Dobré šance zamestnať sa majú absolventi ekonómie a strojárstva

Na trhu práce sa ocitli absolventi vysokých škôl, ktorí s radosťou vyhľadávajú pozvania na pracovné pohovory. Aktuálna situácia na trhu im praje a záujem o nich zo strany firiem stúpa. Najlepšie šance zamestnať sa majú absolventi ekonómie, informatiky, strojárstva. Vyplýva to z interného prieskumu personálnej agentúry Grafton Slovakia, zrealizovaný v júni 2017.

12.07.2017 06:00
pk-shutterstock 110115215 Foto:
Ilustračné foto.
debata

Štatisticky na Slovensku študuje na 35 vysokých školách približne 156-tisíc študentov. Od roku 2014 je to mierny pokles o 11 %. Medzi najviac atraktívne študijné obory na Slovensku patria: humánne a spoločenské vedy (33 %), ekonomika a podnikový manažment, právo (22 %), technický smer (25 %). Pracovný trh reaguje na aktuálne trendy a potreby zamestnávateľov nielen v hlavnom meste, ale aj v ostatných regiónoch Slovenska.

„Bežne sa v praxi stretávame s tým, že až 90 % našich klientov požaduje vysokoškolské vzdelanie aj na juniorské pracovné pozície. Zamestnávatelia si z nákladovo atraktívnejších kandidátov časom vychovajú svojich budúcich kľúčových špecialistov. Najlepšie šance zamestnať sa majú absolventi informatiky, strojárstva a ekonómie. Naopak, zo strany zamestnávateľov je menší záujem o absolventov pedagogiky, teológie a športu. Platí však, že kandidáti s netechnickým vzdelaním bez znalosti minimálne jedného svetového jazyka majú problém uplatniť sa na trhu práce,“ uviedol Miroslav Garaj, Country Manager Grafton Slovakia.

„Momentálne máme takmer 700 otvorených pozícií a pre absolventov viac ako 140 pracovných pozícií vo výrobe, v oblasti HR, IT, financií, marketingu či v administratíve,“ uviedol Miroslav Garaj, Country Manager Grafton Slovakia. Bratislava a okolie kontinuálne eviduje vysoký dopyt zamestnávateľov po administratívnych pracovníkoch v HR, kandidátoch z oblasti zákazníckej podpory, asistentoch v administratíve. Percentuálny pomer otvorených voľných pracovných ponúk v tomto regióne určených pre absolventov verzus pre ľudí s niekoľkoroč­nou praxou je 40 % k 60 %.

Ako vyzerá ideálny kandidát, po ktorom je najväčší dopyt? Komunikatívny absolvent s ekonomickým zameraním s angličtinou B2 a ďalším európskym cudzím jazykom, prípadne absolvent s jazykovou kombináciou AJ + NJ na komunikatívnej úrovni B2. V Trenčianskom kraji je vysoký dopyt po vysokoškolsky vzdelaných uchádzačoch z oboru manažment kvality a strojárstva, napr. procesný inžinier kvality, technik údržby, konštruktér. Ako vyzerá ideálny kandidát, po ktorom je najväčší dopyt? Absolvent technickej univerzity s ovládaním angličtiny, ideálne s praxou vo výrobnej spoločnosti počas štúdia, s dobrými teoretickými znalosťami z oblasti, v ktorej chce pôsobiť. V Košickom a Prešovskom kraji je dopyt po vysokoškolsky vzdelaných uchádzačov o prácu v obore logistiky, kvality, IT a výroby. Ideálny kandidát by mal mať technické zameranie a ochotu cestovať. Jazykové znalosti, minimálne angličtiny, sú nevyhnutnosťou. Zamestnávatelia z Nitrianskeho kraja vyhľadávajú pracovné sily z oblasti administratívy – účtovník, obchodný zástupca FMCG, graduate area manager. Za administratívou nezaostávajú ani technické pozície, napr. operátor vo výrobe, optická kontrola, technická obsluha galvanickej linky či pozície v oblasti služieb zákazníkov. Ideálny kandidát je ten, ktorý má technické vzdelanie a ovláda jeden cudzí jazyk.

Medzi najžiadanejšie profesie v Bratislave zo strany absolventov patria najmä na finančné pozície zamerané na finančné trhy. Absolútna väčšina absolventov škôl s humanitným zameraním preferuje zamestnanie v oblasti ľudských zdrojov alebo marketingu. Na východe Slovenska absolventi vyhľadávajú pozície v oblasti kvality a procesného inžinierstva, ako dizajnéri CAD, ďalej sú to administratívne pozície či miesto v sklade. Pozície v administratíve, asistentka riaditeľa, office manager dominujú v nitrianskom regióne.

Očakávania zamestnávateľa sú mnohokrát kvalitatívne vysoko nastavené, vyžadujú skúsenosti, ktoré absolventi vedia získať iba počas praxe. „Pracovný pohovor je veľakrát zo strany uchádzačov podceňovaný a počas rozhovoru uchádzača s našimi konzultantmi evidujeme mnohé nedostatky. Medzi najčastejšie nedostatky, s ktorými sa stretávame, patrí, že absolventi nemajú dostatočnú prax, absentuje jazyková vybavenosť, sú malo aktívni a málo ambiciózni presadiť sa na trhu práce, chýba im chuť učiť sa a pozitívny prístup. Veľkou nevýhodou uchádzačov o prácu je ich nízka úroveň sebareflexie, nejasné predstavy o pozícii,“ dodáva Miroslav Garaj.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #absolventi #vysoká škola #strojárstvo #ekonómia #Práca a kariéra