Potrebujete zmeniť zamestnanie? 5 krokov, ktoré vám pomôžu

Ak cítite, že už v práci nevydržíte ani minútu, nerobte neuvážené rozhodnutia. Aj keď zmenu potrebujete ako soľ, je dobré všetko premyslieť a pripraviť plán.

06.04.2017 06:00
mobbing, zamestnanie, pracovný vzťah Foto:
Ilustračné foto.
debata

1. Čo vám prekáža?

Zamyslite sa, čo vám v súčasnom zamestnaní najviac prekáža. Môže to byť arogantný šéf, nepríjemní kolegovia, ťažko dostupná lokalita, zlá doprava, nehostinné pracovné prostredie alebo nedostatočné finančné ohodnotenie za váš výkon. Je možné, že vás vaša profesia neuspokojuje, neprináša vám nič nové ani pozitívne, alebo vám nevyhovuje vaše zaradenie. Podľa toho by ste mali postupovať pri hľadaní novej.

2. Čo by vás bavilo

Príďte na to, čo by vás bavilo. Vyzerá to jednoducho, ale nie je to tak. Táto úvaha býva v mnohých prípadoch dosť zložitá. Pri výbere povolania nás často ovplyvňujú očakávania našej rodiny a priateľov a my ich nakoniec vezmeme za svoje. Alebo robíme nudnú prácu, len aby sme niečo zarobili. Po čase nás to však v hĺbke duše škrie. Napíšte si na papier všetky činnosti, ktoré vám za posledné roky priniesli radosť a uspokojenie. Uvidíte, že vaša zmena začne nadobúdať konkrétne rysy. Mnohým určite pomôže aj odborné poradenstvo vo forme profesijných poradcov, trénerov či workshopov – nasmerovanie zvonku často otvorí oči.

3. Priznajte si svoje plusy aj mínusy

Nikto z nás nevyniká vo všetkom. Niečo nám ide ako po masle, do iných vecí sa musíme „nútiť“. Treba si uvedomiť, že treba maximálne využiť naše plusy a s mínusmi radšej nestrácať čas, aj tak v nich nebudeme nikdy nadpriemerní. Ak ste napríklad typ, ktorý dôsledne a systematicky dokáže zhromažďovať údaje, úspešne rokovať s ľuďmi, ale vymýšľanie nových nápadov vám nejde, neskúšajte to v kreatívnej sfére. Napíšte si všetky pozitívne i negatívne aktivity, ktoré ste v minulosti robili.

4. Získajte informácie a kontakty

Keď ste sa už pevne rozhodli o zmene, nič vám nebráni prebrať to s vašimi blízkymi a známymi, prípadne využiť vaše súčasné profesijné a súkromné kontakty a rozšíriť ich. Môžete si vopred pripraviť svoj štruktúrovaný životopis, pri niektorých profesiách tiež zostaviť portfólio alebo ukážky vašich prác alebo projektov. Ak si na túto fázu necháte niekoľko týždňov, ponuky sa môžu objaviť samy od seba.

5. Zamestnanec či živnostník?

Mnoho ľudí sa zdráha opustiť spoľahlivý zamestnanecký status, pretože sa obávajú neistoty slobodného povolania. Možno však netreba robiť takéto radikálne voľby. Súčasný vývoj na trhu práce dnes ukazuje, že mnohé malé a stredné spoločnosti dnes uprednostňujú prácu na dohodu, na faktúru alebo na krátkodobom projekte. Okrem toho mnohí už nepokladajú konkurenčný boj za hlavnú silu rozvoja podnikania, radšej partnersky spolupracujú s tými, čo im majú čo ponúknuť, nazýva sa to networking. Takže ak rozhodíte svoje informačné siete, zistíte, že je možné na mnohých pre vás príťažlivých veciach pracovať aj popri práci alebo si nájsť viac projektov, z ktorých budete čerpať skúsenosti a honoráre.

Kedy je najvyšší čas na zmenu:

  • samotná práca vás prestala tešiť a zaujímať
  • musíte sa do nej nútiť a ste v nej nespokojný
  • stratili ste motiváciu plniť ďalšie úlohy
  • máte pocit, že všetko podstatné ste už urobili
  • už nie je na čo sa v práci tešiť
  • keď sa spomenie práca, máte pocit napätia, otrávenosti alebo strachu
  • máte pocit, že už všetkých a všetko poznáte
  • nemáte priestor na uplatnenie nových myšlienok, nemáte s kým vytvoriť nový tím
  • na pracovisku nastali situácie, rozhodnutia vedenia alebo sa zaviedli procesy, s ktorými ste výrazne nespokojný, ale zo svojej pozície nevidíte reálnu možnosť ich zmeniť
Zdroj: Inner Winner Slovensko

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zamestnanie #Práca a kariéra