Platy od štátu stúpnu o 4,8 %, učiteľov sa to netýka

Platové tarify zamestnancov pracujúcich v štátnej a verejnej službe od začiatku budúceho roka stúpnu o 4,8 %.

20.11.2017 18:01
debata (27)

Na pondelkovom rokovaní o kolektívnych zmluvách vyššieho stupňa pre štátnu a verejnú správu na rok 2018 sa na tom dohodli zástupcovia vlády s odborármi.

Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa Konfederácie odborových zväzov SR (KOZ) Martina Nemethová.Podľa nej tak vláda vyhovela požiadavke odborárov. Nárast platov o 4,8 % sa však podľa Nemethovej netýka učiteľov na vysokých školách, ani pedagogických a odborných zamestnancov.

„Zároveň zástupcovia zamestnávateľov najneskôr do 30. marca 2018 predložia zástupcom zamestnancov návrh zmeny úpravy stupníc platových taríf uvedených v zákone o odmeňovaní,“ doplnila hovorkyňa KOZ. Ostatné ustanovenia oboch kolektívnych zmlúv vyššieho stupňa, tzv. benefity, týkajúce sa pracovného času, dovolenky, odstupného a odchodného, doplnkového dôchodkového sporenia a prídelu do sociálneho fondu podľa Nemethovej zostávajú na úrovni roku 2017.

Platy zamestnancov v štátnej a verejnej službe sa od začiatku tohto roka zvýšili o 4 %. Kolektívne zmluvy na tento rok podpísali začiatkom decembra vlaňajška zástupcovia vlády, predstavitelia Združenia miest a obcí Slovenska a samosprávnych krajov a odborári. Súčasťou ich dohody bolo tiež to, že o ďalšie 2 % sa v septembri až decembri tohto roka v štátnej a verejnej službe zvýši mzdová základňa, a to vo forme odmien, či funkčných príplatkov. Signatári kolektívnych zmlúv tiež podpísali začiatkom decembra minulého roka memorandum, ktorým vláda sľubuje rovnaké zvýšenie platov v štátnej a verejnej službe aj v roku 2018.

Samotné kolektívne zmluvy na rok 2017 zachovávajú platné sociálne benefity pre zamestnancov v štátnej a verejnej službe, ako je týždeň dovolenky a jedno odchodné navyše, skrátenie pracovného času o pol hodiny denne, či príspevok zamestnávateľov do tretieho dôchodkového piliera.

27 debata chyba