Zvýšili platy ľudí, pracujúcich pre štát

Platy zamestnancov v štátnej a verejnej službe sa od začiatku tohto roka zvyšujú o 4,8 %. Vyplýva to z nariadení vlády, ktoré nadobúdajú účinnosť od 1. januára 2018.

01.01.2018 16:11
debata (3)

Zvýšenie platových taríf zamestnancov pracujúcich v štátnej a verejnej službe vychádza z uzatvorených kolektívnych zmlúv vyššieho stupňa na rok 2018. Vo verejnej správe platové tarify od začiatku tohto roka stúpajú približne 153 tisíc zamestnancom, s výnimkou učiteľov, ktorým sa platy zvýšili o 6 % od 1. septembra minulého roka. V štátnej správe platové tarify vzrastú približne 38,5 tis. zamestnancom.

Kolektívne zmluvy na tento rok podpísali začiatkom decembra vlaňajška zástupcovia vlády, predstavitelia Združenia miest a obcí Slovenska a samosprávnych krajov a odborári. Zmluvy zachovávajú platné sociálne benefity pre zamestnancov v štátnej a verejnej službe, ako je týždeň dovolenky navyše, skrátenie pracovného času o 0,5 hodiny denne, či príspevok zamestnávateľov do tretieho dôchodkového piliera najmenej 2 percentá z objemu zúčtovaných platov zamestnancov. Od začiatku minulého roka išli platy štátnych a verejných zamestnancov nahor o 4 %, od začiatku roka 2016 stúpli takisto o 4 %.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #plat #štátna správa #verejná správa