Ako správne napísať žiadosť o brigádu a kde ju hľadať

Žiadosť o brigádu je krátka správa, v ktorej uchádzač stručne uvedie svoju motiváciu pre vykonávanie danej brigády, najdôležitejšie zručnosti, ktoré sú potrebné pre vykonávanie práce, a tiež svoj záujem o doplnenie informácií na pracovnom pohovore. Obyčajne sa už v prílohe spolu so žiadosťou zasiela aj životopis.

15.12.2017 06:00
dievča, notebook, študent Foto:
Žiadosť o brigádu by mala byť prehľadná stručná a gramaticky bezchybná.
debata

Platí niekoľko zásad, ktoré treba pri písaní žiadosti o brigádu dodržať a na ktoré si treba dať pri písaní pozor:

  • prehľadnosť: hoci žiadosť nemá svoju predpísanú štruktúru, treba sa snažiť ju napísať prehľadne, úhľadne. Chaotická žiadosť, ktorej vety na seba nijako logicky nenadväzujú, nebude veľmi dobre pôsobiť na zamestnávateľa.
  • stručnosť: súvisí už s prvým bodom. Tým, že bude žiadosť stručná, určite nič nepokazíš, dôležité je len to, aby v nej bolo spomenuté všetko, čo by správna žiadosť o brigádu mala obsahovať. Úplne postačuje niekoľko rozvitých viet. Žiadne siahodlhé opisy v žiadosti personalistu či zamestnávateľa nezaujmú.
  • gramatika: v neposlednom rade je práve gramatika to, čo si zamestnávateľ všimne na žiadosti. Teda hlavne v tom prípade, ak v žiadosti nájde hneď niekoľko pravopisných chýb. Túto žiadosť s veľkou pravdepodobnosťou hneď odmietne. Aby žiadosť pôsobila čo najserióznejšie, je ideálne v tých niekoľkých vetách nespraviť žiadnu gramatickú chybu.

Na záver žiadosti nesmie chýbať meno, v prípade žiadosti posielanej poštou ani podpis.

Kde hľadať brigádu

Nevýhodou hľadanie brigády cez inzeráty v tlači... Foto: SHUTTERSTOCK
študenti, práca, brigáda Nevýhodou hľadanie brigády cez inzeráty v tlači je malý počet zaujímavých ponúk.

Brigádnické portály

Sú v obľube vďaka množstvu ponúk na jednom mieste. Obyčajne uchádzač nájde na portáli aj rôzne iné doplnkové služby (vytvorenie životopisu, vzory žiadostí, právne rady, týkajúce sa brigádnickej práce.

Nevýhoda: medzi serióznymi ponukami sa občas môže nájsť aj neseriózna brigáda. Preto treba byť pri hľadaní brigády opatrný.

Personálna agentúra študentský servis

Uchádzač sa môže zaregistrovať – vyplniť údaje o sebe (niečo ako životopis), uvedie tiež, o aký typ brigády by mal záujem a podľa toho personálna agentúra v prípade, že dostane vhodnú ponuku, kontaktuje uchádzača.

Nevýhoda: v týchto agentúrach je registrované veľké množstvo uchádzačov a len istej časti z nich sa podarí sprostredkovať prácu. Závisí to aj od aktuálnej situácie na trhu práce a schopností uchádzača.

Webstránky firiem

Ide o veľmi dobrý zdroj ponúk na brigádu, využíva ho však len malé množstvo užívateľov internetu. Často aj preto, že nevedia o tom, že firma inzeruje ponuky na brigádu na svojej stránke. Niektoré spoločnosti (menšie aj väčšie) využívajú svoju webstránku na uverejňovanie pracovných ponúk. Hoci tých ponúk nie je veľa a nie sú pridávané tak často, ide o najserióznejšie ponuky a najväčšiu šancu, ako brigádu získať. Najčastejšie môžete nájsť tieto ponuky v záložke s názvom Kariéra, Pracovné ponuky, Voľné pracovné miesta či Stáže.

Nevýhoda: na Slovensku je malé množstvo spoločností, ktoré pravidelne uverejňujú ponuky na brigádu na svojich weboch.

Vyhľadávače

Veľmi často ľudia hľadajú brigádu tak, že do vyhľadávača napíšu nejaké kľúčové slová týkajúce sa brigády, o ktorú by mali záujem.

Nevýhoda: vyhľadávanie podľa lokality. Potrebné zadať čo najpresnejšie slovné spojenie, aby sa zobrazili len relevantné výsledky. Často sa stáva, že ľudia napíšu do vyhľadávača len slovo brigáda alebo brigády a čakajú, že im zobrazí ponuky z ich mesta či okresu. Ak ste z Košíc, do vyhľadávača zadaj brigády Košice.

Sociálne siete

Hoci na Slovensku sa sociálne siete stále tak intenzívne nevyužívajú na hľadanie zamestnania, ako je to v zahraničí, je stále väčšie množstvo spoločností, ktoré inzerujú svoje ponuky práve na sociálnych sieťach. Už dlhšie funguje aj najväčšia profesijná sociálna sieť LinkedIn, na ktorej je registrovaných čoraz viac študentov – uchádzačov o zamestnanie, ako aj spoločností, ktoré ponúkajú ponuky na brigádu aj trvalý pracovný pomer. S istotou na tejto sociálnej sieti nájdete aj všetky top spoločnosti sveta, ktoré na Slovensku pôsobia. Tie pravidelne uverejňujú pracovné ponuky a zároveň hľadajú a oslovujú vhodných kandidátov.

Nevýhoda: pri hľadaní brigády či trvalého pracovného pomeru cez LinkedIn je fakt, že na Slovensku táto sociálna sieť nie je taká rozšírená, ako je to v iných vyspelých krajinách sveta.

V sídle firmy

Ide o možnosť, ktorú využíva na hľadanie brigády najmenšie percento uchádzačov. Ísť priamo do spoločností a informovať sa o voľných pracovných ponukách a zároveň tam zanechať aj svoj životopis si vyžaduje hlavne odhodlanie. Spoločnosť však môže po istom čase, keď sa uvoľní alebo otvorí nová pracovná pozícia, kontaktovať uchádzača, ktorý prejavil svoj záujem pre túto spoločnosť pracovať.

Nevýhoda: investovanie väčšieho množstva času a niekedy aj financií bez istoty získania brigády.

Inzeráty v tlači

Stále menej využívanou formou hľadania sú inzeráty s ponukami na brigádu v tlači (magazínoch, novinách, časopisoch). Nie je to len z dôvodu, že ide obyčajne o nie veľmi zaujímavé ponuky, ale aj tým, že mladí ľudia menej čítajú tlač a dávajú prednosť internetu.

Nevýhoda: malý počet zaujímavých ponúk na brigádu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #brigáda #Práca a kariéra