Ľuďom s maturitou berú prácu vysokoškoláci

Trh práce sa v súčasnosti stále rozrastá. Pracovné príležitosti však nepribúdajú pre všetky skupiny uchádzačov rovnako. Údaje z pracovného portálu Profesia.sk ukazujú, že počet pracovných miest s minimálnou požiadavkou stredoškolského vzdelania stúpa omnoho rýchlejšie ako množstvo pozícií, na ktoré treba vysokoškolský titul.

22.08.2017 06:00
ludia, praca, zamestnanie Foto:
Ilustračné foto.
debata

Pracovných miest pribúda. Dokazuje to napríklad aj fakt, že vlani pribudlo na Profesia.sk o zhruba 15 % viac inzerátov ako v roku 2015. Verejnosť však často diskutuje o tom, o aké pracovné pozície ide. Počet voľných miest, na ktoré stačí stredná škola, je vyšší ako pracovné príležitosti s požiadavkou vysokoškolského vzdelania. V prvom polroku 2017 išlo o 87 396 ponúk. Keď porovnávame prvých šesť mesiacov tohto roka s rovnakým obdobím vlani, zistíme, že počet pracovných pozícií s minimálnou podmienkou stredoškolského vzdelania narástol o vyše 10-tisíc. V prvom polroku 2016 bol totiž počet takýchto miest 79 913. To predstavuje 12-percentný rozdiel. Ponuky, na ktoré je vyžadované vysokoškolské vzdelanie, tak oproti týmto číslam rástli omnoho pomalšie.

Počet pozícií, ktoré sú vhodné pre vysokoškolsky vzdelaných ľudí, narástol pomalšie, a teda iba o 1,2 percenta. Za tým, že stredoškolské pozície rastú omnoho rýchlejšie, môže byť však aj fakt, že zamestnávatelia znižujú svoje nároky. Zohnať zamestnanca do firmy je totiž čoraz zložitejšie. Z celkového počtu 136 675 pracovných ponúk v 1. polroku 2017 vyžadovalo iba 18,5 % vysokoškolské vzdelanie. Podiel takýchto ponúk sa tak stále znižuje. Vlani to bolo 20 %, v roku 2015 išlo o 24 %.

Zamestnávatelia na Slovensku hľadajú najčastejšie ľudí so stredoškolským vzdelaním na pozície administratívneho pracovníka, obchodného zástupcu, odborného predajcu či účtovníka. V inzerovaných ponukách však stačí maturita aj na pozície klientskeho pracovníka, asistenta či finančného poradcu. Každoročné analýzy portálu Profesia.sk však ukazujú, že na pomerne veľké množstvo stredoškolských pozícií reagujú aj vysokoškolsky vzdelaní ľudia. Vlani absolventi filozofie, prírodných vied, pedagogiky či spoločenských vied reagovali najviac práve na pracovné ponuky administratívneho pracovníka, asistenta, predavača, odborného predajcu a podobne. A to aj napriek tomu, že tieto pozície sú primárne určené pre ľudí s maturitou. Uchádzači o prácu so stredoškolským vzdelaním tak majú často zvýšenú konkurenciu. Podľa portálu Platy.sk dosahuje priemerná hrubá mzda vysokoškolsky vzdelaného Slováka 1 187 eur. Zamestnanci, ktorých najvyššie vzdelanie je maturita, zarobia priemerne o 341 menej, teda 846 eur. Napriek tomu je však na trhu množstvo pracovných pozícií, na ktoré stačí stredná škola a sú platené lepšie ako niektoré pozície, kde sa vyžaduje vysoká škola.

Medzi nadpriemerne platené pozície, na ktoré hľadajú zamestnávatelia na Profesii najčastejšie ľudí so strednou školou, patrí lízingový poradca, PHP programátor či úverový špecialista. Priemerný plat psychológa či archeológa predstavuje menej, ako je celkový mzdový priemer stredoškolsky vzdelaného človeka podľa Platy.sk. Pod hranicou tisíc eur sú napríklad aj priemerné mzdy veterinára, štátneho radcu alebo environmentalistu.

Najčastejšie inzerované stredoškolské ponuky

Pozícia Priemerný plat
Administratívny pracovník, referent 765 eur
Obchodný zástupca 1 083 eur
Odborný predajca 807 eur
Účtovník 908 eur
Klientsky pracovník 816 eur
Asistent 787 eur
Predavač 603 eur

Nadpriemerne zarábajúce pozície s minimálnou požiadavkou stredoškolského vzdelania

Lízingový poradca 1 390 eur
PHP programátor 1 299 eur
Úverový špecialista 1 278 eur
Majster výroby 1 188 eur
Technológ 1 176 eur

Podpriemerne zarábajúce pozície s minimálnou požiadavkou vysokoškolského vzdelania

Psychológ 760 eur
Archeológ 776 eur
Veterinár 863 eur
Štátny radca 953 eur
Enviromentalista 993 eur

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zamestnanie #vysokoškoláci #trh práce #Práca a kariéra