Automobilový priemysel je 6. najlepšie plateným odvetvím na Slovensku

Automobilový priemysel je šiestym najlepšie plateným odvetvím na Slovensku. V júni tohto roka dosiahol priemerný hrubý mesačný plat úroveň 1 218 eur.

20.06.2017 10:43
debata (4)

Od začiatku tohto roka sa priemerné platy v tomto odvetví zvýšili o 5 %. Vyplýva to z údajov portálu Platy.sk spoločnosti Profesia. Rebríčku s najvyššími platmi dominujú informačné technológie, kde je priemerný mesačný hrubý plat na úrovni 1 402 eur. Druhým najlepšie plateným odvetvím sú telekomunikácie, nasleduje chemický a farmaceutický priemysel, ďalej dodávky elektriny a piatym je bankovníctvo.

Platy zamestnancov v automobilovom priemysle sa líšia podľa úrovne pozície. Najnižšie platy majú pomocní zamestnanci, ktorí zarobia v priemere 733 eur za mesiac. Kvalifikovaní robotníci dostanú na výplatnej páske v priemere 826 eur mesačne, administratívni pracovníci o niečo viac, konkrétne 873 eur. Nižší a strední manažéri v automobilovom priemysle zarobia na Slovensku v priemere 1 755 eur za mesiac a top manažéri približne 4 364 eur mesačne.

Podobný rast platov v automobilovom priemysle možno vidieť aj v Česku, hrubý mesačný plat je ta na úrovni 1 293 eur, zatiaľ čo v Maďarsku je to 1 209 eur. Stredoeurópsky región je podľa Profesie významným magnetom pre investície do automobilového priemyslu, pričom o krajinách Visegrádskej štvorky sa dá hovoriť ako o významnej automobilovej veľmoci v rámci Európy. „Len v minulom roku bolo v regióne V4 vyrobených 3 650 931 auto­mobilov, čo je asi jedna štvrtina z celkovej produkcie Európy.Automobilové výroby zamestnávajú v tomto regióne vyše 630 000 pracovníkov a priamo či nepriamo ovplyvňujú tvorbu viac ako 1 300 000 pra­covných miest,“ uviedla spoločnosť.

Podľa Profesie sa dá očakávať, že problémy s nedostatkom kvalifikovanej pracovnej sily povedú k ďalšiemu zvyšovaniu platov v automobilovom priemysle v regióne. Automobilky najčastejšie inzerujú pracovné ponuky pre robotníkov, operátorov strojov a zariadení montážnikov, ale aj kontrolórov kvality, skladníkov či automechanikov.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #mzda #automobilky