V maloobchode robí takmer tristotisíc ľudí, záujem je

Obchod je po priemysle druhým najväčším zamestnávateľom na Slovensku. Podľa údajov Štatistického úradu SR (ŠÚ) pracovalo v prvom kvartáli tohto roka v sektore maloobchodu a veľkoobchodu spolu 295 500 zamestnancov. Informovala o tom Slovenská aliancia moderného obchodu (SAMO), ktorá na Slovensku združuje sieť predajní Billa, dm drogerie markt, Kaufland, Lidl, Metro a Tesco.

20.08.2017 12:22
debata (2)

Práca v obchode je podľa SAMO atraktívna a záujem o ňu každým rokom rastie. Z údajov ŠÚ vyplýva, že priemerná nominálna mzda v maloobchode sa k januáru tohto roka zvýšila o 6,9 % na úroveň 648 eur mesačne.

O prílev mladých do obchodu sa aliancia snaží aj projektom duálneho vzdelávania, ktoré funguje od roku 2015 na celom Slovensku. „Uvedomujúc si narastajúcu potrebu výchovy vlastných odborníkov pre obchod investovali členovia SAMO za posledné dva roky viac ako 500-tisíc eur do starostlivosti o žiakov SAMO tried a dnes dokáže ich 176 certifikovaných predajní poskytnúť priestor pre vzdelanie a následne aj prácu 550 mladým ľuďom, študentom stredných odborných škôl,“ povedala predsedníčka aliancie Katarína Fašiangová.

Slovenská aliancia moderného obchodu združuje spoločnosti obchodu, ktoré na Slovensku v súčasnosti prevádzkujú 620 maloobchodných a 6 veľkoobchodných prevádzok. Členovia SAMO od začiatku svojho pôsobenia na slovenskom trhu doteraz preinvestovali spolu viac ako tri miliardy eur, bez úľav v rámci štátnej pomoci. V súčasnosti spolu zamestnávajú viac ako 27 tisíc ľudí.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #maloobchod