Najmenej ľudí bez práce je v Trnave a okolí

Najnižšia miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku bola minulý mesiac v okrese Trnava. Z celkového počtu ekonomicky aktívnych osôb bolo v tomto okrese 2,06 % disponibilných nezamestnaných, ktorí mohli okamžite nastúpiť do práce.

23.02.2018 09:27
debata

Nasledovali okresy Hlohovec, Galanta a Piešťany. V okrese Hlohovec miera evidovanej nezamestnanosti v januári dosiahla 2,14 %, v okrese Galanta 2,16 % a v okrese Piešťany 2,19 %. Vyplýva to z údajov Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Mieru evidovanej nezamestnanosti pod 5 % minulý mesiac dosiahlo 37 okresov na Slovensku. Naopak, miera evidovanej nezamestnanosti bola vyššia ako 15 % v štyroch okresoch na Slovensku. Z týchto okresov sú dva v Banskobystrickom kraji a po jednom v Prešovskom a v Košickom kraji. Najvyššiu mieru nezamestnanosti zo všetkých okresov na Slovensku má dlhodobo okres Rimavská Sobota. Na konci januára v ňom miera nezamestnanosti dosiahla 18,29 %. Nasleduje okres Revúca, kde miera nezamestnanosti predstavovala 15,80 %. Tretí najhorší v miere nezamestnanosti je okres Rožňava. V ňom bola miera nezamestnanosti 15,66 %. Štvoricu okresov s nezamestnanosťou nad 15 % dopĺňa okres Kežmarok, ktorý v januári vykázal mieru nezamestnanosti vo výške 15,45 %.

Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku ku koncu januára tohto roka oproti decembru klesla o 0,06 percen­tuálneho bodu na 5,88 %. Medziročne bola miera nezamestnanosti minulý mesiac nižšia o 2,76 percen­tuálneho bodu. Januárový percentuálny pokles miery evidovanej nezamestnanosti pritom súvisí s tým, že sa od začiatku tohto roka zvýšil počet ekonomicky aktívnych obyvateľov, z ktorého sa percento miery nezamestnanosti počíta. Úrady práce totiž evidovali na konci minulého mesiaca 163 075 dispo­nibilných uchádzačov o zamestnanie. V porovnaní s decembrom vlaňajška ide o nárast o 1 160 ľudí. Medziročne počet uchádzačov, ktorí mohli okamžite nastúpiť do práce, klesol o 72 380 osôb.

debata chyba
Viac na túto tému: #práca #nezamestnanosť #zamestnanie