Banky majú problém nájsť vhodných pracovníkov

S nedostatkom vhodných pracovníkov na Slovensku zápasia aj banky. Majú problém nájsť najmä vhodných špecialistov. Pracovných ponúk v bankovom sektore pritom neustále pribúda.

27.01.2018 21:50
debata (2)

Pracovný portál Profesia ku koncu vlaňajška evidoval 13.956 inzerátov, v ktorých zamestnávatelia hľadali ľudí na pozície v bankovom sektore. „Oproti roku 2015 je to približne o 15 % viac pracovných príležitostí. Treba však povedať, že v roku 2016 bolo ponúk ešte o čosi viac, a to 14.339,“ vyčíslila PR manažérka Profesie Nikola Richterová.

Záujem o pracovníkov v bankovníctve pritom potvrdzujú aj štatistiky zo začiatku tohto roka. Od 1. do 25. januára 2018 bolo na Profesii v tejto oblasti zverejnených 1024 inzerátov. „Zamestnávatelia v tomto odvetví hľadajú najčastejšie ľudí na pracovné miesto klientsky pracovník. Táto profesia tvorí takmer tretinu všetkých pracovných ponúk v bankovníctve na portáli Profesia,“ doplnila Richterová.

Problémy s dostatkom vhodných kandidátov potvrdzujú aj samotné banky. „Áno, zaznamenávame nedostatok kvalifikovaných zamestnancov, situácia sa zhoršuje približne posledné dva roky,“ uviedla hovorkyňa Tatra banky Zuzana Žiaranová.

ČSOB hovorí o probléme nájsť vhodných zamestnancov najmä na obchodné pozície a pozície špecialistov. „V súvislosti s nízkou nezamestnanosťou vnímame tento trend najvýraznejšie v hlavnom meste, podobná situácia sa však ukazuje už aj v ďalších regiónoch,“ potvrdila hovorkyňa banky Anna Jamborová.

Finančné domy sa preto snažia hľadať rôzne riešenia ako nových ľudí získať. „V praxi sa nám veľmi osvedčuje napríklad program ‚Odporučte svojho kolegu‘. V rámci tohto referenčného programu môžu zamestnanci odporučiť externého kandidáta na voľnú pracovnú pozíciu a v prípade, ak uspeje, môžu získať odmenu až 400 eur,“ dodala Jamborová.

Slovenská sporiteľňa sa tiež snaží investovať do rozvoja ľudí. „Pri pozíciách, ktoré obsadzujeme najčastejšie, pracovník klientskeho centra a poradca klienta, sa snažíme zamestnávať najmä ľudí s potenciálom, ktorý v rámci úvodných, ale aj ďalších pravidelných tréningov rozvíjame,“ dodala hovorkyňa banky Marta Cesnaková.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #banky