Fluktuácia na Slovensku rastie

Portál Profesia.sk zistil, že z takmer 86-tisíc Slovákov, ktorí si na stránke počas posledného roka vytvorili životopis, menili prácu najčastejšie zamestnanci v marketingu a cestovnom ruchu.

02.02.2018 07:00
žena, práca, robota Foto:
Najmenej stabilnú pracovnú silu majú firmy v marketingu, reklame, prekladateľstve či v cestovnom ruchu.
debata (8)

Presne 21,5 percenta ľudí so životopisom na portáli Profesia.sk zmenilo minimálne raz prácu počas posledného roka. Spoločnosť Profesia skúmala obdobie od októbra 2016 až do septembra 2017. Ak výsledok porovnáme s predošlou analýzou z roku 2015, zistíme, že fluktuácia na Slovensku rastie. Vtedy spomedzi ľudí so životopisom na najväčšom pracovnom portáli na Slovensku zmenilo prácu počas jedného roka 12 percent ľudí. Fluktuácia klesla pod 10 percent až pri ľuďoch nad 40 rokov Nižšiu oddanosť svojmu zamestnávateľovi pociťujú najmä mladší pracovníci. Fluktuáciu nad 30 percent eviduje Profesia pri vekových skupinách 15 až 19 rokov a 20 až 24 rokov. O pomerne častom menení zamestnania mladých ľudí pritom hovoria personalisti čoraz častejšie. Voľnosť tejto skupiny pracovníkov podporuje aj fakt, že veľká časť ľudí tejto vekovej kategórie nie je obmedzovaná pravidelnými splátkami hypotéky a nemá založenú rodinu.

Zaujímavosťou je, že podiel pracovníkov, ktorí zmenili prácu, pod 10 percent eviduje až pri vekovej hranici 40 rokov a vyššie. Súčasná situácia, keď je počet pracovných príležitostí vyšší, nahráva práve zamestnancom. Z výsledkov je možné usúdiť, že tí si práve vďaka tomuto faktu vyberajú medzi ponukami stále viac.

Najmenej stabilnú pracovnú silu majú firmy v marketingu, reklame, prekladateľstve či v cestovnom ruchu. V týchto odvetviach platí, že z desiatich zamestnancov až traja vymenili za posledných 12 mesiacov prácu. Do odvetví s najčastejšie odchádzajúcimi zamestnancami sa dostala aj žurnalistika a právo. Zaujímavosťou je, že s výnimkou cestovného ruchu, väčšina pracovných pozícií v odvetviach s najvyššou fluktuáciou vyžaduje netechnické vysokoškolské vzdelanie.

Najmenej zamestnancov zmenilo prácu za posledný rok v textilnom, kožiarskom či odevnom priemysle. Najnižšia fluktuácia spomedzi odvetví na Slovensku predstavuje podiel 15,2 percenta. Zamestnanci textilného priemyslu predbehli v rebríčku s najnižšou fluktuáciou dokonca aj vrcholový manažment. V predošlej analýze spoločnosti Profesia boli najvyšší riaditelia na prvom mieste. Na ďalšie miesta sa dostala technika a rozvoj, výroba a strojárstvo.

Spomedzi všetkých regiónov menili prácu najviac zamestnanci v Bratislavskom kraji. Takýto výsledok bol však očakávaný, keďže práve tu je najviac pracovných príležitostí. Táto skutočnosť znamená, že ľudia, ktorí chcú prácu zmeniť, majú omnoho viac možností, kam ísť ďalej. Na druhom mieste skončil Prešovský kraj, ktorý je v krajine v poradí druhým regiónom s najnižším počtom ponúk. Zároveň však platí, že podľa portálu Platy.sk má Prešov a okolie najnižšiu priemernú mzdu. Zamestnanci tu zarobia v priemere 954 eur v hrubom. Na porovnanie, zamestnanci v hlavnom meste zarábajú v priemere o 58 percent viac. V prípade Prešovského kraja tak môže byť najväčšou motiváciou na zmenu zamestnania najmä nespokojnosť s platovými podmienkami. Najnižšia fluktuácia je v Nitrianskom kraji. Po Bratislave a okolí a Trnavskom kraji ide o región s tretím najvyšším počtom pracovných miest.

Slováci menia prácu najmä vtedy, keď sa v nej cítia platovo nedocenení. Vyplýva to z prieskumu pracovného portálu Profesia.sk, do ktorého sa zapojilo vyše 5-tisíc respondentov. Napriek tomu, že najčastejším dôvodom odchodu z práce sú na Slovensku nízke platy, neznamená to, že odvetvia s najvyššou fluktuáciou sú automaticky sektory s najnižšou priemernou mzdou.

TOP 5 odvetví s najvyššou fluktuáciou

1. Marketing, reklama, PR 32,40 %
2. Prekladateľstvo a tlmočníctvo 31,50 %
3. Cestovný ruch 30,10 %
4. Žurnalistika, polygrafia, médiá 29,40 %
5. Právo a legislatíva 28 %

TOP 5 odvetví s najnižšou fluktuáciou

1. Textilný, kožiarsky a odevný priemysel 15,20 %
2. Vrcholový manažment 18 %
3. Technika, rozvoj 18,60 %
4. Výroba 19,30 %
5. Strojárstvo 19,40 %

Priemerné platy v odvetviach s najvyššou fluktuáciou

Marketing, reklama, PR 1 290 eur
Prekladateľstvo a tlmočníctvo 1 179 eur
Cestovný ruch 763 eur
Žurnalistika, polygrafia, médiá 979 eur
Právo a legislatíva 1 324 eur

Čo najviac motivuje zmeniť prácu

nízky plat 37 %
nemožnosť rozvíjať sa 23 %
šéf alebo kolegovia 15 %
zlé pracovné podmienky 13 %
nedostatok voľného času 12 %

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #platy #fluktuácia