Zamestnanosť v eurozóne aj v EÚ je rekordná

Počet zamestnaných ľudí v eurozóne aj v rámci celej 28-člennej Európskej únie v druhom kvartáli tohto roka v porovnaní s predošlým štvrťrokom podľa sezónne upravených údajov stúpol zhodne o 0,4 percenta.

13.09.2017 10:34
debata (1)

V prvom štvrťroku sa počet zamestnaných ľudí zvýšil v eurozóne aj v celej EÚ zhodne o 0,5 percenta. Informoval o tom v stredu štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Oproti rovnakému kvartálu minulého roka sa zamestnanosť v eurozóne počas apríla až júna zvýšila o 1,6 percenta a v rámci celej EÚ vzrástla o 1,5 percenta. V porovnaní s prvým kvartálom sa medziročné tempo rastu zamestnanosti nezmenilo, keďže počas januára až marca medziročne tiež stúpla o 1,6 percenta v eurozóne a o 1,5 percenta v rámci celej EÚ. Eurostat odhaduje, že v druhom kvartáli tohto roka bolo v EÚ zamestnaných 235,4 mil. mužov a žien, z toho 155,6 mil. v eurozóne. Ide o rekordný počet zamestnaných ľudí v oboch blokoch.

Na Slovensku sa medzikvartálny rast zamestnanosti zrýchlil. Počas apríla až júna oproti predošlému kvartálu stúpla o 0,6 percenta po raste o 0,4 percenta počas januára až marca. Medziročné tempo rastu zamestnanosti bolo na Slovensku v prvom aj v druhom kvartáli rovnaké, a to na úrovni 2,1 percenta. V rámci členských krajín EÚ, z ktorých boli údaje k dispozícii, zamestnanosť medzikvartálne najviac stúpla na Malte (1 %), v Španielsku (0,9 %) a v Grécku a Poľsku (zhodne 0,8 %). Medzikvartálny pokles zamestnanosti počas apríla až júna evidovali v Chorvátsku (-0,8 %), Lotyšsku (-0,7 %), Rumunsku (-0,6 %) a Estónsku (-0,5 %).

1 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #zamestnanie