Mzdy rastú najviac od krízy

Optimistické predpovede hovorili o raste miezd v tomto roku tesne nad päť percent. Zdá sa však, že konečný výsledok môže byť ešte lepší.

15.07.2018 10:00
debata (7)

"V medziročnom porovnaní bola v máji tohto roka mzda vo vybraných odvetviach vyššia o 8,6 percenta, čo je najviac od krízy,“ hovorí analytička Inštitútu finančnej politiky (IFP) Monika Pécsyová. Polepšili si zamestnanci vo všetkých vybraných odvetviach súkromného sektora, najviac však v službách a stavebníctve, upozorňuje analytička IFP.

Ukazujú to údaje Štatistického úradu SR. Hore okrem nominálnych miezd išli aj tie reálne – teda očistené od rastu cien.

Podľa údajov Štatistického úradu rástla v máji priemerná nominálna mzda medziročne najviac v informačných a komunikačných činnostiach, a to o 11,3 percenta. Dosiahla tak priemerne 1¤868 eur. O vyše deväť percent išli hore platy v priemysle a ubytovaní.

Pozitívne vyzerajú aj čísla rastu reálnych miezd. Tie opäť najviac rástli v oblasti IT, a to o 8,5 percenta. Nasleduje priemysel a ubytovanie s vyše šesťpercentným rastom.

Mzdy ťahá hore výrazné oživenie trhu práce. Zamestnanci akútne chýbajú nielen automobilkám, logistickým centrám, ale aj reťazcom či poštám. V máji sa zamestnanosť medziročne zlepšila o 3,4 percenta. "V máji bolo vytvorených viac ako 1¤600 pracovných miest, z čoho väčšina vznikla v stavebníctve,“ hovorí analytička IFP. Zamestnanosť v službách a priemysle korigovala silné rasty z minulých mesiacov, dodáva. Vysoká zostáva podľa Pécsyovej aj medzikvartálna dynamika – a to 0,5 percenta.

"Už teraz reportuje viacero zamestnávateľov nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily a zvyšuje sa zamestnávanie cudzincov,“ hovorí analytička Slovenskej sporiteľne Katarína Muchová. Miera nezamestnanosti by tento rok mohla dosiahnuť podľa nej 6,9 percenta a v roku 2019 by mohla klesnúť na 6,4 percenta. Rast zamestnanosti by mal pokračovať naprieč sektormi, dodáva.

Vývoj na trhu práce vytvára čoraz silnejšie tlaky na rast platov. "Mzdy zrýchľujú svoje tempo rastu na nové rekordné úrovne od roku 2008,“ hovorí Muchová. Rýchlo rastúce mzdy zvyšujú disponibilné príjmy domácnosti. No tlačia hore aj rast cien. Inflačné tlaky sa v roku 2018 zintenzívnili. V apríli sa inflácia vyšplhala až k trom percentám. "Rast spotrebiteľských cien ťahajú hlavne ceny potravín a služieb, ale pridali sa aj vyššie ceny energií súvisiace s nárastom cien ropy,“ hovorí Muchová. Priemerná inflácia dosiahne podľa nej v tomto roku 2,5 percenta.

V júni sa spotrebiteľské ceny podľa Štatistického úradu medziročne zvýšili o 2,8 percenta. Hore išli najviac ceny v doprave, a to o 6,5 percenta. Hore ich ťahala drahá ropa, ktorá zdražuje aj benzíny a naftu. "Ceny benzínu a nafty na vývoj ceny ropy reagujú s miernym oneskorením, a tak v júni ešte prevážil efekt silného rastu cien ropy z úvodu mája,“ vysvetľuje analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák. Drahé palivá tlačili aj na ceny potravín, ktoré zdraželi o 4,8 percenta. Dole išli, naopak, ceny služieb mobilných operátorov, hovory nám v júni zlacneli o 3,7 percenta.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #mzda