Absolventi majú vysoké platové očakávania

Svoju cenu na trhu práce si uvedomuje čoraz viac absolventov. Tým v súčasnosti nahráva najmä situácia, keď rekordná nezamestnanosť znižuje záujem o voľné pracovné pozície. Aj to je zrejme dôvod, prečo platové očakávania čerstvo doštudovaných Slovákov oproti predchádzajúcemu roku rekordne rástli.

10.07.2018 06:00
zamestnanci, pohovor, uchádzači o prácu, Foto:
Postavenie absolventa vysokej školy je dnes lepšie ako v minulosti.
debata (3)

Postavenie absolventa vysokej školy je dnes lepšie ako v minulosti. Záujem firiem o týchto uchádzačov sa zvyšuje. Aj to môže byť jeden z impulzov, prečo absolventom rastú mzdové nároky. Priemerný očakávaný plat absolventa v roku 2017 predstavoval podľa portálu Profesia.sk 995 eur.

Vlani chceli absolventi o 38 eur vyšší plat ako čerstvo doštudovaní uchádzači v predchádzajúcom roku. Medziročné rozdiely očakávaných čísel na výplatnej páske sa stále zvyšujú. Doteraz sme však sledovali pomalšie tempo rastu. Vlani išlo o 17 eur, predvlani iba o deväť.

V prípade absolventov zdravotníctva bola pozícia, ktorá by súvisela s tým, čo vyštudovali, až na 51. priečke v ich záujme.

Spomedzi verejných vysokých škôl skončilo nad hranicou tisíc eur hneď šesť. Medzi nimi sú všetky tri technické univerzity. Okrem škôl v Bratislave, Košiciach a Žiline sú medzi absolventmi s nadpriemernými očakávaniami aj uchádzači zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre.

Najvyššie platové očakávania prekvapujúco neboli v Bratislave, ale na Fakulte špeciálnej techniky Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka. Absolventi očakávali v roku 2017 nástupný plat takmer 1 400 eur. V porovnaní s celkovým priemerným platom absolventa podľa Platy.sk, ktorý je takmer 1 160 eur v hrubom, je to až o 20 percent viac. Absolventi, ktorí majú nadpriemerné očakávania, vyštudovali výlučne odbory spojené s technikou, informatikou či so strojníctvom.

Medzi TOP 10 s „najdrahšími“ absolventmi sú fakulty zo siedmich vysokých škôl. Okrem Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka aj Slovenská technická univerzita, Univerzita Komenského, Žilinská univerzita, Technická univerzita v Košiciach, Ekonomická univerzita a Slovenská poľnohospodárska univerzita.

Pracovať v kancelárii a starať sa o bežný chod firmy. Údaje z portálu Profesia.sk nasvedčujú tomu, že práve o takúto pracovnú činnosť má záujem najväčšia časť absolventov na Slovensku. V prvej päťke najvyhľadávanejších pozícií je pritom väčšina pracovných ponúk vhodná aj pre ľudí so stredoškolským vzdelaním.

Najčastejšie vyhľadávané pozície absolventov

  • Administratívny pracovník
  • Recepčná
  • Office manager
  • Sekretárka
  • Vodič

TOP 5 všeobecne najvyhľadávanejších pozícií výrazne ovplyvňujú absolventi, ktorí nemajú záujem pracovať v odbore, ktorý vyštudovali. Minuloročné štatistiky z pracovného portálu ukazujú, že ide najmä o absolventov pedagogiky, zdravotníctva a prírodných vied.

Pozícia učiteľa skončila v prípade absolventov pedagogiky až na 31. mieste. V prípade absolventov zdravotníctva bola pozícia, ktorá by súvisela s tým, čo vyštudovali, až na 51. priečke v ich záujme. V prípade čerstvo doštudovaných „prírodovedcov“ išlo dokonca až o 56. priečku, na ktorej skončil chemický laborant.

Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
žena, zamestnankyňa, peniaze, Ilustračné foto.

Zaujímavosťou je, že absolventi vysokých škôl mali v porovnaní so všeobecnými očakávaniami uchádzačov na Profesia.sk často „väčšie oči“. Vyššie platové očakávania mali absolventi napríklad pri práci administratívneho pracovníka, recepčnej či sekretárky.

Absolventi verejných univerzít s najvyššími platovými očakávaniami
Slovenská technická univerzita 1 174
Ekonomická univerzita 1 083
Univerzita Komenského 1 054
Technická univerzita v Košiciach 1 047
Žilinská univerzita 1 046
Slovenská poľnohospodárska univerzita 1 036
Priemerný očakávaný plat absolventov 995
Trenčianska univerzita A. Dubčeka 984
Univerzita sv. Cyrila a Metoda 964
Univerzita Mateja Bela 959
Univerzita Konštantína Filozofa 908

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #plat #mzdy #Práca a kariéra #vysokoškolskí absolventi