Ako uspieť na pohovore

Hľadanie novej práce je často stresujúce a mnoho kandidátov sa určite zhodne, že absolvovanie hodnotiaceho centra (assessment centra) ako súčasti výberového konania je jedným z najnáročnejších.

28.05.2018 06:00
gestá, žena, pohovor Foto:
Príprava znamená úspech.
debata (1)

Ako ho zvládnuť s dobrým pocitom z výsledku? „Hodnotiace centrum je náročnou výzvou a veľkou skúsenosťou zároveň. Odporúčam nepodceniť prípravu, rovnako ako samotný priebeh od momentu, ako vstúpime do miestnosti, až po rozlúčkové potrasenie rukou. Každý pohovor je jedinečný a prináša rôzne situácie. Existuje však niekoľko univerzálnych pravidiel, ktoré vám pomôžu," radí Alexandra Krížová, HR manažérka Ikea Bratislava.

1. Aktualizujte svoj životopis

Na pravdivých a aktuálnych údajoch záleží. Dbajte na to, aby ste mali v životopise vždy správne a aktualizované informácie. Prípadné nezhody zvyknú vyvolať zmätok a nedôveru, čo môže viesť k odmietnutiu kandidáta. Vizuálna stránka životopisu tiež zaváži. Zvoľte radšej stručnejší text a nezabudnite na prehľadnú štruktúru.

2. Príprava znamená úspech

Skôr ako prídete na pohovor do firmy, doprajte si čas na kvalitnú prípravu. Pozrite si jej históriu, hodnoty a kultúru vrátane jej vízie. V neposlednom rade si pozorne preštudujte pracovnú ponuku, na ktorú ste zareagovali.

3. Nalaďte sa

Nielen vedomosti, ale aj osobná pohoda sú kľúčové. Vyhnite sa preto ponocovaniu, ťažkým jedlám, alkoholu a doprajte si kvalitný spánok. Môže to znieť triviálne, ale aj toto pomáha úspešne zvládnuť pohovor.

4. Čas zohráva úlohu

Uistite sa, že dorazíte včas. Tí, ktorí prídu neskoro, môžu narušiť celý prijímací proces. Okrem toho oneskorenci zanechávajú negatívny dojem. Myslite na to, že hodnotiace centrum trvá pol dňa až celý deň, vyčleňte si naň preto dostatok času.

5. Prvý dojem sa ráta

Znie to ako klišé, no môže ísť o váš prvý a zároveň posledný pokus zaujať. Uistite sa, že ste vhodne upravení a oblečení. Nemusí ísť vždy o kostým. Prezrite si stránky firmy a inšpirujte sa oblečením jej predstaviteľov. Zovňajšok dotvára aj celková charizma človeka. Nezabudnite preto na úsmev, zdvorilý a profesionálny.

6. Na nič nezabudnite

Uistite sa, že si donesiete všetko potrebné. Napríklad preukaz totožnosti, prípadne certifikáty, ktoré by mohli od vás požadovať. Dôležité je pozorne si prečítať pozvánku, aby ste nič nevynechali.

7. Buďte sami sebou

Predstieranie či umelé správanie je veľkým kameňom úrazu. Buďte úprimní a zdravo sebavedomí. Ak niečo „hráte", HR manažér to s najväčšou pravdepodobnosťou veľmi rýchlo odhalí. Myslite na to, aby vaše správanie bolo čo najprirodzenejšie a odzrkadľovalo vašu skutočnú osobnosť.

8. Nebojte sa pýtať

Keď sa neopýtaš, nevieš. Preto sa nehanbite klásť otázky a zisťovať viac doplňujúcich informácií o ponúkanej práci. Svedčí to o vašom záujme a snahe stať sa súčasťou pracovného kolektívu.

9. Buďte pripravení na skupinovú prácu

Pre mnohé firmy je tímová práca rozhodujúca. Skupinové cvičenie je často aj súčasťou hodnotiaceho centra. Dôležité je na začiatku si ujasniť cieľ a postup, ako sa k nemu dopracujete. Vystupujte aktívne a priateľsky, nebojte sa v prípade potreby ujať vedenia, no rešpektujte a počúvajte aj ostatných kandidátov, aby ste sa spolu dopracovali k výsledku. „Okrem skupinových úloh dostanú kandidáti aj individuálne úlohy s okamžitou spätnou väzbou vrátane hrania rolí a prípadových štúdií. Celý proces zvyčajne trvá minimálne pol dňa. Aj keď to pôsobí na prvý pohľad zložito, naším cieľom nie je kandidáta potrápiť alebo stresovať. Naopak, týmto aktívnym spôsobom výberu chceme nájsť správneho adepta na konkrétnu pozíciu. Nie je pravidlom, že vyhrá ten najrýchlejší, najviac iniciatívny a sebavedomý uchádzač. Je to ten, ktorý sa na ponúkanú prácu najviac hodí," opisuje prijímací proces Alexandra Krížová.

10. Konkrétne skúsenosti a situácie

Pracovný pohovor je miestom, kde získate priestor na vlastnú sebaprezentáciu. Ukážte sa v čo najlepšom svetle a porozprávajte o svojich schopnostiach. Spomeňte si na situácie, v ktorých ste zúročili kľúčové kompetencie a ktoré sa vám budú na ponúkanú pozíciu hodiť. „Zvlášť efektívne je pracovať s príkladmi z reálneho života. Pred absolvovaním hodnotiaceho centra v IKEA odporúčame, aby kandidát premýšľal o situáciách, v ktorých dosiahol skúsenosti zodpovedajúce kompetenciám požadovaným pre danú prácu. Uchádzač z nich môže čerpať počas celého pohovoru," uzatvára Krížová.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #zamestananie #pohovor #výberové konanie