Na stravu dostanú zamestnanci viac

Už od júna by sa mali dvihnúť sumy stravného. Navrhuje to ministerstvo práce ako reakciu na rastúce ceny v reštauráciách.

21.04.2018 06:00
stravovanie, gastrolístky, stravné lístky Foto: ,
Hodnota stravného lístka musí predstavovať aspoň 75 percent zo sumy stravného poskytovaného pri pracovnej ceste v dĺžke piatich až dvanástich hodín.
debata

Základná suma stravného vzrastie zo 4,50 na 4,80 eura. Vďaka tomu sa zvýši aj minimálna suma, ktorou musí zamestnávateľ prispievať svojim zamestnancom na stravu.

Väčšina zamestnávateľov namiesto toho, aby zamestnancom zabezpečila jedlo, im dáva stravné lístky. Zamestnanci si tak sami môžu vybrať, či pôjdu na obed do reštaurácie, alebo si za stravné lístky nakúpia potraviny.

Nárok na poskytnutie stravy má zamestnanec, ktorý v rámci pracovnej zmeny vykonáva prácu viac ako štyri hodiny, ak pracovná zmena trvá viac ako 11 hodín, zamestnávateľ môže zabezpečiť poskytnutie ďalšieho teplého hlavného jedla.

Hodnota stravného lístka musí predstavovať aspoň 75 percent zo sumy stravného poskytovaného pri pracovnej ceste v dĺžke piatich až dvanástich hodín. Keďže od 1. decembra 2016 je výška stravného pri takejto ceste na úrovni 4,50 eura, zamestnávatelia musia dávať zamestnancom stravný lístok minimálne v hodnote 3,38 eura. Od júna by sa stravné malo zvýšiť na 4,80 eura, čo znamená, že minimálna hodnota stravného lístka, ktorý musí dostať zamestnanec, vzrastie na 3,60 eura.

Firmy môžu zamestnancom prispieť na jedlo aj vyššou sumou. Najčastejšie tak robia príspevkom zo sociálneho fondu. Výhodou takéhoto použitia peňazí z fondu je, že zamestnanec nemusí z tohto príspevku platiť dane. Vo väčšine ostatných prípadov musí zamestnanec z peňazí, ktoré dostane zo sociálneho fondu, zaplatiť daň i odvody.

Druhou možnosťou je, že zamestnávateľ bude prispievať na stravu svojich zamestnancov z vlastného vrecka. Takto vynaložené peniaze však nemôže zahrnúť do daňových výdavkov, takže si znižuje svoj čistý zisk. Preto väčšina firiem túto možnosť nevolí.

Zamestnávatelia sú povinní dávať stravné lístky len tým zamestnancom, ktorí u nich pracujú na pracovnú zmluvu. Na dohodárov sa ustanovenie paragrafu 152 Zákonníka práce nevzťahuje, preto na stravné lístky nemajú nárok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #profesia #zamestnanie #stravné #Práca a kariéra