Rozumiete výplatnej páske?

Údaje na výplatnej páske sú pre zamestnancov často nezrozumiteľné. Ako treba čítať výrazy na tomto dokumente a ako im rozumieť?

21.05.2018 07:00
dane, odvody, szčo, zamestnanec, počítač,... Foto:
Hlavička výplatnej pásky obsahuje základné informácie o zamestnancovi, firme, pracovnom úväzku a pracovnej dobe.
debata (9)

V súvislosti s platmi sa často používajú výrazy ako superhrubá mzda, hrubá mzda, čistý príjem, daň zo mzdy, odvody, poistenie. Na výplatnej páske sú však tieto údaje uvádzané vo forme skratiek nasledovaných sumami a percentami, ktoré nemusia byť na prvý pohľad zrozumiteľné. Ľudí zaujíma najmä informácia na spodku tlačiva – koľko peňazí im príde na účet. Pozorným čítaním výplatnej pásky však zistíte: aká je výška vášho základného platu, z ktorého sa vám budú počítať budúce sociálne dávky, koľko dní dovolenky ste už vyčerpali a koľko vám ostáva, koľko peňazí z celkovej ceny vašej práce zamestnávateľ pošle na účet vám a koľko štátu a poisťovniam alebo podľa akej hodinovej taxy sa vám vypočíta zaplatenie dovolenky, štátneho sviatku či návštevy lekára.

Základné informácie

Hlavička výplatnej pásky obsahuje základné informácie o zamestnancovi, firme, pracovnom úväzku a pracovnej dobe. Okrem toho sa tu uvádza aj:

Aktuálna výška nezdaniteľnej časti základu dane (Úprava zákl. dane).

Ako zamestnanec si môžete u svojho zamestnávateľa uplatniť nezdaniteľnú časť príjmu, ktorá je pre rok 2018 vo výške 319,17 eura. Táto suma predstavuje sumu, ktorá sa nijako nezdaní. Ak by napríklad vaša mesačná hrubá mzda po odpočítaní odvodov bola 692,80 eura, daň zo mzdy zaplatíte zo sumy 373,63 eura. Ak pracujete pre viacerých zamestnávateľov, nezdaniteľnú časť si môžete uplatniť len u jedného z nich. Daň zo mzdy sa počíta zo sumy, ktorá je už očistená od odvodov.

Počet dní dovolenky (D)

  • Zistíte, na koľko dní máte nárok, o koľko dní je nárok na dovolenku skrátený, koľko dní ste vyčerpali a koľko vám ešte ostáva.

Priemer na dovolenku (Priem. nah.)

  • Hodinová sadzba, podľa ktorej sa platí dovolenka, návšteva lekára či štátny sviatok. Vypočítava sa ako priemer za predchádzajúci štvrťrok, môže sa preto meniť v závislosti od toho, či ste napr. dostali odmeny alebo ste boli na péenke.

Údaje o mzde, odvodoch a daniach

Výplatná páska obsahuje detailné informácie o vašej mzde, výške jednotlivých odvodov a dani zo mzdy. Keď pozorne prečítate výplatnú pásku, zistíte, že váš zamestnávateľ za vašu prácu zaplatí takmer dvojnásobok.

Základná zložka mzdy

  • Základný plat, ktorý je zmluvne dohodnutý medzi vami a zamestnávateľom.

Superhrubá mzda (Celkové náklady na zamestnanca)

  • Reálna cena práce, za ktorú musí zamestnávateľ zaplatiť vám, poisťovniam a štátu. Superhrubú mzdu teda predstavuje hrubá mzda spolu so zamestnávateľskými odvodmi.

Hrubá mzda (brutto)

  • Základná zložka mzdy uvedená v zmluve, ku ktorej sú prirátané odmeny či príplatky za nočnú, nadčasy, rizikovú prácu a podobne. Ak v danom mesiaci nedostanete žiadne odmeny alebo príplatky, je hrubou mzdou základná zložka mzdy.

Čistá mzda (netto)

  • Suma, ktorá vám príde na účet očistená od daní a odvodov.

Zdravotné poistenie (ZP)

  • 4 % z hrubej mzdy, ktoré zamestnávateľ odvádza do zdravotnej poisťovne.

Nemocenské poistenie (NP 1,4 %)

  • poistenie pre prípad zníženia príjmu pri dočasnej práceneschopnosti, materskej dávky alebo OČR.

Starobné poistenie (DP 4 %)

  • dôchodkové poistenie na zabezpečenie príjmu v starobe.

Invalidné poistenie (DPI 3 %)

  • poistenie pre prípad čiastkovej alebo úplnej straty schopnosti pracovať.

Poistenie v nezamestnanosti (PvN 1 %)

  • poistenie pre prípad straty zamestnania.

Daň zo mzdy (19 %)

  • Základ dane z príjmu predstavuje hrubá mzda, ktorá je už očistená od poistných odvodov zamestnanca. To znamená, že ak zarábate 800 € v hrubom, zaplatíte odvody v hodnote 107,20 eura. Zo sumy 692,80 eura sa ešte odpočíta nezdaniteľná časť základu dane (319,17 eura) a suma, z ktorej odvediete daň zo mzdy, bude 373,63 eura. Vaša daň tak bude 70,98 eura.

Daňový bonus

  • daňový bonus si môžete uplatniť, ak sa staráte o nezaopatrené dieťa. Pre rok 2018 je výška daňového bonusu 21,56 eura teda dokopy 258,72 eura za rok na jedno dieťa.

Odvody, ktoré platí zamestnávateľ: Odvody zamestnávateľa predstavujú rozdiel medzi vašou superhrubou mzdou a hrubou mzdou, z ktorej zas platíte odvody vy. Za každého zamestnanca platí zamestnávateľ do Sociálnej poisťovne dokopy 35,2 % z vymeriavacieho základu mzdy (zdravotné poistenie, nemocenské poistenie, dôchodkové poistenie starobné a invalidné, poistenie v nezamestnanosti, garančné poistenie, príspevok do rezervného fondu solidarity, úrazové poistenie).

Od výšky hrubej mzdy závisí hodnota všetkých dávok zo Sociálnej poisťovne, na ktoré by vám vznikol nárok v prípade práceneschopnosti, nezamestnanosti, materskej dovolenky či invalidného a starobného dôchodku. Každá dávka má vlastný model vypočítavania, no výška hrubého príjmu figuruje v každej z nich. Na výplatnej páske si každý mesiac skontrolujte, či vám minimálna výška hrubej mzdy sedí s údajom, ktorý máte v pracovnej zmluve. Ak by sa totiž stalo, že by vám zamestnávateľ v páske priznal nižší príjem za účelom šetrenia na odvodoch a zvyšok by vám dával načierno, nemuselo by sa vám to v prípade nepriaznivých okolností vyplatiť.

Článok je publikovaný na portáli Platy.sk, ktorý už od roku 2007 zhromažďuje informácie o skutočných platoch zamestnancov na Slovensku. Aj vy si môžete porovnať svoj plat na www.platy.sk

Ukážková výplatná páska

Michal Zamestnaný Apríl 2018
Druh pracovného úväzku: 100 % (40 hod./týždeň) Zamestnávateľ s. r. o.

Plat

Základný plat 700 eur
Osobné ohodnotenie 100 eur
Hrubá mzda 800 eur
Superhrubá mzda 1 081,78 eura

Základné informácie

Priemer na dovolenku 4,7619 eura
Nezdaniteľná časť základu dane 319,17 eura
Počet dní dovolenky – nárok 20
Počet dní dovolenky – čerpané 3
Počet dní dovolenky – zostatok 17

Odvody

Odvody spolu 388,80 eura
Daň z príjmu (19 %) 70,98 eura
Odvody a daň z príjmu spolu 459,78 eura
Výpočet odvodov Zamestnanec Zamestnávateľ
Zdravotné poistenie 4 %/32 eur 10 %/80 eur
Nemocenské poistenie 1,4 %/11,20 eura 1,4 %/11,20 eura
Starobné poistenie 4 %/32 eur 14 %/112 eur
Invalidné poistenie 3 %/24 eur 3 %/24 eur
Poistenie v nezamestnanosti 1 %/8 eur 1 %/8 eur
Garančný fond -/- 0,25%/2 eurá

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #odvody #výplata #výplatná páska