Nie každý študent chce byť manažér

Viac ako polovica (53 %) oslovených študentov a čerstvých absolventov zo Slovenska by sa chcela stať najmä expertom vo svojom odbore, a nie nevyhnutne manažérom.

26.05.2018 06:00
pracovný pohovor, výberové konanie Foto:
Z pohľadu zamestnania je hlavným dôvodom obavy mladých ľudí v strednej Európe pretrvávajúca vnímaná nedostatočnosť prípravy na pracovný život a hľadanie zamestnania, ktorú poskytujú univerzity.
debata (1)

Je to jedno z kľúčových zistení štúdie spoločnosti Deloitte „First Steps into the Labour Market“ (Prvé kroky na trhu práce) pre rok 2018, ktorá zahŕňa názory na prácu, život a vzdelanie viac než 5 700 študentov a čerstvých absolventov popredných univerzít zo 14 krajín v strednej Európe vrátane Slovenska. Zároveň viac ako štvrtina (28,5 %) má jasné manažérske ambície a zvyšok zaujíma horizontálny rozvoj a získavanie rôznorodých skúseností viac než kariéra. Ľudia s manažérskymi ambíciami sami seba vnímajú kompetentnejšie v porovnaní s ostatnými, ktorí nemajú rovnaké ambície, najmä v oblastiach, ako je odolnosť voči stresu, kreativita, schopnosť viesť ostatných a riešiť konflikty a problémy.

Piaty ročník prieskumu Prvé kroky na trhu práce je zameraný na skúsenosti a schopnosti študentov a absolventov vysokých škôl a ich prístup k práci. Mapuje oblasti, ktoré ich najviac znepokojujú, a zisťuje najdôležitejšie faktory, na základe ktorých si vyberajú budúceho zamestnávateľa.

Zo slovenskej časti prieskumu tiež vyplýva, že mladí absolventi sa spoliehajú na svoje schopnosti. Slovenskí účastníci prieskumu veria predovšetkým vo svoju schopnosť učiť sa nové veci, v komunikatívnosť, schopnosť pracovať v tíme a organizovať si vlastnú prácu. „Respondenti sú presvedčení, že úspešné pracovné pôsobenie naštartujú práve na základe vlastných schopností, ktoré väčšina z nich (81 %) hodnotí vyššie v porovnaní s ostatnými. Zároveň až osem z desiatich respondentov, čo je viac v porovnaní s prieskumom z roku 2015, verí, že si vhodnú prácu nájde do troch mesiacov,“ vysvetľuje Monika Kováčová, HR riaditeľka spoločnosti Deloitte pre región stredná Európa.

Príprava na povolanie

Z pohľadu zamestnania je hlavným dôvodom obavy mladých ľudí v strednej Európe pretrvávajúca vnímaná nedostatočnosť prípravy na pracovný život a hľadanie zamestnania, ktorú poskytujú univerzity. Menej ako jeden z desiatich slovenských respondentov je presvedčený, že absolventi univerzít sú dobre pripravení na realitu pracovného života, pričom takmer polovica respondentov sa domnieva, že pripravenosť je priemerná.

„Tieto zistenia ukazujú, že hoci sa v porovnaní s našimi prieskumami v rokoch 2013 a 2015 vnímanie opýtaných slovenských študentov a absolventov v tejto otázke zlepšuje, pocit nedostatočnej pripravenosti absolventov u nich pretrváva. Nech už je realita za daným vnímaním akákoľvek, je škoda, že vysokoškoláci takto hodnotia pripravenosť na budúce povolanie, aj s ohľadom na to, že respondentmi boli najmä študenti a absolventi fakúlt ekonomického zamerania. Toto zistenie ukazuje, že je tu stále priestor na užšiu spoluprácu zástupcov akademickej a podnikateľskej sféry so študentmi, aby pochopili, v čom spočíva toto vnímanie, a zlepšovali prepojenie medzi týmito svetmi,“ povedal Marián Hudák, vedúci partner spoločnosti Deloitte na Slovensku.

Napĺňajúca práca je dôležitá

Práca je aj naďalej jednou z dôležitých hodnôt nastupujúcej generácie. Prevažná väčšina respondentov ju nevníma len ako zdroj príjmu alebo nepríjemnú povinnosť. Až 83 % respondentov zo Slovenska sa vyjadrilo, že by pracovali, aj keby nepotrebovali peniaze. Pri výbere zamestnania viac než tretina slovenských respondentov najviac oceňuje príležitosť rozvíjať sa a nadobúdať nové zručnosti, čo je typickým znakom tejto generácie. Ďalšími dôležitými kritériami pri rozhodovaní sú dobrá pracovná atmosféra, vzťahy s ostatnými a atraktívne platové ohodnotenie.

„Dôležitosť, ktorú mladí ľudia pripisujú práci, neznamená, že sú pripravení obetovať jej svoj súkromný život. Chcú však byť súčasťou niečoho väčšieho, čo má zmysel, pracovať niekde, kde sa môžu rozvíjať a kde je ich práca oceňovaná a názory rešpektované. Takmer 52 % respondentov je presvedčených, že demokratický prístup je dôležitým znakom skutočného lídra,“ doplnila Kováčová.

Za dobrou prácou do zahraničia

Kvôli kariére a práci by bolo viac ako 75 % opýtaných na Slovensku ochotných presťahovať sa za prácou do inej krajiny. Tento názor korešponduje s priemerom v celom regióne. Zároveň 39 % respondentov sa vyjadrilo, že by pri výbere svojho budúceho zamestnávateľa uprednostnili veľkú medzinárodnú spoločnosť alebo stredne veľkú, príp. malú zahraničnú spoločnosť.

„Ak sa pozrieme na niektoré z týchto zistení ako celok, môžeme začať vytvárať efektívne stratégie na prilákanie a udržanie najlepších talentov v regióne. Napríklad pokračujúci odlev mozgov, ktorému čelia mnohé krajiny, je reálnou hrozbou aj pre spoločnosti v strednej Európe. Mladí ľudia sa ochotne presťahujú za prácou, pričom mnohí vnímajú nadnárodných zamestnávateľov ako kľúč k naplneniu ich kariéry – a nielen kvôli tomu, že ponúkajú lepšie platy. Na náborovom trhu však môže získať konkurenčnú výhodu aj menší lokálny zamestnávateľ, ktorý je známy kvalitnými školeniami a rozvojom zamestnancov,“ uzatvoril Hudák.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #absolventi #zamestnanie #študent