Rast reálnych miezd v EÚ sa pribrzdí, na Slovensku zrýchli

Rast reálnych miezd v Európskej únii sa v tomto roku výrazne spomalí, na Slovensku by sa mal zrýchliť na 2,5 % z vlaňajších 2,2 %.

01.09.2017 17:28
debata (1)

Rast reálnych miezd v Európskej únii je navzdory zlepšujúcemu sa stavu ekonomiky únie veľmi slabý. Tento rok by sa mohol spomaliť len na 0,4 percenta oproti 1,5 percentám z minulého roka. Vyplýva to zo štúdie, ktorú zverejnila nemecká nadácia Hans-Böckler-Stiftung na svojej internetovej stránke.

Na Slovensku štúdia očakáva zrýchlenie rastu reálnych miezd z vlaňajších 2,2 percenta na 2,5 percenta. V Českej republike v tohtoročnej štúdii očakáva spomalenie rastu reálnych miezd na dve percentá z 3,2 percenta v minulom roku.

S najrýchlejším rastom v rámci EÚ štúdia počíta s Rumunskom, kde by sa reálne mzdy mali zvýšiť o 8,3 percenta. Najnepriaznivejšiu prognózu má nadácia pre Fínsko, kde by sa mali reálne mzdy znížiť o 1,7 percenta. Pokles reálnych miezd predpokladá štúdia aj v Belgicku, Británii, Taliansku a na Cypre.

K tohtoročnému spomaleniu rastu reálnych miezd v EÚ by mala prispieť vyššia inflácia, ktorú poháňajú drahšie energie a potraviny. Podľa štúdie je v európskych krajinách potrebné veľké zvýšenie miezd na podporu domáceho dopytu a hospodárskeho ras­tu.

Štúdia tiež poukazuje na to, že v mnohých krajinách EÚ sú reálne mzdy stále na nižšej úrovni ako v roku 2009, keď začala dlhová kríza v eurozóne. Poukazuje najmä na Grécko, kde reálne mzdy medzi rokmi 2010 a 2017 klesli o takmer 23 percent. V Českej republike sa podľa štúdie skutočné mzdy v tomto období zvýšili o 9,5 %, na Slovensku o 13,4 %.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #mzda