5 najpreceňovanejších a najpodceňovanejších pozícií na Slovensku

S rastúcim nedostatkom pracovnej sily sa domáce firmy čoraz častejšie stretávajú s tým, že uchádzači o zamestnanie preferujú profesie, ktoré dobre vyzerajú najmä „na papieri“. V skutočnosti však je za takúto prácu menej peňazí a je výrazne náročnejšia, ako v prípade iných pozícií, ktoré uchádzači radi prehliadajú.

16.05.2017 06:00
robotník, práca Foto:
Ilustračné foto.
debata (9)

„Pre mnohých ľudí pôsobí ako magnet, ak je v názve danej profesie použité slovo typu manažér či vedúci. Očakávajú totiž, že s takouto pozíciou sa automaticky spája lepšia výplata, pohodlnejšia náplň práce či možnosť riadiť ľudí. Faktom však je, že opak býva často pravdou. Nedostatok pracovnej sily však spôsobil, že ľudia sú prieberčivejší. Chcú mať pohodlnejšiu prácu, preto sa častejšie obzerajú práve po takých pozíciách, ktorých názov znie honosne,“ upozorňuje Jana Mesárová, district manažérka personálnej agentúry Wincott People. Výsledkom je, že kým na horšie platené pozície sa hlásia desiatky uchádzačov, tie lepšie honorované zostávajú mnohokrát nepovšimnuté.

Najpreceňovanejšie profesie

Office a front desk manager – skutočný office manager dokáže na Slovensku zarobiť bežne viac ako tisíc eur v hrubom. Často sa však pod touto pozíciou skrýva obyčajná pozícia asistenta/asis­tentky. Vtedy je mzda výrazne nižšia – približne 700 eur v hrubom. Podobné je to s front desk managerom, kde sa za honosným názvom skrýva práca recepčnej, kde býva plat ešte nižší – asi 650 eur mesačne v hrubom. Vedúci recepcie však môže počítať s príjmom o približne 200 eur vyšším.

Vedúci predajne, vedúci obchodnej prevádzky – na prvý pohľad ide o manažérsku pozíciu, v ktorej sa dá počítať s riadením početnejšieho tímu ľudí a s tým spojenou nadpriemernou mzdou. V praxi však často ide o jedného človeka, ktorý má sám na starosti celú predajňu alebo prevádzku, v tom lepšom prípade má jedného pomocníka. Plat sa v takomto prípade hýbe okolo sumy 800 eur v hrubom. Ešte horšie sú na tom „zástupcovia“ podobných vedúcich. Môže ísť totiž o prácu obyčajného predavača či pomocného administratívneho pracovníka. Plat je v takomto prípade okolo 600 eur mesačne v hrubom.

Vedúci strediska v oblasti cestovného ruchu – tu je situácia podobná ako v už uvedenom prípade. Často totiž ide o ľudí, ktorí robia „takmer všetko“ – od vybavovania objednávok, cez zásobovanie až po prácu recepčného. Nemôžu sa teda spoľahnúť na početný tím ľudí. Ich plat sa v takomto prípade pohybuje okolo 850 eur mesačne v hrubom, počítať musia s prácou večer, cez sviatky, prípadne cez víkendy.

Biznis analytik, analytik trhu – za týmto názvom sa zvykne skrývať pozícia finančného sprostredkovateľa alebo predajcu jedného produktu finančnej inštitúcie. Základný plat zvykne byť pod úrovňou priemernej mzdy v hospodárstve, nad jeho rámec sa dá privyrobiť si prostredníctvom odmien za výkon. Treba však počítať s tým, že aby bola mzda skutočne zaujímavá, musí byť daný človek v predaji úspešný.

Asistent predaja – v tomto prípade ide len o iný názov pre predavača/pre­davačku. Niekedy sa pod tento pojem „ukryjú“ aj pokladníci či dokladači tovaru. Ponúkaná mzda v takomto prípade iba zriedka presiahne 600 eur. V niektorých prípadoch sa dá počítať s tým, že daný človek dokáže zarobiť viac vďaka províziám. Týka sa to najmä predajní s oblečením či obuvou.

„Uvedené príklady potvrdzujú, že nie každá pozícia ponúka vždy to, čo si pod jej názvom uchádzač o zamestnanie zvykne predstaviť. Preto je dobré pozorne si pozrieť náplň ponúkanej práce už v inzeráte, ktorý danú pozíciu propaguje. Ak tieto informácie v inzeráte chýbajú, oplatí sa ozvať uvedenej kontaktnej osobe a na tieto veci sa opýtať,“ radí Jana Mesárová.

Najpodceňovanejšie profesie

Zvárač a CNC obrábač kovov – táto profesia v slovenskom priemysle výrazne chýba. Ponúka pritom nadštandardný príjem a je možné sa dať na ňu preškoliť. V prípade bodového zvárania plastov a rúr či CNC obrábaní kovov môže plat prekročiť tisíc eur mesačne v hrubom.

Programátor CNC stroja – hoci má táto pozícia v názve slovo programátor, stačí na ňu stredná škola. Zárobok nezriedka presahuje tisíc eur mesačne, ak daný človek ovláda aj cudzí jazyk (najmä angličtinu alebo nemčinu), zarobiť môže dvojnásobok.

Elektrotechnik – zaujímavé je najmä finančné ohodnotenie tých elektrotechnikov, ktorí majú kvalifikáciu na rôzne odborné previerky a certifikácie. V takom prípade ich plat môže presiahnuť sumu 1 250 eur v hrubom mesačne. Platí pritom, že kvalifikácia, ktorá je potrebná na certifikáciu a previerky, sa dá získať aj formou rôznych vzdelávacích programov popri existujúcom zamestnaní.

Majster výroby – táto pozícia chýba v slovenskom priemysle čoraz viac, čo tlačí nahor aj mzdy týchto ľudí. V súčasnosti bežne dosahujú úroveň okolo 1 100 eur mesačne. Ak má pracovník dlhoročnú prax, plat môže byť ešte vyšší, a to najmä v automobilovom a elektrotechnickom priemysle.

Nastavovanie a obsluha kovoobrábacích strojov – táto pozícia na trhu taktiež chýba dlhodobo. Najmä pre mladých ľudí nie je lákavá, pretože sa obávajú „špinavej“ a namáhavej práce. To však s postupujúcou automatizáciou a rastom sofistikovanosti výroby postupne prestáva byť pravda. Zamestnanec na tejto pozícii môže zarobiť takmer tisíc eur mesačne v hrubom.

„Prácu v priemysle sa teda nemusí oplatiť ignorovať, keďže často ponúka lepšie uplatnenie, ako honosnejšie znejúce profesie v obchode alebo administratíve. Ak si niekto hľadá zamestnanie, nemal by na tento fakt zabúdať. Nie nadarmo sa totiž hovorí, že remeslo má zlaté dno. V čase, keď je remeselne zručných ľudí na trhu málo, to platí ešte viac. Aj preto sa dá remeslom zarobiť viac, ako napríklad v administratíve,“ upozorňuje Jana Mesárová.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #zamestnanie #pracovná sila #Práca a kariéra