Päťtisíc dievčat nahliadne do sveta programovania

Zastúpenie žien na pozícii „IKT špecialista“ je na Slovensku najnižšie spomedzi krajín EÚ. Tento sektor však trpí nedostatkom žien na celom svete.

17.05.2018 06:00
porada, web design, okruhly stol Foto:
Na Slovensku sa len veľmi malý počet stredoškoláčok rozhodne pre štúdium tzv. STEM predmetov (veda, technológia, inžinierstvo a matematika) na vysokej škole.
debata

Za tým, že nejde o vysnívanú ženskú kariéru, stojí mnoho faktorov. Totiž v momente, keď sa dievčatá rozhodujú o smerovaní svojho života, sú ešte stále v obklopení spoločenských predsudkov. Ich rozhodnutie určite závisí od toho, aké predmety v škole majú rady, no je tu aj ich sociálne a akademické okolie, ktoré istým spôsobom vplýva na ich rozhodnutie. Nedostatkom digitálnych zručností trpí oveľa vyššie percento žien ako mužov. Následkom čoho prichádzajú ženy o mnohé príležitosti dostupné na pracovnom trhu.

Na Slovensku sa len veľmi malý počet stredoškoláčok rozhodne pre štúdium tzv. STEM predmetov (veda, technológia, inžinierstvo a matematika) na vysokej škole. Na základe štatistík študuje na Fakulte informatiky a informačných technológií STU v Bratislave a Fakulte riadenia a informatiky UNIZA len 12 % študentiek. Aj Ty v IT sa snaží túto situáciu pozitívne zmeniť tým, že svoje aktivity zameriava práve na stredoškoláčky, ktoré sa rozhodujú o svojej budúcnosti. Svojím projektom sa snažia osloviť dievčatá a umožniť im prístup k technologickému vzdelaniu a základným IT zručnostiam. Aj Ty v IT ako vôbec prvá nezisková organizácia na Slovensku získava finančný grant od spoločnosti Google vo výške vyše 200-tisíc eur. Neziskovka sa bude môcť vďaka tomuto financovaniu, ako aj ďalšej pomoci zo strany Googlu vo forme expertízy, nástrojov a dobrovoľníkov zamerať na svoj primárny cieľ, ktorým je práve zatraktívnenie programovania a počítačových vied medzi stredoškoláčkami. Projekt sa však sústredí na celý ekosystém, okrem stredoškoláčok osloví aj rodičov a učiteľov, ktorí majú vplyv na rozhodnutie dievčat o ich budúcom štúdiu a kariére. Počas trojročného obdobia plánuje Aj Ty v IT osloviť takmer 5-tisíc stredoškoláčok po celom Slovensku prostredníctvom workshopov zameraných na základné programovacie zručnosti a zároveň chce vyškoliť tisíc dievčat v pokročilých programovacích zručnostiach v rámci Programovacej skupiny.

„Sme príliš malá krajina, aby sme mohli mrhať ženskými talentmi. IT kariéra je vhodná pre ženy i pre mužov, no príliš veľa stereotypov a obáv dievčatám a ženám bráni v ich vlastnom rozvoji. Cieľom Aj Ty v IT je, aby počet žien v IT oblasti na Slovensku dosiahol aspoň 40 % z celkového počtu zamestnancov. Verím, že aj s aktuálnou podporou z Google.org sa nám tento stav podarí dosiahnuť,“ hovorí Petra Kotuliaková, riaditeľka neziskovej organizácie Aj Ty v IT.

„Na jednej strane je IKT sektor najrýchlejšie rastúcim odvetvím. Na druhej strane trpíme veľkým nedostatkom IKT špecialistov. Keď sa pozrieme na súčasnú situáciu, mnohé pracovné pozície už dnes vyžadujú určitú úroveň digitálnych a IKT zručností. Rozšírené o ďalšiu úroveň je v tomto sektore veľký nepomer medzi mužmi a ženami. Všetko sa to však začína práve vo veku, keď sa rozhodujeme o svojej budúcnosti, čiže na stredných školách. IKT štúdium je veľmi perspektívnou voľbou, pretože dopyt po špecialistoch z tejto oblasti bude len narastať. Preto si rovnako ako Google.org veľmi cením prácu organizácie Aj Ty v IT a verím, že aj vďaka tomuto projektu bude v budúcnosti v IKT sektore pracovať viac žien,” uviedla k téme Martina Slabejová, generálna riaditeľka sekcie riadenia informatizácie Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu.

„Nezisková organizácia Aj Ty v IT má za sebou pozitívne výsledky v oblasti prípravy žien pre kariéru v IT,“ vysvetľuje Stuart Mclaughlin, senior regionálny manažér Google.org, výber tejto slovenskej neziskovky organizáciou Google.org. „Aj Ty v IT dokáže vybaviť svojich študentov konkrétnymi zručnosťami vyžadovanými IT odvetvím a my sme chceli podporiť ich ambicióznu víziu,“ dodáva Stuart Mclaughlin.

„Prostredníctvom programu Grow with Google sme poskytli mladým ľuďom a podnikateľom široký výber nástrojov, ktoré pomáhajú rozvíjať profesionálne digitálne a podnikateľské zručnosti. K dnešnému dňu sa nám podarilo vyškoliť viac ako 38-tisíc Slovákov, pričom ďalších 20-tisíc ešte stále študuje. Prieskum, ktorý sme si nechali vypracovať spoločnosťou IPSOS, ukázal, že osvojenie si digitálnych zručností malo na ich životy významný vplyv. 17 856 respondentov uviedlo, že sa im vďaka týmto školeniam zdvihlo sebavedomie a takmer 2 000 si vďaka novo nadobudnutým znalostiam našlo ľahšie prácu. Vzhľadom na ďalšiu podporu slovenskej digitálnej ekonomiky sa tento rok zameriame na lokálnych vývojárov a startupy, ako aj na zvýšenie ich programovacích a podnikateľských zručností. Lokálne startupy ďalej podporíme aj globálnym mentoringovým programom, ktorého súčasťou je pobyt v Silicon Valley, ako aj polročný mentoring a ponúkneme tiež bezplatné programovacie štipendiá,“ hovorí Rasťo Kulich, riaditeľ slovenského Googlu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #práca #zamestnanie #ženy #programovanie