Šesť najčastejších nehôd pri práci vo výškach. Ako im predchádzať?

Pády z výšky sú jednou z častých príčin pracovných úrazov. Vo výškach pracujú najmä stavební robotníci, energetici, kominári, opravári vlakov, umývači okien, pokrývači či strojári.

27.04.2017 06:00
práca, výška, nehoda, pád Foto:
Ilustračné foto.
debata

Celkový počet registrovaných pracovných úrazov pri práci vo výškach vzrastá z roka na rok, no našťastie počty závažných pracovných úrazov s následkom smrti či ťažkou ujmou na zdraví pri páde z výšky klesajú. Odborníci na bezpečnosť práce a prevenciu pádu z výšok v technologickej spoločnosti 3M definovali najčastejšie nehody pri práci vo výškach. „Povinnosť zaistiť bezpečnosť pri práci vo výškach majú nielen vedúci pracovníci, ale vo vlastnom záujme by mali obozretnosťou prispieť aj zamestnanci. Prácu vo výškach je potrebné správne naplánovať. Zanedbanie nevyhnutných povinností môže mať katastrofálne následky,“ upozorňujú odborníci z 3M a dodávajú. „Ak bude na rizikových pracoviskách na prvom mieste zodpovednosť a potenciálne hrozby sa nebudú podceňovať, neexistuje žiadny dôvod, prečo by práca nemala prebehnúť bezpečne a bez nehôd.“

1. Pády z prenosného rebríka.

Jednou z najčastejších nehôd, ktorá sa môže stať pri práci vo výškach, je pád z prenosného rebríka. Dôvodom býva zväčša nesprávna manipulácia so samotným rebríkom, nedostatočné osobné zabezpečenie alebo nevhodne zvolený rebrík.

2. Pády zo strojov a strojových zariadení

Do štatistík pracovných úrazov výrazne prispievajú pády počas montáže či údržby strojov. Pri prácach vo výškach, ktoré sa nepovažujú za dostatočne veľké, sú často podceňované preventívne opatrenia bezpečnosti práce. Aj pád z malej výšky, no na tvrdý povrch, však dokáže spôsobiť vážne zranenia.

3. Prepadnutia

Časté nehody spôsobujú aj krehké povrchy. Napríklad vlnitý plech, strešné okná či drevené strešné krytiny dokážu tiež nepríjemne prekvapiť, o čom svedčia aj časté nehody spôsobené pádmi do hĺbky. Ani v tomto prípade sa neoplatí zanedbať príslušné opatrenia a počítať s takýmito povrchmi aj v bezpečnostnom pláne, vyhodnocujúcom možné riziká. „Ideálne by bolo sa prístupu k takýmto povrchom vyhnúť, no pokiaľ je nevyhnutné pracovať v ich tesnej blízkosti (vo väčšine prípadov je tým myslená vzdialenosť do dvoch metrov), je potrebné dodržiavať príslušné ochranné opatrenia – obyčajne sa využíva ochranné zábradlie, zadržiavací systém alebo vybudovanie výstražných závor,“ radia odborníci z 3M, ktorá sa téme bezpečnosti práce venuje dlhodobo.

4. Pády z nezaistených striech

Všetky strechy a plošiny by mali mať na svojich okrajoch zabezpečenie. Pokiaľ sa na vyvýšených plošinách priamo nepracuje a pracovníci sa pohybujú v okolí, mali by byť použité aspoň alternatívne metódy – dočasné zábradlie, bezpečnostné značenie alebo zadržiavacie systémy.

5. Pády z pevne zabudovaného rebríka

Aj v prípade rebríka, pevne zabudovaného do stavby, nie je možné úplne vylúčiť riziko nehody. Tieto rebríky bývajú niekedy doplnené ochranným košom, nie vždy je však tento spôsob účinný. „Pre vyšší stupeň bezpečnosti odporúčame samonavíjaciu kladku alebo vertikálne systémy pre zachytenie pádu. Na pohyb po rebríku sa dá použiť aj dvojité bezpečnostné lano s tlmičom pádu,“ upozorňujú odborníci.

6. Padajúce predmety

Ochranné opatrenia sa netýkajú iba osôb pracujúcich vo výškach, ale aj predmetov či stavebného materiálu, s ktorým sa pracuje. Nezaistené predmety môžu na niekoho spadnúť a spôsobiť mu zranenie. Preto sa pri premiestňovaní pracovných nástrojov a iného vybavenia odporúča používať pásy, tašky či debny alebo si pracovníci môžu samotné náradie priviazať lanom k vlastnému telu. Pod stavenisko sa obyčajne umiestňujú bezpečnostné siete, ktoré tak môžu padajúci predmet či materiál zachytiť.

Čo sa pri téme bezpečnosti práce najviac podceňuje?

  • plánovanie
  • riadenie práce a odborný dohľad
  • pravidlá bezpečnosti práce
  • pracovné vybavenie
  • ochranné pracovné prostriedky
  • spôsobilosť pracovníkov

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #nehody #zamestananie #Práca a kariéra