Mužských povolaní je na Slovensku viac ako ženských

Na trhu práce nie sú rozdiely medzi ženami a mužmi zďaleka iba v platoch. Ukazuje sa, že mzdovú nerovnosť medzi pohlaviami spôsobujú aj iné pracovné preferencie. Analýza portálu Profesia.sk dokazuje, že odvetvia, o ktoré sa zaujímajú skôr ženy, sú v priemere horšie ohodnocované.

13.05.2018 06:00
postavičky, drevo, peniaze, práca, plat Foto:
Zvukár, inštalatér modelovania sietí či osvetľovač. To sú pozície, na ktoré za posledný polrok nezareagovala ani jedna žena.
debata (1)

Žena a muž pracujú vo firme na rovnakej pozícii v administratíve. Portál Platy.sk poukazuje na to, že je dosť pravdepodobné, že títo kolegovia nezarábajú rovnako. A to aj napriek tomu, že ich náplň práce je zhodná. V priemere totiž ženy, ktoré sú na rovnakej pozícii ako muži, zarobia o 8 % nižšiu sumu. Prečo je to tak? Podľa Platy.sk je dôvodom najmä to, že ženy si už na pohovore pýtajú menej a oproti mužom majú s platovým vyjednávaním väčšie problémy.

Keď sa pozrieme na celkové rozdiely medzi platmi žien a mužov, sú ešte výraznejšie. Aktuálne je to 24 %. Za týmito odlišnosťami sú viaceré dôvody. Nemôžeme zabúdať najmä na materskú dovolenku. Tá sa na Slovensku týka najmä žien. Zatiaľ čo zamestnankyne na istý čas úplne odchádzajú z pracovného sveta, ich mužskí kolegovia zažívajú kariérny rast, s čím súvisí aj mzdový progres.

Ďalším dôvodom rozdielov je tiež nižšia zamestnanosť nežnejšieho pohlavia. To potvrdzujú aj vládne štatistiky. Februárová miera nezamestnanosti mužov bola podľa ústredia práce 5,1 %. Nezamestnanosť žien predstavovala 6,5 %.

Portál Profesia.sk spravil analýzu, v ktorej sledoval správanie mužov a žien ako uchádzačov o prácu. Ukázalo sa, že medzi ich záujmami sú veľké odlišnosti. Ženy majú totiž tendenciu reagovať na pracovné miesta v oblastiach prvého kontaktu. Ide často o pozície, na ktorých treba využívať empatiu. Môžeme spomenúť napríklad pozície ako zdravotná sestra či sociálna pracovníčka. Ukazuje sa, že práve odvetvia, na ktoré reagujú prevažne skôr ženy, sú horšie ohodnocované. Sektor s najväčším podielom reagujúcich žien je zdravotníctvo a sociálna starostlivosť. Tu je priemerná mzda podľa Platy.sk približne 900 eur v hrubom. Muži majú najväčší podiel reakcií v elektrotechnike a energetike s priemernou mzdou 1 180 eur v hrubom.

Zvukár, inštalatér modelovania sietí či osvetľovač. To sú pozície, na ktoré za posledný polrok nezareagovala ani jedna žena. Údaje portálu Profesia.sk poukazujú na to, že dominancia mužov na niektorých pozíciách je omnoho väčšia, ako je to u žien. To znamená, že na trhu práce je omnoho viac pracovných pozícií, pri ktorých sú zamestnávatelia zvyknutí na čisto mužských uchádzačov o prácu. Ženy majú najväčší podiel reakcií pri pozíciách zubný/á asistent/ka či pôrodný/á asistent/ka. Aj pri týchto pracovných miestach však tvoria muži takmer desatinu reagujúcich uchádzačov.

Odvetvia s najvyšším podielom reagujúcich žien

Zdravotníctvo a sociálna starostlivosť 73 %
Administratíva 72 %
Ľudské zdroje a personalistika 68 %
Ekonomika, financie a účtovníctvo 67 %
Štátna správa, samospráva 64 %
Školstvo, vzdelávanie, veda a výskum 63 %
Cestovný ruch, gastro a hotelierstvo 60 %
Farmaceutický priemysel 59 %
Bankovníctvo 59 %
Obchod 56 %

Odvetvia s najvyšším podielom reagujúcich mužov

Elektrotechnika a energetika 93 %
Telekomunikácie 92 %
Strojárstvo 87 %
Baníctvo a hutníctvo 87 %
Informačné technológie 85 %
Technika a rozvoj 82 %
Drevospracujúci priemysel 81 %
Stavebníctvo a reality 80 %
Automobilový priemysel 80 %
Bezpečnosť a ochrana 80 %

Pozície s najvyšším podielom reagujúcich žien

Zubný asistent 91 %
Pôrodný asistent 91 %
Stylista, vizážista 90 %
Revízna sestra 89 %
Pedikérka, manikérka 84 %

Pozície s najvyšším podielom reagujúcich mužov

Zvukár 100 %
Špecialista modelovania sietí 100 %
Osvetľovač 100 %
Inštalatér 99 %
Mechanik chladiarenskych zariadení 99 %

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zamestnanie #povolania #Práca a kariéra #rodové rozdiely