Firmy sa menej bránia naberať cudzincov

Kondícia slovenského trhu práce sa v porovnaní s minulým rokom zhoršila. Vyplýva to z aktuálnych výsledkov Job Market Ratingu, ktorého úroveň za 4. kvartál 2017 klesla na 44,6 bodu zo 100. Medziročne ide o pokles o 1,8 bodu.

17.01.2018 08:00
mechanik, pracovník, zamestnanec, práca Foto:
Rating je vypracovaný na základe prieskumu medzi domácimi firmami, pričom sleduje viaceré ukazovatele kondície trhu práce.
debata (2)

V doterajšej histórii ratingu ide o najhorší výsledok. Rating je vypracovaný na základe prieskumu medzi domácimi firmami, pričom sleduje viaceré ukazovatele kondície trhu práce. Do jeho najnovšieho vydania sa zapojilo 122 spoločností. „Jediným komponentom ratingu, ktorý sa nachádza v pozitívnom pásme, sú náborové plány spoločností. Ostatné ukazovatele sú firmami hodnotené negatívne, najväčším problémom je už tradične nedostatok pracovnej sily na trhu,“ približuje district manažérka Wincott People Jana Mesárová.

V medziročnom porovnaní došlo k poklesu väčšiny sledovaných ukazovateľov. Pozitívnejšie ako vlani firmy vnímali len kvalitu legislatívy a fluktuáciu zamestnancov. Job Market Rating mierne poklesol aj v ukazovateli náborové plány spoločností. Dôvodom je, že chuť naberať nových ľudí na konci roka oslabla. Aj preto Job Market Rating s výnimkou jedného medzikvartálneho nárastu od jeho spustenia kontinuálne klesá. „Hlavným dôvodom je, že trh sa stále nedokázal vysporiadať s rastúcim nedostatkom kvalifikovanej pracovnej sily. Tento fakt sa prejavuje aj na rastúcom počte neobsadených voľných pracovných miest. Podľa nášho odhadu je ich už viac ako stotisíc,“ vysvetľuje Jana Mesárová.

Náborové plány spoločností pritom zostávajú naďalej ambiciózne. A to napriek tomu, že počet firiem, ktoré chcú zvyšovať svoje stavy, medziročne klesol z 53,6 % na aktuálnych 46,7 %. Mierne vzrástol podiel spoločností, ktoré chcú svoje personálne stavy znižovať. Momentálne ich je 7,4 %, pred rokom ich bolo 6,5 %. Najväčší náborový apetít majú už tradične firmy v sektore automotive a strojárstvo. Najmenší zas v segmente malo- a veľkoobchodu, kde aj najviac firiem počíta s prepúšťaním.

Najväčšími slabinami slovenského trhu práce zostávajú dostupnosť a kvalifikovanosť pracovnej sily. Tieto ukazovatele sú v každom vydaní prieskumu vnímané respondentmi ako jednoznačne najhoršie. V aktuálnom Job Market Ratingu hodnotili firmy dostupnosť pracovnej sily na školskej báze 1 až 5 najčastejšie známkou päť. V prípade kvalifikovanosti to bola štvorka, pričom žiadna firma nepoužila známku „výborný“.

Pri hodnotení dostupnosti pracovnej sily i jej kvalifikovanosti boli najpesimistickejší respondenti z odvetvia automotive a strojárstvo. „Práve tí totiž najviac čelia problému s obsadzovaním voľných pracovných miest. Medzi nezamestnanými sa už takmer nenachádzajú ľudia, ktorých by mohli bez roblémov zamestnať. Ich výhrady k aktuálnej kondícii trhu práce sú preto logicky najväčšie,“ vysvetľuje Jana Mesárová.

Aj ďalšie kvalitatívne ukazovatele na trhu práce sú slovenskými firmami hodnotené negatívne. Najmenší problém robí podnikom aj naďalej fluktuácia zamestnancov, horšie už vnímajú kvalitu legislatívy a náklady na pracovnú silu.

Nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily sa prejavuje aj v rastúcej ochote firiem prijímať ľudí spoza hraníc. Kým vlani by cudzincov prijalo 48,4 % spoločností, teraz ich je už 51,6 %. Jednoznačne najviac, konkrétne 83 %, ich bolo v Trnavskom samosprávnom kraji. Najmenej zas v Prešovskom kraji , kde by bola pracovníkov zo zahraničia ochotná prijať necelá štvrtina firiem. „Tieto čísla jednoznačne kopírujú situáciu, aká panuje v jednotlivých regiónoch Slovenska. Kým v Trnave a jej okolí je prakticky nemožné získať kvalifikovaných zamestnancov v dostatočnom počte už vyše roka, na východe Slovenska je nezamestnanosť stále na úrovni okolo desiatich percent. Preto miestne firmy nie sú odkázané na to, aby prijímali cudzincov. Na Považí a na západe krajiny však mnohé spoločnosti už inú možnosť nemajú, ak nechcú odmietať nové objednávky,“ vysvetľuje Jana Mesárová.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #cudzinci #trh práce #pracovná sila