Odmeny sú štedrejšie, benefity sa rozširujú

Väčšina spoločností odvíja výšku bonusov od priemerného mesačného zárobku zamestnanca. Keďže platy v roku 2017 rástli približne štvorpercentným tempom, vyššie mali byť aj odmeny.

19.01.2018 08:00
žena, peniaze, práca, euro Foto:
Priemerne sa výška odmien v roku 2017 mala vyšplhať na vyše 900 eur.
debata

Podľa odhadu personálno-poradenskej spoločnosti McROY mala koncoročné odmeny dostať približne tretina zamestnancov. „V tomto prípade ide o benefity nad rámec 13. a 14. platov, ktoré sú súčasťou kolektívnych alebo pracovných zmlúv. Ak zohľadníme aj tie, finančné odmeny vyplácajú koncom roka približne dve tretiny firiem,“ hovorí podpredseda predstavenstva McROY Group Luboš Sirota. Väčšina spoločností odvíja výšku bonusov od priemerného mesačného zárobku zamestnanca. Keďže platy v roku 2017 rástli približne štvorpercentným tempom, vyššie mali byť aj odmeny. Priemerne sa ich výška mala vyšplhať na vyše 900 eur. „Na prvý pohľad ide o vysokú sumu. Je však daná tým, že odmeny na konci roka dostávajú skôr lepšie platení ľudia. Buď ide o zamestnancov, ktorí pracujú v odvetviach s nadštandardnými mzdami, alebo o ľudí z manažmentu. Najčastejšie dostanú ku koncu roka k svojmu platu 30 až 80 % navyše,“ približuje Sirota.

Najlepšie odmeňovaní sú zamestnanci vo veľkých spoločnostiach pôsobiacich v odvetviach s vyššou tvorbou pridanej hodnoty. Ide najmä o firmy z oblastí ako IT, telekomunikácie, finančné služby a energetika, no čoraz bežnejšie sú aj v priemyselnej výrobe. Najmenej časté sú odmeny v agrosektore a v stravovacích službách. Z pohľadu regiónov sa nadpriemerné bonusy týkajú najmä zamestnancov na západe Slovenska, v Košiciach a na priemyselne silnom Považí. Najslabšie sú z tohto pohľadu južné okresy Banskobystrického a východné Prešovského kraja. Platí pritom, že zamestnanci zvyknú dostávať celý mix benefitov, nie iba peniaze na konci roka. „Takýto prístup má pozitívny vplyv na lojalitu pracovníkov, atmosféru v tíme, ako aj schopnosť ľudí identifikovať sa so spoločnosťou, v ktorej pracujú,“ vysvetľuje Sirota.

Tento fakt potvrdzujú aj samotné spoločnosti. Napríklad Poštová banka poskytuje počas celého roka svojim zamestnancom viac ako 50 benefitov z rôznych oblastí. Z finančných benefitov ide primárne o ročný bonus za pracovný výkon a kvalitu práce. „Už aj na nemanažérskych pozíciách je tu možnosť dosiahnuť vyššiu sumu než súčet 13. a 14. platu. Z nefinančných benefitov je to systém Cafetéria, ktorý využívajú zamestnanci aj na kúpu vianočných darčekov, keďže majú k dispozícii ponuky od vyše 2 000 dodávateľov,“ približuje Júlia Jurčíková, riaditeľka odboru ľudských zdrojov Poštovej banky. Medzi benefitmi, ktoré banka ponúka, sú aj zľavy na celosezónne zamestnanecké skipasy. Spoločnosť Würth vypláca svojim ľuďom 13. plat. „Prvá polovica 13. platu išla zamestnancom už v júni, zvyšná teraz koncom roka,“ hovorí Zuzana Kubisová, manažérka ľudských zdrojov Würth Slovensko. Okrem toho môžu využívať služobné vozidlo aj na súkromné účely v dohodnutom rozsahu, spoločnosť zorganizovala aj Deň zdravia či rôzne teambuildingy jednotlivých tímov. Zamestnancom ponúka aj permanentky na cvičenie a hokejové zápasy.

Čoraz dôležitejšie z pohľadu zamestnancov je rozloženie pracovného času a benefity s ním spojené. Najmä ľudia z generácie Y či na trh prichádzajúca generácia Z odmietajú prácu cez víkendy a sviatky, rezervovaní sú aj k nadčasom. „Veľká časť týchto ľudí má pocit, že ich rodičia na nich nemali v detstve čas. Preto sa nechcú rovnakým spôsobom správať k svojim deťom. Tomuto faktu je potrebné sa prispôsobiť nielen na Vianoce,“ vysvetľuje Sirota. Do popredia sa tak dostávajú pružná pracovná doba, voľno navyše či možnosť čerpať si tzv. sick days. Tento typ benefitov ponúka napríklad aj Poštová banka. „Naši zamestnanci majú dni voľna navyše pri jarných a letných prázdninách, umožňujeme im sprevádzanie prváčika v prvý školský deň, atď.,“ približuje Júlia Jurčíková.

Podobný prístup zvolila aj spoločnosť Business Lease. Zamestnanci zvyčajne v decembri dostanú univerzálne poukážky v hodnote 50 eur. „Počas roka majú možnosť využívať ďalšie benefity, ako je päť dní dovolenky navyše, príspevok na DDS, príspevok pri svadbe zamestnanca, narodení dieťaťa a iné. Tento rok sme zaviedli aj pravidelný mesačný príspevok na dopravu pre zamestnancov bez firemných vozidiel,“ hovorí Janka Danková, HR specialist Business Lease Slovakia. Spoločnosť okrem toho ponúka zamestnancom Deň zdravia v práci, firemnú lyžovačku v Tatrách či letnú párty na lodi.

Firmy však zavádzajú aj menej tradičné benefity. „Pre zamestnancov na Slovensku sme okrem iných benefitov pripravili aj spoločné team varenie,“ prezradil Michal Stachník, generálny riaditeľ Cisco pre ČR a SR.

Rozsah benefitov, ktoré firmy na Slovensku ponúkajú, sa tak kontinuálne zvyšuje. „Meniaca sa situácia na trhu práce a komplexnejší prístup k firemnej kultúre si takýto vývoj vyžadujú. Sme presvedčení, že tento trend bude aktuálny aj v budúcom roku,“ dodáva Sirota.

Rebríček zamestnaneckých benefitov v ČR a na Slovensku.

Očami Slovákov je pracovný trh v Českej republike vnímaný ako bezbariérový. Štatistický úrad SR (ŠÚ) uvádza, že v Českej republike pracuje až 25 % Slovákov z celkového počtu pracujúcich v zahraničí. Aká je motivácia zamestnancov pracovať v zahraničí a aké benefity vedú rebríček tých najžiadanejších? Odpovede nájdeme v prieskume benefitov 2017, ktorý na vzorke 2 259 respondentov v Českej republike a vzorke 930 respondentov na Slovensku, naprieč 15 sektormi trhu, zrealizovala personálna agentúra Grafton Recruitment.

Prieskum benefitov 2017 potvrdil, že... Foto: SHUTTERSTOCK
rodina, zima, lyžovanie, lyžovačka, lyže Prieskum benefitov 2017 potvrdil, že preferenciou uchádzačov v ČR aj na Slovensku je predovšetkým finančné ohodnotenie.

Prieskum benefitov 2017 potvrdil, že preferenciou uchádzačov v ČR aj na Slovensku je predovšetkým finančné ohodnotenie. V prípade nefinančných benefitov sa na prvej priečke umiestnilo služobné auto na súkromné účely, flexibilita, a to v niekoľkých jej podobách – možnosť práce z domova, flexibilný pracovný čas či platené krátkodobé ochorenie. Zamestnanci žiadajú firemnú škôlku. Na rozdiel od nás v ČR stúpa dopyt po osobnom koučingu a českí zamestnávatelia ponúkajú priestor na inovácie. Rebríček zamestnávateľských výhod pre zamestnancov na Slovensku, ako aj v ČR, vedú príspevok na bývanie, ktorý sa predovšetkým spája s remeselníckymi profesiami, na príspevok na ubytovňu, platená dovolenka nad rámec zákona, príspevok na dopravu či príspevok na nadštandardnú zdravotnú starostlivosť. Tento rebríček uzatvára možnosť jazykového vzdelávania a možnosti pracovať z domu. Novinkou je i to, že zamestnávatelia čoraz viac reflektujú na potreby zamestnancov, ktorí by chceli skĺbiť rodinný život s pracovným, a ponúkajú možnosť firemnej škôlky.

„V Českej republike sme zaznamenali stúpajúcu tendenciu a dopyt po osobnom koučingu. Zamestnávatelia v ČR vyhradzujú svojim zamestnancom priestor na inovácie, napríklad s cieľom lepšie pochopiť firemné procesy umožňujú zamestnancom prácu na iných oddeleniach, vytvárajú pracovné skupiny, ktoré podnecujú návrh a implementáciu inovatívnych prvkov do praxe,“ uviedla Jitka Součková, marketingová manažérka Grafton Recruitment pre ČR a SK. Prieskum 2017 v ČR aj na Slovensku poukázal, že najväčší záujem majú kandidáti o 13. a 14. plat, príspevok na bývanie či na dopravu. Podľa portálu numbeo.com sú náklady na život v Prahe pre Bratislavčanov o málo vyššie. Výpočet portálu poukazuje na fakt, že pri rovnakom životnom štandarde by sme pri bývaní v Prahe potrebovali 2 331,68 eura, pričom v Bratislave by nám pri zachovaní rovnakej životnej úrovne postačovalo 2 300 eur.

TOP 10 benefitov a výhod pre zamestnancov v ČR a SR

Česká republika:

  1. Príspevok na bývanie
  2. Osobný kouč
  3. Príspevok na dopravu
  4. 13. a 14. plat a bonusy
  5. Služobné vozidlo na súkromné účely
  6. Platené študijné voľno
  7. Firemná škôlka
  8. Platená krátkodobá choroba
  9. Vyhradený čas na inovácie
  10. Relokačný balíček

Slovenská republika

  1. Príspevok na bývanie
  2. Platená dovolenka nad zákonný rámec
  3. Príspevok na nadštandardnú zdravotnú starostlivosť
  4. Služobné auto aj na súkromné účely
  5. 13. a 14. plat a bonusy
  6. Platené krátkodobé ochorenie
  7. Firemná škôlka
  8. Platené študijné voľno
  9. Jazykové vzdelávanie
  10. Homme office – práca z domu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #platy #zamestnanci #Práca a kariéra #platy odmeny