Zamestnanci nechýbajú len v Bratislave

Bratislava už nie je regiónom, kde majú firmy najväčší problém s hľadaním nových ľudí. Situácia v iných priemyselne vyspelých lokalitách Slovenska je totiž ešte horšia.

20.11.2017 15:00
kar-mechanik 3x Foto:
Nižšia nezamestnanosť než v Bratislave je aj v krajských mestách Trnava a Trenčín.
debata

„Nájsť ľudí v Trnave, Nitre alebo v Trenčíne a ich okolí je už zložitejšie než v hlavnom meste, ktoré sa dlhodobo pýšilo najnižšou nezamestnanosťou u nás. Masové nábory na Považí či v Ponitrí túto situáciu zmenili,“ hovorí district manažérka spoločnosti Wincott People Jana Mesárová. Výsledkom je, že nižšia nezamestnanosť než v Bratislave je aj v okresných mestách ako Galanta, Piešťany, Hlohovec či Malacky. Z krajských ide o Trnavu a Trenčín.

Výzvou pre firmy sú najmä masovejšie nábory, keď spoločnosť potrebuje prijať desiatky ľudí. Ak ich potrebuje stovky, musí počítať s tým, že v danom regióne ich nenájde. Musí sa teda spoliehať na ich dovoz z iných oblastí Slovenska. Platí pritom, že podľa skúseností zamestnávateľov sú mnohí ľudia menej ochotní sťahovať sa za prácou do menších miest, ako je to v prípade Bratislavy. Tej totiž pomáha imidž veľkého mesta s množstvom príležitostí, ktoré navyše ponúka nadštandardné platy. „Menšie mestá túto výhodu nemajú. Ich možnosť bez problémov absorbovať veľké množstvo dochádzajúcich je limitované už samotnou ich veľkosťou a z toho vyplývajúcou dostupnosťou bývania či možnosťou umiestniť deti do predškolských a školských zariadení. Zásadným sa stáva predovšetkým nedostatok ubytovacích kapacít, keďže ubytovne a robotnícke hotely sú v najvyťaženejších regiónoch beznádejne plné,“ vysvetľuje Jana Mesárová.

Pre investorov, ktorí prichádzajú na Slovensko, ale aj pri rozširovaní výroby už existujúcich fabrík, sú tak najväčším problémom najbežnejšie robotnícke profesie. Tie totiž neponúkajú nadštandardné platy, čo motiváciu potenciálnych zamestnancov sťahovať sa za prácou znižuje. Preto majú firmy najväčší problém získať dostatok operátorov výroby, manuálnych kontrolórov výroby, skladníkov, vodičov vysokozdvižných vozíkov a pod.

„Do budúcnosti očakávame, že časť firiem s nižšou tvorbou pridanej hodnoty bude musieť na Slovensku prehodnotiť svoje fungovanie. Tlak na rast miezd totiž bude výrazne tlačiť na ich profitabilitu. Ďalším trendom bude zvýšená miera automatizácie a zvýšený záujem investorov aj o menej rozvinuté regióny Slovenska. V tých priemyselne najsilnejších sa totiž budú stretávať s čoraz väčšími problémami pri nábore zamestnancov,“ hovorí Jana Mesárová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #práca #nezamestnanosť #zamestnanci #regióny