Odbory žiadajú dlhšiu podporu pre nezamestnaných 50+

Konfederácia odborových zväzov SR (KOZ) žiada rezort práce a sociálnych vecí, aby sa predĺžilo obdobie poskytovania dávky v nezamestnanosti pre skupinu zamestnancov v preddôchodkovom veku. Títo ľudia si totiž podľa odborárov omnoho ťažšie hľadajú prácu ako vekovo mladšia populácia.

18.07.2017 10:55
debata

„Pozitívny vývoj v počte nezamestnaných zaznamenaný v posledných troch rokoch bude znamenať zníženie výdavkov na dávky v nezamestnanosti a otvorí sa priestor pre lepšie zabezpečenie ľudí vo veku 50 a viac rokov,“ uviedli odborári ako zásadnú pripomienku počas pripomienkového konania k návrhu novely zákona o sociálnom poistení.

Ako príklad odborári uvádzajú Českú republiku, kde poskytujú dávku v nezamestnanosti ľuďom vo veku 50 až 55 rokov počas 8 mesiacov a ľuďom starším ako 55 rokov počas 11 mesiacov. „KOZ SR opakovane a dlhodobo predkladá túto požiadavku, ktorá vyplýva zo situácie konkrétnych zamestnancov, ktorí sa stali nezamestnanými vo vyššom veku,“ uviedli.

Podmienky nároku na dávku v nezamestnanosti by sa mali od začiatku budúceho roka zmierniť. Kým v súčasnosti je pri práci na neurčitý čas nárok na nezamestnaneckú dávku podmienený najmenej dvomi rokmi poistenia v posledných troch rokoch, po novom sa má podmienka dvojročného poistenia v nezamestnanosti vzťahovať na obdobie posledných štyroch rokov pred zaradením do evidencie nezamestnaných. Takéto miernejšie pravidlá pritom už v súčasnosti platia pri nároku na dávku v nezamestnanosti, ak žiadateľ o dávku pracoval na určitý čas alebo bol dobrovoľne poistený v nezamestnanosti.

„Cieľom navrhovanej právnej úpravy je zjednotením podmienok nároku na dávku v nezamestnanosti pre všetkých poistencov umožniť prístup k dávke v nezamestnanosti väčšiemu počtu poistencov, ktorí platili poistné na poistenie v nezamestnanosti, čím sa podporí naplnenie účelu tejto dávky,“ tvrdí v dôvodovej správe k návrhu novely zákona ministerstvo práce a sociálnych vecí. Ako ďalej uvádza rezort, takúto zmenu navrhuje aj s prihliadnutím na podmienky nároku na dávku v nezamestnanosti v okolitých susedských členských štátoch Európskej únie. Nová právna úprava má podľa odhadu rezortu práce v budúcom roku pomôcť takmer 3,9 tisíca osobám pracujúcim na neurčitý čas, ktorým Sociálna poisťovňa (SP) vďaka miernejším podmienkam nároku na dávku prizná dávku v nezamestnanosti.

Polepšiť si však majú aj zamestnanci so zmluvou na určitý čas a osoby dobrovoľne poistené v nezamestnanosti. V súčasnosti totiž majú tieto dve skupiny poistencov nárok na dávku v nezamestnanosti najviac štyri mesiace, od januára by mali dávku v nezamestnanosti dostávať najviac šesť mesiacov. V maximálnej dĺžke obdobia poskytovania dávky v nezamestnanosti sa tak dostanú na úroveň zamestnancov, ktorí pracujú na neurčitý čas. „Za predpokladu zjednotenia podmienok nároku na dávku v nezamestnanosti je dôvodné, aby bola jednotná pre všetkých poistencov aj dĺžka podporného obdobia v nezamestnanosti,“ zdôvodnilo ministerstvo práce.

debata chyba
Viac na túto tému: #nezamestnanosť #Odbory