie miezd. Grafton ho paušálne na tento rok odhaduje na úrovni osem percent. Oproti predchádzajúcemu roku však v sektore bankovníctva a finančných služieb nebol rast príjmov natoľko výrazný a týkal sa predovšetkým juniorských a stredných úrovní. V porovnaní s minulým rokom, ktorý priniesol platový boom, sa zamestnávatelia snažia zaujať najmä balíčkami benefitov.

„Kandidáti sú síce ochotní zmeniť svoje zamestnanie, ale vo väčšine prípadov sa chcú posunúť na seniorskejšie pozície, ktorých počet je obmedzený,“ podotkol Garaj. Práve pri spomenutých seniorskejších rolách boli zamestnávatelia menej naklonení zvyšovaniu mzdových nákladov, čo spôsobilo časté rozpory medzi očakávaniami uchádzačov a konkrétnou ponukou. Napríklad audítor s praxou do troch rokov v Trnave síce zarába už minimálne 1 100 eur namiesto 950 eur, ale horná hranica zostala na hodnote 1 500 eur.

Firmy stále narážajú na nedostatočnú znalosť cudzích jazykov u kandidátov. Je veľmi náročné nájsť komplexných uchádzačov s iným ako anglickým jazykom. Samotná angličtina však nebola v uplynulom období hlavnou prekážkou. Svet bankovníctva a financií je tradične úzko spätý s technológiami. Ich masívny rozvoj a adaptácia vedú k vzniku mnohých nových pozícií, ktoré sa doteraz na slovenskom trhu neobsadzovali.

Ide najmä o pozície, ktoré vyžadujú skúsenosti s implementáciou účtovného alebo reportingového systému a zároveň viacročnou praxou v účtovníctve, reportingu alebo controllingu. Vo všeobecnosti sa dá konštatovať, že väčšina finančných pozícií je spätá so systémom SAP, ktorého znalosť sa postupne stáva podmienkou prijatia kandidáta. Pracovník na pozícii treasury v Nitre mohol predvlani očakávať mzdu najviac 1 100 eur, teraz je to už 1 700 eur, ukázal prieskum Graftonu. Špičkový daňový špecialista v Bratislave išiel za rovnaké obdobie platovo nahor z 2 200 eur na 2 500 eur.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #plat #banky #zamestnanci