Posilňujúca sa česká koruna komplikuje situáciu na pracovnom trhu

Ukončenie intervencií Českej národnej banky, ktoré vedie k posilňovaniu českej koruny, s vysokou pravdepodobnosťou ešte viac zníži dostupnosť kvalifikovanej pracovnej sily na Slovensku. Výhodnejší kurz koruny oproti euru totiž bude lákať na západ čoraz viac Slovákov a hrozí aj zníženie záujmu o dochádzanie za prácou na Slovensko.

17.05.2017 06:00
Koruna Foto:
Ilustračné foto.
debata (7)

Priemerná mzda v ČR bola v poslednom štvrťroku 2016 na úrovni 29 320 Kč (novšie údaje ešte nie sú k dispozícii). Pri prerátaní kurzom z 1. apríla 2017 to bolo 1 084,72 eura, no po prepočítaní kurzom napríklad z 11. apríla to bolo už 1 099,86 eura. „Očakáva sa, že koruna sa bude oproti euru posilňovať aj naďalej. Práca v Česku tak bude pre Slovákov stále výhodnejšia a, naopak, ľudia spoza rieky Morava budú motiváciu pracovať u nás strácať,“ upozorňuje podpredseda personálno-poradenskej spoločnosti McROY Group Luboš Sirota. Bankoví analytici predpokladajú, že ku koncu roka by sa koruna mohla dostať na úroveň 25,50 CZK/EUR. Pri takomto kurze by sa priemerný český zárobok zo záveru vlaňajška vyšplhal až takmer na 1 150 eur.

„Tento vývoj môže do Čiech stiahnuť ďalšiu pracovnú silu zo Slovenska – aj tú lepšie platenú. Je reálne riziko, že k našim západným susedom sa bude presúvať nielen viac IT špecialistov, ale aj iných kvalifikovaných ľudí, ktorých je na domácom trhu nedostatok,“ upozorňuje Luboš Sirota. České firmy, ktoré tiež trpia nedostatkom ľudí, zvýšený záujem pracovníkov zo Slovenska privítajú. Na druhej strane situácia slovenských firiem sa o niečo skomplikuje. Výsledkom totiž bude prehĺbenie nedostatku ľudí a zvýšený tlak na rast domácich miezd. Navyše postihnúť to môže ekonomicky a priemyselne najsilnejšie regióny západného Slovenska a Považia. „Dôvod je ten, že ľudia z týchto regiónov môžu za prácou do Česka dochádzať bez toho, aby sa tam museli presťahovať, keďže za hranice to majú pomerne blízko. Navyše ľudia, ktorí dochádzajú za prácou z východného Slovenska – napríklad do okolia Trnavy, do Bratislavy či Nitry – sa môžu rozhodnúť ísť ďalej na západ za lepším zárobkom,“ vysvetľuje Sirota.

Táto situácia je prirodzená a je veľmi ťažké sa tomuto vývoju brániť. Bude preto rásť tlak firiem na väčšie otvorenie domáceho pracovného trhu pre cudzincov. „V Česku pracuje výrazne viac ľudí zo zahraničia než u nás, a to aj po zohľadnení veľkosti oboch trhov. Preto je načase zamyslieť sa nad tým, či nenadišla tá správna chvíľa otvoriť trh pre vybraných pracovníkov z Ukrajiny. Najmä tých kvalifikovaných, ktorých je na Slovensku výrazný nedostatok,“ hovorí Sirota. Ide o pozície IT špecialisti či kvalifikovaní odborníci pre priemysel, po ktorých je dopyt firiem taký vysoký, že ho nie je možné pokryť z domácich zdrojov.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #česká koruna #pracovná sila #Práca a kariéra