Česká priemerná hrubá mzda stúpla na 1140 eur

Priemerná mzda v Česku sa v treťom štvrťroku medziročne zvýšila o 6,8 percenta na 29 050 korún (približne 1140 eur). Zamestnanci tak dostávali v hrubom priemerne o 1840 korún viac ako pred rokom.

04.12.2017 12:25
debata (2)

Za zvyšovaním miezd je podľa analytikov predovšetkým situácia na trhu práce, keď firmy stále ťažšie pre výkon ekonomiky zháňajú zamestnancov. Reálne po zohľadnení rastu spotrebiteľských cien mesačný zárobok vzrástol o 4,2 percenta. Všeobecne platí, že dve tretiny zamestnancov na priemernú mzdu nedosiahnu. V druhom štvrťroku priemerná mzda stúpla medziročne o 7,6 percenta, reálne potom o 5,3 percenta.

Spomalenie rastu miezd v treťom štvrťroku v porovnaní s druhom štvrťrokom je dočasné a v ďalších štvrťrokoch sa tempo rastu miezd opäť zrýchli, tvrdia ekonómovia.

„Zásadný podiel na zvyšovaní miezd má veľmi napätá situácia na trhu práce. Miera nezamestnanosti prehlbuje svoje minimá a počet voľný pracovných miest dosahuje historické maximá. Navyše, ekonomika veľmi silno rastie a dáva tým priestor pre ďalšie zvyšovanie odmien pre zamestnancov. Na druhej strane, je jasné, že takýto vysoký nárast miezd je dlhodobo neudržateľný,“ uviedol ekonóm Komerční banky Viktor Zeisel.

V novembri pritom podľa analytika Raiffeisenbank Milana Frydrych ďalej klesala miera nezamestnanosti, čo podľa neho ešte viac zvýši tlak na rast miezd aj vo štvrtom štvrťroku.

„Nadpriemerný rast miezd bude pokračovať aj v prvom štvrťroku budúceho roka a potom sa mierne spomalí vďaka vyššej porovnávacej základni a ochladeniu ekonomiky,“ uviedol.

Spomalenie rastu miezd považuje pritom hlavný ekonóm UniCredit bank Pavel Sobíšek za prechodnú záležitosť.

„Už v poslednom tohtoročnom štvrťroku pravdepodobne uvidíme opätovné zrýchlenie nad medziročných osem percent. Tohtoročný celoročný prírastok priemernej mzdy okolo siedmich percent bude podstatne nad rastom produktivity, čo oslabuje konkurencieschop­nosť ekonomiky a bude pri pokračujúcom silnom raste miezd tento rok tlačiť na jej štrukturálne zmeny,“ uviedol.

Aj podľa analytika ČSOB Petra Dufka posledný štvrťrok roka bude v znamení opätovného zrýchlenia rastu miezd. „Prejaví sa na ňom totiž od novembra realizované navyšovanie platov vo verejnom sektore a nepochybne aj ďalej sa prehlbujúci nedostatok zamestnancov v podnikateľskej sfére,“ uviedol.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #mzda #Česko