Odborári chcú minimálnu mzdu 635 eur, firmy hovoria o sci-fi

Minimálna mzda v budúcom roku by mala dosiahnuť 635 eur, čo predstavuje zvýšenie 32,3 %. Navrhuje to Konfederácia odborových zväzov (KOZ) SR, ktorá túto sumu odôvodňuje pozitívnym vývojom ekonomiky, ale aj očakávaným nárastom cien, najmä potravín.

18.06.2018 11:01 , aktualizované: 11:48
debata (36)

Toto zvýšenie by podľa KOZ SR zabezpečilo plnenie odporúčania Európskeho výboru sociálnych práv. „Tento návrh minimálnej mzdy je suma vo výške 60 % predpokladanej priemernej mzdy v národnom hospodárstve na rok 2019,“ zdôvodňuje na svojom webe KOZ SR.

Podľa odborárov na minimálnu mzdu nemožno hľadieť len cez faktor nákladovosti pre zamestnávateľov. „Dôležitejšie je to, čo prináša. A tým je zvyšovanie príjmov ľudí, vymanenie sa z pasce chudoby, zvyšovanie spotreby domácností, ale aj možnosť tvoriť úspory na nepriaznivé časy. Celkový efekt zvyšovania životnej úrovne vďaka minimálnej mzde nie je zanedbateľný vzhľadom na nízku príjmovú úroveň na Slovensku a snahu približovať sa vyspelým ekonomikám Európy,“ presvedčení sú odborári.

Svoj návrh zaslala KOZ sociálnym partnerom. O úprave sumy mesačnej minimálnej mzdy na obdobie nasledujúceho kalendárneho roka rokujú zástupcovia zamestnávateľov a zástupcovia zamestnancov najneskôr od 1. apríla. Ak sa na novej sume najnižších zárobkov nedohodnú do 15. júla, predložia ministerstvu práce svoje návrhy na úpravu sumy mesačnej minimálnej mzdy. Rezort práce následne predloží svoj vlastný návrh na úpravu sumy mesačnej minimálnej mzdy na rokovanie Hospodárskej a sociálnej rady (HSR) do 31. júla. Ak sa ani do konca augusta na rokovaní tripartity nedohodne úprava sumy mesačnej minimálnej mzdy navrhnutej ministerstvom, rezort práce predloží do 30. septembra na rokovanie HSR návrh nariadenia vlády, ktorým sa ustanovuje suma minimálnej mzdy a následne návrh nariadenia predloží na rokovanie vlády.

Zamestnávatelia: 635 eur je sci-fi

Návrh minimálnej mzdy na úrovni 635 eur je absolútne nereálny. Predstavuje tak zásadné zvýšenie, ktoré nemá žiadnu oporu v reálnych ekonomických číslach. Uviedli to na tlačovej besede predstavitelia Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR, za účasti predstaviteľov Asociácie súkromných lekárov (ASL) a Asociácie nemocníc Slovenska (ANS).

„Naše stanovisko k takto navrhnutej minimálnej mzde je, že je to z úrovne science-fiction. Nárast o 32 % si nevieme predstaviť. Keby bol návrh primeraný percentuálnemu nárastu priemernej mzdy, nejaký krokový variant, aby sme sa dostali na nejaké želateľné číslo do budúcnosti, to sú témy, ktoré sú na diskusiu. Nárast zo 480 eur na 635 eur je však pre asociáciu neprijateľný na akékoľvek rokovanie, pretože ho považujeme za totálne nereálny,“ priblížil prezident AZZZ SR Tomáš Malatinský.

Tento návrh zároveň nie je podľa Malatinského ani v reálnych možnostiach štátneho rozpočtu, keďže výška minimálnej mzdy má zásadný vplyv aj na mzdy vo verejnom sektore. „Dovoľujem si pripomenúť, že z hľadiska celkového vývoja minimálnej mzdy na Slovensku bolo navýšenie minimálnej mzdy už v roku 2018 aj najvyšším zvýšením za posledné roky, konkrétne o 10,34 %,“ povedal Malatinský.

V porovnaní sumy minimálnej mzdy v roku 2010 a v roku 2018 už podľa neho ide o 56-% nárast. Návrh KOZ SR na úpravu sumy mesačnej a hodinovej minimálnej mzdy pre rok 2019 však tieto štatistiky ďaleko presahuje. „Takisto musíme brať ohľad aj na mieru inflácie, ktorá v roku 2017 dosiahla úroveň 1,3 % pre aktuálny rok 2018. Národná banka Slovenska (NBS) zároveň predikuje mieru inflácie pre rok 2019 na úrovni 2,3 %,“ upozornil.

Podľa slov viceprezidenta AZZZ SR Rastislava Machunku si ich asociácia predstavuje návrh minimálnej mzdy pre budúci rok na úrovni okolo 505 eur. „Dlhodobo žiadame, aby sme sa dostali do štádia predvídateľnosti minimálnej mzdy, aby sa minimálna mzda stala opäť ekonomickou a nie politickou veličinou a aby sme mali jasný predpoklad rastu minimálnej mzdy podľa nejakých kritérií, napríklad podľa rastu priemernej mzdy alebo podľa kombinácie priemernej mzdy a inflácie,“ dodal Machunka.

36 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #Odbory #minimálna mzda