Na Slovensku chýbajú kvalifikovaní pracovníci

Prehlbujúci sa nedostatok kvalifikovaných pracovníkov na trhu predlžuje dobu, za ktorú firmy dokážu zohnať potrebných ľudí. Pri niektorých profesiách je preto nutné počítať s dĺžkou náboru, ktorá sa nebude počítať v dňoch, ale v týždňoch.

25.04.2017 06:00
muž, práca, kariéra, zamestanie Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

Najväčší nedostatok ľudí pociťujú na trhu firmy v oblasti priemyselnej výroby. Táto situácia je rovnaká na celom území Slovenska. „Ak firmy hľadajú akýchkoľvek kvalifikovanejších ľudí do výroby, musia počítať s tým, že ich nezoženú bez problémov. Ak im neponúknu dobrý plat, ľudí nezískajú v potrebnom počte buď vôbec, alebo sa nábor neúmerne predĺži,“ vysvetľuje district manažérka personálnej agentúry Wincott People Jana Mesárová.

V prípade celého Slovenska firmy najviac zháňajú operátorov výroby, najvypuklejšie je to na západe krajiny. Dôvodom je vysoká industrializácia regiónu. „Ak zostavíme rebríček najžiadanejších pozícií na západe krajiny, v TOP 5 sú podľa našich skúseností iba tie, ktoré súvisia s priemyslom, prípadne logistikou. V porovnaní s ostatnými regiónmi Slovenska je dlhšia aj doba, za ktorú je možné týchto ľudí zohnať. Nemôžeme hovoriť za iné spoločnosti, no Wincott People by na západe SR hľadal napríklad operátora výroby približne sedem dní. To v prípade, ak by bola ponúknutá atraktívna mzda. Ak by bola nižšia než priemer, doba náboru by sa predĺžila,“ hovorí Jana Mesárová.

Veľmi podobná je situácia na strednom Slovensku. Oproti západnému sa však líši v tom, že v tomto regióne majú menšie zastúpenie logistické parky, a preto profesie s nimi súvisiace nepatria do TOP 5 najviac žiadaných. Chýbajú však manipulační pracovníci v priemysle. Ide o ľudí, ktorí sú v porovnaní s operátormi výroby menej kvalifikovaní, preto je jednoduchšie ich nájsť. „Priemerné doby pracovníkov sú na strednom Slovensku o niečo kratšie než na západe krajiny. Dôvodom je vyššia miera nezamestnanosti, a teda aj väčší počet disponibilných nezamestnaných,“ vysvetľuje Jana Mesárová.

Zaujímavá je situácia na východe Slovenska. Aj tam síce firmy najviac potrebujú operátorov výroby a ostatné pozície pre priemysel, no vysoký dopyt je aj po ľuďoch z IT brandže. „Najmä v Košiciach a ich okolí sídli veľké množstvo firiem s IT zameraním. Počet absolventov miestnych IT škôl, ktorí zostávajú v regióne, je však oveľa nižší než napríklad v Bratislave. To sťažuje firmám situáciu pri hľadaní programátorov, nedostatkoví sú najmä Java developeri,“ upozorňuje Mesárová. Priemerná doba hľadania vhodných zamestnancov je v prípade Wincott People na východe Slovenska priaznivejšia než na západe. Dôvodom je vyššia miera nezamestnanosti, a teda vyšší počet disponibilných ľudí. Výnimkou sú už spomínaní IT odborníci, v ktorých prípade treba počítať s dobou náboru výrazne dlhšou než jeden mesiac. Týchto ľudí je totiž na trhu málo a ich počty sa nedajú jednoducho navyšovať rekvalifikáciami, ako je to pri robotníckych profesiách.

Podobná situácia s najžiadanejšími profesiami je aj v susednom Česku. Aj tam firmy zháňajú predovšetkým výrobných pracovníkov, no vysoký dopyt je aj po IT špecialistoch. V ich prípade treba počítať aj s najdlhšou dobou náboru.

Najviac žiadané pozície na západe SR a priemerná doba ich obsadenia v pracovných dňoch:

  1. operátor výroby…7
  2. nastavovač/pro­gramátor CNC stroja…22
  3. vodič vysokozdvižného vozíka…9
  4. zvárač…16
  5. pracovník logistiky…14

Najžiadanejšie pozície v strede SR a priemerná doba ich obsadenia v pracovných dňoch:

  1. operátor výroby…5
  2. vodič vysokozdvižného vozíka…6
  3. nastavovač/pro­gramátor CNC stroja…21
  4. zvárač…13
  5. manipulačný pracovník…5

Najžiadanejšie pozície na východe SR a priemerná doba ich obsadenia v pracovných dňoch:

  1. operátor výroby…5
  2. nastavovač/pro­gramátor CNC stroja…21
  3. vodič vysokozdvižného vozíka…8
  4. Java developer…40
  5. Zvárač…14

Najviac žiadané pozície v ČR a priemerná doba ich obsadenia v pracovných dňoch:

  1. operátor výroby…7
  2. kvalifikovaný manuálny pracovník (napr. zvárač)…15
  3. pracovník kontaktného centra…7
  4. inžinier kvality/techno­lóg…20
  5. IT špecialista…40

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #zamestananie #trh práce #pracovné miesta #Práca a kariéra