Štát neplánuje dlhšie vyplácať podporu v nezamestnanosti starším

Ministerstvo práce a sociálnych vecí odmietlo požiadavku Konfederácie odborových zväzov SR, aby sa predĺžilo obdobie poskytovania dávky v nezamestnanosti pre skupinu zamestnancov v preddôchodkovom veku.

06.08.2017 11:45
debata (10)

Odborári argumentovali príkladom Českej republiky, kde poskytujú dávku v nezamestnanosti ľuďom vo veku 50 až 55 rokov počas 8 mesiacov a ľuďom starším ako 55 rokov počas 11 mesiacov. „Síce v susednej Českej republike existuje predĺžené podporné obdobie pre osoby s vekom nad 50, resp. 55 rokov, avšak na druhej strane osoby s nižším vekom ako 50 rokov majú podporné obdobie iba 5 mesiacov a dávka v nezamestnanosti degresívne počas poberania klesá až na 45 % hrubého príjmu po 4 mesiacoch poberania,“ upozornilo ministerstvo práce počas pripomienkového konania k návrhu novely zákona o sociálnom poistení.

Podľa rezortu práce a sociálnych vecí nie je možné skopírovať iba jeden pozitívny prvok uplatňovaný pri dávkach v nezamestnanosti v inej členskej krajine EÚ a aplikovať ho u nás bez toho, aby sme problematiku vnímali v kontexte nastavenia ostatných súvisiacich parametrov.

„Pred prípadnými ďalšími zvažovanými zmenami v dávkach v nezamestnanosti je nevyhnutné komplexne zanalyzovať túto schému aj v kontexte predlžovania dôchodkového veku, situácie na trhu práce, vrátane úspešnosti aktívnych opatrení na trhu práce pre staršie osoby, či nastavení alternatívnych možností odchodu do dôchodku,“ dodal rezort.

Podmienky nároku na dávku v nezamestnanosti by sa mali od začiatku budúceho roka zmierniť. Kým v súčasnosti je pri práci na neurčitý čas nárok na nezamestnaneckú dávku podmienený najmenej dvomi rokmi poistenia v posledných troch rokoch, po novom sa má podmienka dvojročného poistenia v nezamestnanosti vzťahovať na obdobie posledných štyroch rokov pred zaradením do evidencie nezamestnaných. Takéto miernejšie pravidlá pritom už v súčasnosti platia pri nároku na dávku v nezamestnanosti, ak žiadateľ o dávku pracoval na určitý čas alebo bol dobrovoľne poistený v nezamestnanosti.

„Cieľom navrhovanej právnej úpravy je zjednotením podmienok nároku na dávku v nezamestnanosti pre všetkých poistencov umožniť prístup k dávke v nezamestnanosti väčšiemu počtu poistencov, ktorí platili poistné na poistenie v nezamestnanosti, čím sa podporí naplnenie účelu tejto dávky,“ tvrdí v dôvodovej správe k návrhu novely zákona ministerstvo práce a sociálnych vecí.

Ako ďalej uvádza rezort, takúto zmenu navrhuje aj s prihliadnutím na podmienky nároku na dávku v nezamestnanosti v okolitých susedských členských štátoch Európskej únie. Nová právna úprava má podľa odhadu rezortu práce v budúcom roku pomôcť takmer 3,9 tisíca osobám pracujúcim na neurčitý čas, ktorým Sociálna poisťovňa (SP) vďaka miernejším podmienkam nároku na dávku prizná dávku v nezamestnanosti.

Polepšiť si však majú aj zamestnanci so zmluvou na určitý čas a osoby dobrovoľne poistené v nezamestnanosti. V súčasnosti totiž majú tieto dve skupiny poistencov nárok na dávku v nezamestnanosti najviac štyri mesiace, od januára by mali dávku v nezamestnanosti dostávať najviac šesť mesiacov. V maximálnej dĺžke obdobia poskytovania dávky v nezamestnanosti sa tak dostanú na úroveň zamestnancov, ktorí pracujú na neurčitý čas. „Za predpokladu zjednotenia podmienok nároku na dávku v nezamestnanosti je dôvodné, aby bola jednotná pre všetkých poistencov aj dĺžka podporného obdobia v nezamestnanosti,“ zdôvodnilo ministerstvo práce.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #nezamestnanosť