Zamestnancom vyslaným na pracovné cesty majú vzrásť diéty

Vyslaní zamestnanci na pracovnú cestu si finančne prilepšia. Ministerstvo práce totiž navrhuje zvýšiť cestovné náhrady, teda tzv. diéty. Rezort práce o tom informuje v predbežnej informácii zverejnenej na legislatívno-právnom portáli Slov-lex. Naposledy sa zamestnancom diéty zvýšili od 1. decembra 2016.

19.03.2018 14:20
debata

Dôvodom navýšenia cestovných náhrad je rast cien jedál a nealkoholických nápojov v reštauračnom stravovaní. Rezort práce preto navrhuje upraviť výšku diét pre zamestnancov, ktorí vycestujú na pracovnú cestu.

Suma stravného pre pracovné cesty v časovom pásme päť až 12 hodín sa má zvýšiť o 30 centov na 4,80 eura. Nad 12 hodín až 18 hodín má suma stravného vzrásť na 7,10 eura zo súčasnej úrovne 6,70 eura. Zamestnanci, ktorých pracovná cesta bude trvať nad 18 hodín, majú po novom dostať 10,90 eura namiesto 10,30 eura.

Sumy stravného sa majú upraviť na základe štatistických údajov za január tohto roka, kedy dosiahol mesačný kumulovaný index cien jedál a nealkoholických nápojov v reštauračnom stravovaní na Slovensku hodnotu 105,1 %, čo je oproti základni o 5,1 percentu­álneho bodu viac.

Podľa zákona o cestovných náhradách sumy stravného pre jednotlivé časové pásma ustanoví opatrenie, ktoré vydá rezort práce a ktoré sa vyhlási uverejnením jeho úplného znenia v Zbierke zákonov SR.

debata chyba
Viac na túto tému: #práca #diéty