Päť rád ľuďom, ktorí sú stále bez práce

Počet neobsadených pracovných miest na slovenskom trhu prekonal podľa odhadu personálnej agentúry Wincott People úroveň 100-tisíc. „Napriek tomu sa stretávame s ľuďmi, ktorí tvrdia, že si prácu nedokážu nájsť.

25.03.2018 06:00
kariéra, práca, pohovor, porada Foto:
Časť nezamestnaných nechce pracovať mimo svojho bydliska.
debata (10)

Keď sa s nimi rozprávame, zisťujeme, že veľká časť z nich robí pri hľadaní zamestnania rovnaké chyby. Ak by sa ich vyvarovali, v dnešnej situácii by si dokázali nájsť uplatnenie pomerne rýchlo,“ upozorňuje Jana Mesárová, district manažérka Wincott People. Preto prinášame prehľad týchto chýb a stručný návod, ako sa im vyhnúť.

Vysnívaná práca

Mnohí nezamestnaní sa snažia stoj čo stoj získať prácu v odboroch, kde je dopyt po nových pracovníkoch iba minimálny. „Je to predovšetkým problém ľudí s vysokoškolským humanitným vzdelaním, ktorí vyštudovali odbory ako filozofia, estetika, environmentálne manažérstvo, sociálna práca a podobne. Problémom je, že počet absolventov týchto a im podobných smerov je privysoký. Súkromná sféra ich potrebuje iba minimálne a verejný sektor nedokáže vytvoriť dostatočný dopyt,“ vysvetľuje Jana Mesárová. Ak si títo ľudia nedokážu približne v priebehu polroka nájsť zamestnanie, mali by zvážiť aj prácu mimo vyštudovaného odboru. Pri niektorých odboroch má totiž šancu uplatniť sa iba necelých 30 % absolventov, ktorí daný smer vyštudovali.

Strach z dochádzania

Časť nezamestnaných nechce pracovať mimo svojho bydliska. No sú aj takí, ktorí majú pocit, že dochádzanie je pridrahé. Na cestu, prípadne na ubytovanie, by minuli príliš veľa peňazí. Sú presvedčení, že pracovať sa im preto neoplatí a radšej poberajú sociálne dávky. „Táto obava je často neopodstatnená. Mnoho zamestnávateľov v dnešnej situácii zamestnancom na dopravu prispieva alebo ju uhrádza v plnej výške. Ďalší dokážu ľudí odviezť priamo z miesta bydliska až pred bránu podniku. Rovnako sa dá počítať aj s príspevkami na ubytovanie,“ hovorí Mesárová. Na pracovných portáloch sa preto oplatí pozerať si aj ponuku od zamestnávateľov z iných regiónov a zistiť si, aké benefity v oblasti dochádzania ponúkajú.

Nadávanie na zamestnávateľa

Týka sa to ľudí, ktorí neodišli z bývalého pôsobiska v dobrom. Majú pocit krivdy, prípadne sú presvedčení o nekompetentnosti svojho bývalého šéfa alebo kolegov. „Na pohovore na svojho exzamestnávateľa intenzívne nadávajú. Vysvetľujú tak, prečo odišli z práce a hľadajú si inú. Často sú ich vyjadrenia expresívne a dokážu potenciálneho zamestnávateľa odradiť. Ten sa totiž zľakne, že daný človek nebude ani na novom mieste spokojný, odíde a potom bude nadávať aj naňho,“ hovorí Mesárová. Preto je lepšie na otázku o dôvode odchodu z bývalého zamestnania odpovedať stručne a bez zbytočných emócií.

Prílišná pasivita

Veľa nezamestnaných si hľadá prácu tým, že nahrajú svoj životopis na pracovný portál. Potom čakajú, že ich niekto osloví, a sami žiadnu ďalšiu aktivitu nevyvíjajú. To však ani v dnešnej dobe nemusí na nájdenie zamestnania stačiť. Je preto vhodné aktívne si pozerať ponuku práce na internete, navštíviť veľtrh práce, prípadne sa na prácu opýtať aj na sociálnych sieťach.

Nevhodná kvalifikácia

Chronickým problémom slovenského trhu práce je vysoký počet nezamestnaných bez adekvátneho vzdelania. Tí sa navyše vôbec nesnažia svoju kvalifikáciu zmeniť alebo si ju aspoň zlepšiť. „Preškolenie na niektorú z nedostatkových profesií pritom vôbec nemusí byť problémom. Zamestnávatelia sami ponúkajú kurzy, ktoré zvyknú byť spojené s následným získaním práce. Tieto kurzy navyše sami hradia v plnej výške,“ upozorňuje Mesárová. Takto sa dá preškoliť napríklad na vodiča vysokozdvižného vozíka, kontrolóra kvality či operátora výroby a mnoho iných profesií predovšetkým v priemysle, logistike či v maloobchode.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #profesia #nezamestnaní #Práca a kariéra