Tripartita sa na minimálnej mzde nezhodla, vláda chce 480 eur

Sociálni partneri sa na výške minimálnej mzdy na budúci rok nedohodli. Informoval o tom v pondelok na brífingu po rokovaní Hospodárskej a sociálnej rady SR minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter.

14.08.2017 20:10
debata

„Konfederácia odborových zväzov SR trvala na svojom návrhu 492 eur, Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení SR nesúhlasila s navrhovanou výškou, ktorú predkladalo ministerstvo. Republiková únia zamestnávateľov sa v podstate nevyjadrila k tomuto návrhu, Združenie miest a obcí Slovenska zobralo na vedomie predložený návrh,“ ozrejmil minister novinárom.

Rezort práce navrhuje zvýšiť minimálnu mzdu na Slovensku od začiatku budúceho roka zo súčasných 435 eur na 480 eur. Išlo by o nárast o 10,34 %. Ministerstvo takýto nárast najnižších zárobkov navrhuje „po posúdení celkovej sociálnej situácie v Slovenskej republike za predchádzajúci kalendárny rok a vzhľadom na očakávaný pozitívny makroekonomický vývoj v roku 2017“.

Navrhované zvýšenie sumy minimálnej mzdy je podľa ministerstva o 7,04 percen­tuálneho bodu vyššie ako jej minimálny nárast, vyplývajúci z valorizačného mechanizmu úpravy sumy minimálnej mzdy podľa zákona, ktorý predstavuje 3,3 %.

Richter avizoval, že na septembrové rokovanie sociálnych partnerov predloží návrh, ktorý pôjde následne na rokovanie vlády. „V tejto chvíli nemám dôvod meniť návrh, som pripravený predložiť takýto istý,“ dodal minister.

Prezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR Tomáš Malatinský po rokovaní konštatoval, že minimálna mzda nevychádza zo žiadneho vzorca ani analýz.

„Je to kombinácia požiadaviek odborárov a miery, do ktorej im chce vláda túto požiadavku naplniť. Názor zamestnávateľov sa stáva okrajový,“ konštatoval. Podľa neho pokiaľ nie je nejaký mechanizmus, o ktorý sa dá oprieť, tak sa nedá diskutovať. „My sa samozrejme stotožníme, zákony v tejto krajine plníme. To znamená, keď bude minimálna mzda stanovená aj na 600 eur, tak sa s tým budeme musieť popasovať,“ dodal.

debata chyba
Viac na túto tému: #minimálna mzda #tripartita