Zamestnávatelia v Žilinskom kraji hľadajú najviac pracovníkov do výroby

Na Profesia days prišlo za deväť rokov v Bratislave vyše 150-tisíc ľudí. Profesia chce teraz priniesť pracovnú gramotnosť aj do regiónov a minulý rok po prvý raz priniesla svoj pracovný veľtrh aj do Košíc. Po úspechu na východe pridáva tento rok aj ďalšie dejisko - Žilinu.

22.05.2018 07:00
mechanik, profesia, zamestnanec Foto:
Žilinský kraj má aktuálne tretiu najväčšiu ponuku práce. Uchádzači tu však vyhľadávajú menej časté pozície, a to aj napriek tomu, že zarobia menej.
debata

Keď sa spoločnosť Profesia rozhodla v roku 2010 organizovať veľtrh práce Profesia days v Bratislave, začínala na 50 vystavovateľoch. Odvtedy sa podujatie už iba rozrastalo. Tento rok sa ich počet zvýšil na viac ako trojnásobok. Veľtrh v hlavnom meste totiž zaznamenal rekordný záujem, keď na ňom vystavovalo vyše 180 zamestnáva­teľov. Strojnásobil sa však aj počet dejísk. Po Bratislave pribudli minulý rok Košice. Tento rok sa navyše veľtrh premiérovo predstaví aj na strednom Slovensku.

Dosiaľ navštívilo veľtrh Profesia days v hlavnom meste približne 152-tisíc ľudí. Medzi nimi boli návštevníci, ktorí si prišli aktívne hľadať zamestnanie, ale aj takí, ktorým chýbali informácie o aktuálnych trendoch na trhu práce. Počas 9-ročnej histórie tohto podujatia sa však výrazne zmenila situácia na trhu práce. Nezamestnanosť na Slovensku rapídne klesla. Jej miera je podľa vládnych štatistík aktuálne 5,55 percenta.

To spôsobilo, že na Slovensku je menej ľudí bez práce a ak chce v súčasnosti firma zohnať nových zamestnancov, je to pre ňu náročnejšie. Množstvo spoločností sa tiež sťažuje aj na štruktúru uchádzačov, ktorí majú problém s pracovnou gramotnosťou. Často im totiž chýbajú informácie, ako napísať životopis, ako sa správať na pohovore, prípadne aké argumenty sú vhodné pri platovom vyjednávaní.

Podujatie Profesia days sa tak rokmi zmenilo z pracovného veľtrhu, na ktorom zamestnávatelia iba ponúkajú voľné pracovné miesta, na omnoho všestrannejší event. Spoločnosť sa totiž začala zameriavať aj na vzdelávanie a školenie ľudí v oblastiach trhu práce. Pre uchádzačov majú byť navyše motiváciou úspešní spíkri, ktorí sa im prihovárajú z pódia a približujú im svoj recept na úspech.

Po dobrých referenciách v Košiciach prichádza rad na Žilinu. Veľtrh bude zároveň skúškou pre zamestnávateľov, ktorí sa budú musieť prispôsobiť novele zákona o povinnom zverejňovaní platov v pracovných ponukách, ktorá platí od 1. mája. Pracovnou ponukou je totiž každá informácia o voľnom pracovnom mieste, ktorá obsahuje kontaktné údaje. Ak teda zamestnávatelia budú chcieť napríklad rozdávať letáky s ponukami, budú v nich musieť uvádzať aj základnú zložku mzdy.

Pracovný trh v Žilinskom kraji

Žilinský kraj má aktuálne tretiu najväčšiu ponuku práce. Uchádzači tu však vyhľadávajú menej časté pozície, a to aj napriek tomu, že zarobia menej. Počet pracovných ponúk je tretí najvyšší na Slovensku. Problémom je, že ľudia chcú pracovať na iných pozíciách, ako ponúkajú firmy. Paradoxom je, že platy na pracovných miestach, na ktoré reagujú uchádzači najčastejšie, sú nižšie ako tam, kde firmy hľadajú novú pracovnú silu. Problémom môže byť nedostatok informácií o možnostiach zamestnania.

Analýza portálu Profesia.sk sleduje obdobie od 1. januára do 25. apríla 2018. Výsledky ukázali, že voľné pracovné miesta v Žilinskom kraji predstavujú aktuálne 12 % z celkovej ponuky voľných miest na Slovensku. Údaje portálu ukazujú, že zamestnávatelia v Žilinskom kraji hľadajú častejšie iných zamestnancov, ako vychádza pre celoslovenské štatistiky. Odvetvie obchod, ktoré je na Slovensku najčastejšie inzerovaným odvetvím, je v Žiline a okolí až štvrté. Pred ním skončili výroba, doprava a pomocné práce. Zamestnávatelia v Žilinskom kraji hľadajú najčastejšie nových zamestnancov na manuálne pozície. TOP inzerovanými sú tak pozície operátora výroby, robotníka či montážnika.

Ak sa pozrieme na pozície, na ktoré najčastejšie reagujú uchádzači, v prvej päťke sú odlišné pozície. Žilinčania prejavujú omnoho väčší záujem o pozície čašníka, predajcu leteniek či recepčnej. Deje sa tak aj napriek tomu, že na týchto pozíciách je v danom kraji nižšia priemerná mzda. Podľa portálu Platy.sk je priemerný plat operátora výroby v Žilinskom kraji 753 eur v hrubom. Na pozícii čašníka či recepčnej, ktoré sa v tomto kraji tešia veľkej obľube, zarobia v tomto regióne priemerne 630 až 640 eur v hrubom. To je takmer o 20 percent menej.

Množstvo zamestnávateľov bojuje s problémom, že u uchádzačov fungujú negatívne asociácie, ktoré však nemusia byť vždy opodstatnené. Z tohto dôvodu sa môže stať, že ľudia nereagujú na ponuky určitej firmy napríklad z dôvodu, že majú zafixovaný jej druh podnikania. Priemyselné firmy pritom hľadajú aj nevýrobným pracovníkov. Ďalším problémom môžu byť asociácie ako napríklad, že technické pozície sú náročné a podobne. Zamestnávatelia majú šancu na vyvrátenie niektorých neopodstatnených námietok najmä pri osobnom kontakte. Na to, aby sa s uchádzačmi stretli, však musí však človek najskôr zareagovať na ponuku práce a personalista sa s ním stretne na pohovore. Druhou možnosťou sú pracovné veľtrhy. Spoločnosť Profesia sa preto rozhodla priniesť svoje podujatie aj do týchto končín. Veľtrh Profesia days je totiž známy tým, že ľudí neláka iba na stánky so zamestnávateľmi, ale aj na sprievodný program. Vďaka tomu sa firmy majú šancu stretnúť s ľuďmi z rôznych vekových skupín a môžu nadviazať kontakt aj s takými, ktorí by za normálnych okolností na ich inzerát s ponukou práce nezareagovali.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zamestnávatelia #Žilinský kraj