Dopyt firiem po zamestnancoch bude lámať rekordy

Trend klesajúcej nezamestnanosti a rastúceho počtu neobsadených voľných pracovných miest bude pokračovať aj v druhom polroku 2017. „Zverejnený pokles evidovanej nezamestnanosti tesne pod úroveň sedem percent tak nie je konečný. Dopyt firiem po zamestnancoch totiž zostáva vysoký, pričom neočakávame, že do konca roka by sa malo na tomto trende niečo zmeniť,“ hovorí podpredseda predstavenstva personálno-poradenskej spoločnosti McROY Group Luboš Sirota.

16.08.2017 06:00
kancelária, práca, zamestnanci, platy Foto:
Ilustračné foto.
debata

Najvyšší náborový apetít predpokladá spoločnosť predovšetkým v odvetví priemyselnej výroby, a to najmä v segmentoch automotive a strojárstva. „Ľudí by mali naberať nielen priamo výrobcovia áut, ale aj ich subdodávatelia. Očakávame aj oznámenie nových investícií, prípadne rozširovanie už existujúcej výroby firiem, ktoré budú súvisieť s príchodom automobilky Jaguar,“ vysvetľuje Sirota. Ďalším odvetvím, ktoré by malo v nasledujúcom období naberať ľudí, je logistika. Tu by sa pod rast zamestnanosti mala podpísať hlavne významná investícia Amazonu pri Seredi, no očakávať sa dajú aj nábory v ostatných logistických parkoch na Slovensku. Z tohto pohľadu by mal byť silný región Považia, ako aj Záhorie. Vysoký dopyt po zamestnancoch sa dá očakávať aj z prostredia centier zdieľaných služieb.

Úrady práce momentálne evidujú približne 60-tisíc voľných pracovných miest. V porovnaní so začiatkom tohto roka sa ich počet takmer zdvojnásobil. „V skutočnosti je však objem neobsadených pracovných miest výrazne vyšší. Podľa nášho odhadu je ich momentálne viac ako 100-tisíc. Veľká časť firiem totiž voľné miesta na úrady práce nenahlasuje, a tak sa v oficiálnych štatistikách neobjavia,“ upozorňuje Sirota.

McROY očakáva, že už teraz vysoký počet voľných pracovných miest ešte stúpne. Výsledkom bude ďalšie prehĺbenie súčasného nedostatku kvalifikovanej pracovnej sily. Dá sa preto očakávať, že bude rásť tlak na zvyšovanie miezd, ako i snaha firiem dovážať ľudí zo zahraničia. Zvyšovať by sa mal aj počet podnikov, ktoré budú musieť zvážiť vyššiu úroveň automatizácie svojej výroby. Vylúčiť sa nedá ani to, že firmy, ktoré u nás dlhodobo trpia nedostatkom ľudí, zvážia presun výroby do zahraničia. „Ak sa pozrieme na dopyt po zamestnancoch, môžeme zodpovedne povedať, že trh práce je na rekordnej úrovni od vzniku samostatného Slovenska. Očakávame pritom, že v najbližších mesiacoch trh terajšie rekordné maximá ešte prelomí,“ dodáva Sirota.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #nezamestnanosť #firmy #zamestnanci #pracovné miesta #Práca a kariéra