Absolventi ktorých vysokých škôl sa najlepšie uplatnia na trhu práce?

Príchod nových vysokoškolských absolventov na trh práce býva u zamestnávateľov očakávaná udalosť. Nie každý z nich má však rovnaké šance nájsť si dobré miesto.

13.07.2018 06:00
študentka, brigáda, počítač, žena, Foto:
Firmy na Slovensku mali v roku 2017 najväčší záujem o absolventov odborov spojených s informatikou.
debata

Analýza Profesie ukazuje, že z minuloročnej top trojky obhájila svoju pozíciu iba jedna fakulta. Profesia zostavila rebríček verejných vysokých škôl a fakúlt už po jedenásty raz. Umiestnenie závisí od toho, koľko zamestnávateľov si prehliada životopisy absolventov, ktoré boli uverejnené na pracovnom portáli Profesia.sk. Rebríček tak nehodnotí úroveň vyučovania, ale zameriava sa na uplatnenie jednotlivých absolventov na trhu práce.

Absolvent, ktorý vyštuduje školu v súčasnosti, má z pohľadu pracovných príležitostí lepšiu východiskovú pozíciu ako tí, čo ukončili školu pár rokov dozadu. Personalisti majú totiž často ambície, že práve absolventi môžu zabrať ponúkané voľné miesta v ich spoločnosti. Aj z tohto dôvodu stále menej firiem vyžaduje v inzerátoch predošlú prax na pracovnej pozícii či v odbore. V roku 2017 tak bola pre absolventov vhodná viac ako tretina z celej ponuky na Profesia.sk.

Obdobie, keď na trh práce prichádzajú absolventi, prináša na portál Profesia.sk najviac ponúk v roku. V máji 2017 išlo dokonca o najúspešnejší mesiac 21-ročnej histórie spoločnosti, keď firmy uverejnili 26 906 inzerátov. Historicky druhým najúspešnejším bol jún 2017 s 25 067 inzerátmi.

Rebríček univerzít a priemerné pozretie životopisov firmami
1. Ekonomická univerzita 7,6
2. Slovenská technická univerzita 6,7
3. Technická univerzita v Košiciach 6,3
4. Žilinská univerzita 5,8
5. Slovenská poľnohospodárska univerzita 5,4
6. Univerzita Komenského 5
7. Univerzita Mateja Bela 4,9
8. Univerzita sv. Cyrila a Metoda 4,8
9. Trenčianska univerzita A. Dubčeka v Trenčíne 4,8
10. Univerzita Konštantína Filozofa 4,1

Firmy na Slovensku mali v roku 2017 najväčší záujem o absolventov odborov spojených s informatikou. Jeden životopis takéhoto uchádzača si pozrelo priemerne takmer osem zamestnávateľov. Priemerne viac ako päť firiem zaujali tiež životopisy absolventov strojárstva, ekonomiky, techniky, stavebníctva a spoločenských vied. Na konci tohto poradia skončili absolventi umeleckých odborov. Životopis uchádzačov s umeleckým vzdelaním si priemerne na Profesia.sk prezreli len zhruba dve firmy.

Viac ako sedem pozretí životopisu dosiahli v najnovšom rebríčku iba absolventi Ekonomickej univerzity. Bratislavskej škole sa tak podarilo obhájiť prvenstvo z predošlého roka. Dôvodom úspechu by mohlo byť najmä to, že ekonómovia, účtovníci či mzdoví pracovníci sú dnes potrební v každej firme bez ohľadu na druh podnikania. Ekonomická univerzita tak porazila všetky technické vysoké školy, ktoré skončili na ďalších troch priečkach. Na druhom mieste skončila Slovenská technická univerzita, za ňou Technická univerzita v Košiciach a na štvrtom mieste je Žilinská univerzita.

V top desiatke sa najväčší posun nahor podaril Univerzite Komenského a Univerzite Mateja Bela, keď si obe školy polepšili oproti predošlému rebríčku o dve priečky. Najväčší prepad zaznamenala Trenčianska univerzita Andreja Dubčeka, ktorá klesla o tri miesta.

V rebríčku najžiadanejších absolventov podľa jednotlivých fakúlt sa prvé miesto nezmenilo. Aj naďalej si tak najväčší záujem držia vyštudovaní informatici z Fakulty informatiky a informačných štúdií na Slovenskej technickej univerzite. Životopis absolventa z tejto fakulty si pozrelo priemerne viac ako osem firiem.

Fakulta na prvom mieste je zároveň jediná, ktorá obhájila umiestnenie z predošlého rebríčka. Na druhom mieste sa tak po novom umiestnila Fakulta hospodárskej informatiky Ekonomickej univerzity a na tretej priečke Fakulta elektrotechniky a informatiky Technickej univerzity v Košiciach. Zaujímavosťou je, že v prvej pätke sú až štyri fakulty, ktoré sú spojené s informatikou.

Najväčším skokanom je Národohospodárska fakulta Ekonomickej univerzity v Bratislave, ktorá poskočila o osem miest na šiestu pozíciu a Fakulta politických vied a medzinárodných vzťahov Univerzity Mateja Bela. Tá si polepšila o zhodný počet miest a jej absolventi skončili na 13. pozícii.

Rebríček fakúlt a priemerné pozretie životopisov firmami
1. Fakulta informatiky a informačných technológií (STU) 8,5
2. Fakulta hospodárskej informatiky (EUBA) 8,4
3. Fakulta elektrotechniky a informatiky (TUKE) 7,9
4. Strojnícka fakulta (UNIZA) 7,7
5. Fakulta elektrotechniky a informatiky (STU) 7,7
6. Národohospo­dárska fakulta (EUBA) 7,7
7. Fakulta medzinárodných vzťahov (EUBA) 7,6
8. Fakulta riadenia a informatiky (UNIZA) 7,5
9. Strojnícka fakulta (STU) 7,5
10. Fakulta podnikového manažmentu (EUBA) 7,3
11. Fakulta matematiky, fyziky a informatiky (UNIBA) 7,2
12. Materiálo­votechnologic­ká fakulta (STU) 6,9
13. Fakulta politických vied a medzinárodných vzťahov (UMB) 6,9
14. Fakulta špeciálnej techniky (TnUAD) 6,9
15. Elektrotechnic­ká fakulta (UNIZA) 6,8
16. Fakulta výrobných technológií (TUKE) 6,7
17. Strojnícka fakulta (TUKE) 6,6
18. Fakulta sociálnych a ekonomických vied (UNIBA) 6,6
19. Technická fakulta (UNIAG) 6,4
20. Ekonomická fakulta (TUKE) 6,3

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #absolventi #vysoké školy #trh práce #Práca a kariéra