Ktorí uchádzači sú v regiónoch najžiadanejší?

Po rokoch ekonomickej krízy sa konečne zmenila situácia na pracovnom trhu. Kým ešte pred niekoľkými rokmi sa ľudia o prácu báli, teraz majú niektorí zamestnávatelia starosti, ako nájsť vhodných pracovníkov.

13.11.2017 13:09
Počítač, kancelária, profesia Foto:
Najväčší počet uchádzačov o prácu v Bratislave má záujem pracovať v administratíve.
debata

Analýza portálu Profesia.sk však ukázala, že na Slovensku platí pravidlo iný kraj, iný mrav. Situácia je odlišná nielen v počtoch pracovných miest, ale v odvetviach, v ktorých tamojší zamestnávatelia hľadajú pracovnú silu. Prieskum Profesia.sk poukázal na to, akí pracovníci sú v jednotlivých regiónoch najžiadanejší. Medzi jednotlivými regiónmi sú totiž značné rozdiely. Najviac je to cítiť v hlavnom meste.

Najviac pracovných pozícií je v Bratislave

Za prvých šesť mesiacov bolo na pracovnom portáli Profesia.sk celkovo 125 613 ponúk. Ak sa pozrieme na mapu Slovenska podľa počtu pracovných miest, zistíme však, že medzi hlavným mestom a zvyškom krajiny sú obrovské rozdiely. Zamestnávatelia v prvom polroku 2017 inzerovali v regióne hlavného mesta viac pozícií ako na celom zvyšku Slovenska. Ak by sme spočítali všetky ponuky mimo hlavného mesta na pracovnom portáli Profesia.sk, vyšlo by nám číslo 61 244. V Bra­tislavskom kraji to bolo 64 369 ponúk, čo predstavuje vyše 51 percent.

Pomerne veľké rozdiely môžeme vnímať aj v priemernom počte reakcií na jeden pracovný inzerát. Najviac ľudí zareaguje v Banskobystrickom kraji. Priemerne tu na jednu pracovnú ponuku zareaguje takmer dvojnásobok uchádzačov ako v Bratislave a okolí. Slovenský priemerný počet reakcií na jednu ponuku predstavoval v prvom polroku 2017 19,3 uchádzača. Zaujímavosťou je, že nižší počet reakcií, ako je celoplošná štatistika, bol iba na západnom Slovensku – v Bratislavskom a Trnavskom kraji. Tieto čísla znamenajú tiež to, že v hlavnom meste a okolí je najväčšia konkurencia medzi zamestnávateľmi. Firmy tu musia bojovať o nových pracovníkov viac ako inde. Naopak, v Banskobystrickom kraji je zas najväčšia konkurencia medzi uchádzačmi, ktorí nemajú k dispozícií taký výber voľných pracovných miest ako Bratislavčania.

Príležitosti sú vo výrobe a v obchode

Najviac pracovných príležitostí na Slovensku je jednoznačne vo výrobe a v obchode. Zaujímavosťou však môže byť, že v poradí druhým odvetvím, v ktorom hľadali firmy v 1. polroku 2017 ľudí najčastejšie v Bratislavskom kraji, je administratíva. Toto odvetvie však napríklad v Prešovskom kraji skončilo až na desiatom mieste a v Trenčíne je dokonca až jedenáste. Regióny okolo Bratislavy a Košíc sú jediné kraje, ktoré sa odlišujú v najčastejšie inzerovaných ponukách. Na zvyšku Slovenska sa totiž najčastejšie hľadajú pracovníci vo výrobe, obchode a doprave. Bratislavský kraj je jediným, ktorý medzi najžiadanejšími odvetviami nemá výrobu.

Bratislava hľadá iných zamestnancov

V Bratislave sa hľadajú iní zamestnanci ako na zvyšku Slovenska. Operátor strojov a zariadení, robotník a obchodný zástupca. Toto sú tri najčastejšie pozície, na ktoré hľadajú zamestnávatelia ľudí na pracovnom portáli Profesia.sk. Zaujímavosťou však je, že kým inzerované pracovné pozície mimo hlavného mesta sú viac-menej veľmi podobné, v Bratislavskom kraji je na popredných miestach niečo iné. V regióne hlavného mesta sa najčastejšie hľadajú ľudia na pracovné pozície administratívneho pracovníka, predavača a programátora.

Situácia na pracovnom trhu sa stále zlepšuje. Napriek tomu sú však regióny s vysokou nezamestnanosťou, kde aj voľné pozície sú, napriek tomu však zamestnávatelia nedokážu nájsť pracovníkov. Takáto situácia je momentálne typická aj pre množstvo okresov na východnom Slovensku. „Porovnávať počty voľných pracovných ponúk na západnom a východnom Slovensku je zbytočné. Napriek tomu, že v Košickom a Prešovskom kraji je pozícií menej a nezamestnanosť je vyššia, ukazuje sa, že medzi firmami a nezamestnanými sú isté bariéry, ktoré treba odstrániť. Aj z tohto dôvodu sme sa rozhodli priniesť náš známy pracovný veľtrh Profesia days z Bratislavy aj na druhý koniec krajiny,“ povedala výkonná riaditeľka spoločnosti Profesia Ivana Molnárová.

Bratislava a okolie je jediným krajom, kde sa najčastejšia ponúkaná pracovná pozícia rovná aj najčastejšie vyhľadávanej profesii. Ukazuje sa, že najväčší počet uchádzačov o prácu má totiž záujem pracovať v administratíve. Zaujímavosťou je, že kým v ponuke pracovných miest zamestnávateľmi sú medzi jednotlivými slovenskými regiónmi rozdiely, záujem uchádzačov o pracovné miesta je všade takmer rovnaký. Po administratívnom pracovníkovi chcú ľudia najviac pracovať na pozícii asistenta či predavača.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #nezamestnanosť #profesia #pracovný trh #regionálne rozdiely