Dopyt po opatrovateľoch pre seniorov stúpa

Odborníci upozorňujú, že dôchodcovia budú tvoriť do roku 2060 omnoho početnejšiu časť Slovákov, ako je to v súčasnosti. Podiel starých ľudí sa výrazne zvyšuje každý rok. Tieto skutočnosti sa už začínajú prejavovať aj v reálnom živote. Podľa údajov portálu Domelia.sk totiž rastie dopyt po opatrovateľoch seniorov.

06.02.2018 07:00
opatrovatelka Foto:
Seniorského opatrovateľa hľadá do domácnosti stále viac slovenských rodín.
debata

Dôchodcovia na Slovensku sú na pomoc odkázaní skôr, ako by sme možno čakali. Podľa údajov Eurostatu sa dožívame v zdraví a dobrej kondícii priemerne iba do 56 rokov. Pre zaujímavosť, priemer Európskej únie je 61 rokov. Odborníci navyše stále upozorňujú, že demografická situácia na Slovensku nie je priaznivá. To znamená, že v budúcnosti očakávame nižší podiel pracujúcich a vyšší podiel dôchodcov. Narastajúci dopyt po službách pre penzistov je tak iba na začiatku a bude ešte rásť. Potvrdzujú to aj údaje z portálu Domelia.sk, ktorý spája dopyt s ponukou viacerých druhov pomoci v domácnosti. Seniorského opatrovateľa totiž hľadá do domácnosti stále viac slovenských rodín. „Ak sa pozrieme na súhrn inzerátov rodín od januára do konca septembra 2017 a porovnáme ho s rovnakým obdobím roku 2015, môžeme usúdiť, že dopyt narástol až o 124 percent,“ povedala manažérka portálu Domelia.sk Zuzana Dravecká Moussa.

Našinci povolanie opatrovateľov pre seniorov poznajú najmä z informácií o hromadnom odchode žien do susedného Rakúska. O tom, že Slovenky odchádzajú do tejto krajiny, aby sa starali o tamojších dôchodcov, sa už písalo veľa, podstatné však je, že opatrovateľky budú stále potrebnejšie aj u nás. Napriek tomu, že rakúske zárobky sú oproti tým slovenským nepopierateľne lepšie, podľa údajov z Domelia.sk si dokážu slušne zarobiť aj doma. Priemerný hodinový zárobok predstavuje 5,05 eura v hrubom. Pri predstave, že by pri takomto zárobku pracovali opatrovatelia na plný úväzok, teda osem hodín počas každého dňa v pracovnom týždni, v októbri tohto roka by si zarobili 889 eur v hrubom. „Treba tiež podotknúť, že hodinové ceny sú rôzne, záleží najmä na tom, čo všetko majú pomocníci na starosti. Najviac opatrovateľov sa však nachádza v cenovej skupine od troch do piatich eur na hodinu,“ vysvetlila Dravecká Moussa.

Hodinové zárobky opatrovateľov seniorov

  • do 3 eur – 226 opatrovateľov (17 %)
  • 3 až 5 eur – 452 opatrovateľov ( 34 %)
  • 5 až 7 eur – 407 opatrovateľov (30 %)
  • viac ako 7 eur – 253 opatrovateľov (19 %)

Zdroj: domelia.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #seniori #opatrovateľské služby