Obľúbení zamestnanci zarobia o 17 percent viac

Z dobrého vzťahu s nadriadeným profitujú Slováci viac ako napríklad Poliaci. Čím priateľskejší vzťah, tým vyššia suma na výplatnej páske, hovoria výsledky zamestnaneckého prieskumu portálu Platy.sk. Ten zistil, že väčšina Slovákov udržiava so svojimi nadriadenými kamarátsky vzťah. Tí, čo sú so svojimi šéfmi priatelia, dokážu totiž zarobiť v priemere až o 17 percent viac.

02.12.2017 06:00
čašník, zamestnanie, káva, kaviareň Foto:
Lepšie vzťahy s priamym nadriadeným majú mladší pracovníci do 35 rokov.
debata (11)

Prieskum bol súčasťou Paylab Compensation Monitora, ktorý sleduje trendy v oblasti odmeňovania. Okrem Slovenska sa do prieskumu zapojilo ďalších desať krajín Európy, v ktorých medzinárodný portál Paylab.com lokalizuje platové portály. Realizácia bola v mesiacoch júl až september 2017, pričom na Slovensku sa doň zapojilo 12 157 respon­dentov.

Priateľský vzťah so šéfom deklarovalo 60 % respondentov. Dobré vzťahy pritom nedeklarovali iba zamestnanci s nadpriemerným platom. Problém so svojím šéfom totiž podľa výsledkov nemá ani väčšina ľudí s nižším zárobkom. Môžeme však usúdiť, že ich je podielovo menej – teda 53 %, kým pri nadpriemerne zarábajúcich je to až 66 %.

Približne štyria z desiatich zamestnancov na Slovensku charakterizujú svoj vzťah so šéfom skôr neutrálne až negatívne. Konkrétne 36 % respondentov má rezervovaný vzťah so svojím šéfom, kde cítiť vzájomný odstup. Ďalšie tri percentá zamestnancov sa vyslovili, že ich vzťah s priamym nadriadeným je chladný až nepriateľský.

Prieskum tiež ukázal, že najviac zamestnancov s priateľským vzťahom s nadriadeným je pri strednom manažmente, kvalifikovaných technických pracovníkoch či zamestnancoch v IT. Vo všeobecnosti platí, že lepšie vzťahy s priamym nadriadeným majú mladší pracovníci do 35 rokov.

Zaujímavým zistením je, že ľudia, ktorí majú priateľský vzťah so šéfom, majú na Slovensku v priemere o 17 percent vyšší plat, ako tí respondenti, ktorí majú s nadriadeným rezervovaný alebo nepriateľský vzťah. Platový rozdiel v prospech dobrých vzťahov vyšiel vo všetkých krajinách, kde sa prieskum realizoval. Ak porovnáme výsledky Slovákov s krajinami V4, tak môžeme usúdiť, že „kamarátenie sa“ so šéfom sa im pozitívne odráža na vyššej výplate viac ako Poliakom. Naopak, dobré vzťahy prinášajú vyššie finančné zvýhodnenie Maďarom a Čechom.

Zamestnanci na Slovensku sa zhodli na tom, že súčasným lídrom chýba najmä férovosť, úprimnosť, ochota, odborné skúsenosti a pokora. To sú vzácne vlastnosti a kvality, ktoré zamestnanci postrehli ako vážny nedostatok u svojich šéfov. Ľudia, ktorí majú s nadriadeným priateľský vzťah, sa častejšie sťažujú na to, že šéf nemá guráž a rozhodnosť a tiež, že je málo kreatívny. Zamestnanci, ktorí majú rezervovaný až chladný vzťah so šéfom, sa zase častejšie sťažujú na málo úcty a rešpektu zo strany šéfa a na nedôveryhodnosť. Tiež pochybujú o jeho kompetentnosti a označili, že mu chýba odbornosť a skúsenosti.

Zamestnanci, ktorí zarábajú na Slovensku podpriemerne, sa sťažujú, že šéfom chýba férovosť, ochota, slušnosť, pokora a väčšia otvorenosť. Zamestnancom s nadpriemerným príjmom zase chýba u šéfov okrem odborných skúseností aj charizma, odvaha a guráž, rozvaha a kreativita.

Prieskum tiež potvrdil dlhodobý trend, že je veľký nepomer v angažovanosti žien na vedúcich manažérskych pozíciách. To, že budete mať za šéfa muža, je na Slovensku až trikrát pravdepodobnejšie, ako to, že vám bude šéfovať žena. Podiel respondentov, ktorým šéfuje žena, je len 26 percent. Ženy šéfujú najčastejšie v administratíve a pri špecializovaných pozíciách netechnického zamerania. Hodnotenie zamestnancov, ktorým šéfujú ženy, je pritom veľmi podobné hodnoteniu zamestnancov, ktorým šéfujú muži, či už ide o vzájomné vzťahy alebo o chýbajúce kvality.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #zamestnanecká prémia #výplatná páska #Práca a kariéra