Firmy začali zverejňovať platy, od mája je to povinné

Firmy na Slovensku začali v predstihu zverejňovať vo svojich inzerátoch na pracovných portáloch výšku mzdy, ktorú ponúkajú záujemcom o obsadenie voľných miest.

30.04.2018 17:43
debata (14)

Parlament zmenou zákona rozhodol, že od mája bude povinný údaj v pracovných ponukách aspoň o základnej mzde.

Z doteraz zverejnených inzerátov vyplýva, že zamestnávatelia pristúpili k uvádzaniu ponúkaného platu rozdielne. Niektoré firmy propagujú mesačnú mzdu, možné odmeny a ďalšie zamestnanecké benefity, ďalší stavili len na údaj s rozpätím platu alebo prezentujú odmenu za hodinu práce.

Podľa pracovného portálu Profesia.sk firmy neporušia zákon, ak uvedú iba minimálnu mzdu, hoci takýto postup by mohol odradiť záujemcov o prácu. Novela príslušného zákona nestanovuje, či podniky musia zvoliť hodinovú, týždennú či mesačnú ponúkanú mzdu. Zároveň ale nebudú môcť dohodnúť s novým pracovníkom nižší plat, než podnik inzeroval. Vlani obsahovala informácie o plate na spomínanom portáli len zhruba štvrtina inzerátov.

Povinné zverejňovanie základného platu v pracovných ponukách prichádza v čase rekordne nízkej nezamestnanosti, ktorá na konci marca na Slovensku dosiahla 5,55 percenta. Zamestnávatelia, ktorí si dlhodobo sťažujú na nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily, hlásili slovenským úradom práce desiatky tisíc neobsadených pracovných pozícií a zamestnávajú aj viac cudzincov ako v minulosti. Od mája na Slovensku tiež stúpnu alebo budú zavedené nové príplatky za prácu v noci, cez víkendy a počas sviatkov.

Výnimku zo zverejňovania ponúkaných platov na slovenskom dostali firmy, ktoré hľadajú zamestnancov na prácu v zahraničí, a tiež verejná správa. Napríklad platy úradníkov na Slovensku sa riadia podľa stanovených tabuliek.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #mzda