Mohlo by vás zaujímať: Rekvalifikácia pre nezamestnaných

Nezamestnaní Slováci budú mať možnosť rekvalifikácie. Konzorcium Deutsch-Slowakische Akademien (DSA), dcérska spoločnosť nemeckého vzdelávacieho koncernu EBG, a spoločnosť Newport Group (NG) plánujú počas nasledujúcich štyroch rokov realizovať projekt s názvom Pripravený na prácu. Odbornú kvalifikáciu by malo získať 20-tisíc nezamestnaných. Predpokladané náklady sa odhadujú na takmer 30 miliónov eur.

12.07.2018 06:00
mechanik, pracovník, zamestnanec, práca Foto:
Ilustračné foto.
debata

Cieľom projektu je riešiť aktuálne problémy na trhu práce, osobitne v oblasti automobilového priemyslu, kde chýbajú v súčasnosti tisíce kvalifikovaných pracovníkov. Ako uviedol predseda dozornej rady EBG Magdeburg – materskej spoločnosti DSA Bernhard Beckmann, pri projekte sa budú využívať dlhoročné skúsenosti, ktoré majú s rekvalifikáciou nezamestnaných v Nemecku. „Aj nemecká ekonomika v minulosti potrebovala riešiť problém s nedostatkom kvalifikovaných odborníkov a jednou z najúčinnejších metód v krátko- aj v strednodobom horizonte sa ukázala práve rekvalifikácia nezamestnaných,“ dodal Beckmann.

Konzorcium Deutsch-Slowakische Akademien a NG plánuje realizovať projekt na celom Slovensku. Bude pri tom využívať aj kapacity na vybraných stredných odborných školách, ktorých zriaďovateľom je DSA, a hodlá tiež využívať v spolupráci s Duálnou akadémiou odborné učebne a haly na tejto strednej odbornej škole. „Jednou z výhod budúceho projektu by mala byť aj rýchla návratnosť vynaložených finančných prostriedkov pri príprave odborníkov pre jednotlivé odborné profesie, ktorá sa aj pri náročnejších z nich, napríklad pri operátorovi výroby a mechatronikovi, odhaduje približne na dva až štyri mesiace,“ doplnil Beckmann.

Ako zdôraznil predseda predstavenstva DSA Marek Nikel, cieľom projektu bude pripravovať rekvalifikačnými kurzami odborníkov predovšetkým pre všetky štyri automobilky, ktoré v súčasnosti na Slovensku pôsobia, ale zároveň aj pre ďalšie filmy v strojárskom priemysle u nás.

Spomínané konzorcium bude spolupracovať pri tomto projekte aj s Duálnou akadémiou, ktorú zriadili pred tromi rokmi spoločnosti Volkswagen, Siemens, Matador v spolupráci s Bratislavským samosprávnym krajom. Za projektom taktiež stojí Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny.

(SITA)

Ak chce SZČO využiť inštitút vyslania na prácu v únii, musí mať činnosť na Slovensku

Sociálna poisťovňa upozorňuje živnostníkov a ostatné samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO), že ak sa rozhodnú vykonávať činnosť v inom členskom štáte EÚ, musia sa v oblasti sociálneho zabezpečenia riadiť právnymi predpismi tohto štátu. Výnimkou je, ak chce byť SZČO na prácu v zahraničí vyslaná, teda využiť tzv. inštitút vyslania. Ak SZČO požiada o vyslanie (prostredníctvom tlačiva Žiadosť o vystavenie prenosného dokumentu A1 z dôvodu vyslania samostatne zárobkovo činnej osoby na územie iného členského štátu EÚ), Sociálna poisťovňa jej žiadosť schváli a následne o tom vystaví potvrdenie PD A1. Vtedy si povinnosti v sociálnom zabezpečení aj počas zárobkovej činnosti v zahraničí plní SZČO na Slovensku. Na preukázanie tejto skutočnosti slúži práve potvrdenie PD A1.

Upozorňuje tiež, že nie každá SZČO si môže uplatniť inštitút vyslania. Potrebné je splniť podmienky, ku ktorým patrí predovšetkým požiadavka, aby SZČO pred pôsobením v zahraničí vykonávala určité obdobie činnosť na území členského štátu, v ktorom je usadená – teda na Slovensku. Za určité obdobie pred vyslaním sa za dostatočné považuje obdobie dvoch mesiacov. Aktívne živnostenské oprávnenie by teda SZČO mala mať minimálne dva mesiace, počas ktorých by mala aj reálne činnosť vykonávať. Povinné poistenie podmienkou vyslania nie je. Na Slovensku musia pritom SZČO naďalej ostať prostriedky, ktoré jej umožnia vykonávať svoju činnosť aj po svojom návrate. O vystavení potvrdenia PD A1 pred uplynutím potrebného obdobia môže v individuálnych prípadoch rozhodnúť len pobočka Sociálnej poisťovne. Potvrdenia PD A1 nevystavuje tým SZČO, ktoré odchádzajú vykonávať svoju činnosť mimo štátov Európskej únie, Švajčiarska a Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP).

Počet zamestnancov medziročne stúpol o viac ako 67-tisíc, dohodárov je menej o 23-tisíc

Počet ľudí v trvalom zamestnaneckom pomere narastá. Sociálna poisťovňa vo februári tohto roka registrovala 2 002 886 zames­tnancov. Oproti minuloročnému februáru tento počet stúpol o 67 694. Úmerne k tomu klesá počet príležitostných prác – na dohodu ku koncu februára 2018 pracovalo 356 565 občanov. Je to o 23 407 dohodárov menej ako v rovnakom období minulého roka.

Sociálna poisťovňa vo februári evidovala 1 944 262 zames­tnancov s pravidelným príjmom a 57 003 s nepra­videlným príjmom. Zvyšnú skupinu tvorilo 1 621 zamestnancov s odvodovou úľavou. Na dohodu o vykonaní práce si privyrábalo celkom 95 308 poistencov. Ďalších 176 122 občanov pracovalo na dohodu o pracovnej činnosti a v 85 135 prípadoch išlo o dohody o brigádnickej práci študentov.

Zdroj: Sociálna poisťovňa

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #SZČO #rekvalifikácia #DSA