Automatizácia a digitalizácia. Hrozí nám trvalá nezamestnanosť?

Digitalizácia, robotizácia a automatizácia už dosiahli takú úroveň, že technológie dnes dokážu prevziať asi 75 percent ľudskej práce. V súčasnosti už nie sú ohrozené len manuálne povolania, tzv. modré goliere, ako to bývalo v minulosti, ale aj pracovníci v službách a administratíve, tzv. biele goliere. Budeme mať v budúcnosti vôbec čo robiť?

16.12.2016 06:00
laptop, notebook, digitalizácia Foto:
Odvetvie informačných a komunikačných technológií zohráva dôležitú úlohu aj v slovenskej ekonomike.
debata (3)

Stroje berú ľuďom prácu. Všetko sa začalo už v počiatkoch prvej priemyselnej revolúcie, keď vzniklo hnutie rozbíjačov strojov. Ľudia v obave, aby neprišli o prácu, ničili novoobjavené technológie, ktoré ich zbavovali úmornej a stereotypnej manuálnej driny. Dnes sa začína hovoriť o štvrtej priemyselnej revolúcii a stojíme pred rovnakým problémom. Automatizácia, robotizácia a digitalizácia nám berú posledné pracovné príležitosti a posúvajú nás do úlohy nekvalifikovaných pracovníkov. Hovoríme o technologickej nezamestnanosti.

Čo prináša pokrok?

História ukázala, že technologický pokrok na jednej strane rušil pracovné miesta, ale na druhej strane vždy vytvoril dopyt po uvoľnenej pracovnej sile v iných odvetviach. Aspoň zatiaľ to tak vždy bolo. „Šesť z desiatich žiakov súčasného vzdelávacieho systému obsadí v roku 2025 pracovné miesta, ktoré dnes neexistujú,“ predpovedá výkonný riaditeľ Adecco Group Alain Dehaze. Vyžiada si to obrovskú premenu pracovného trhu, čo by však krajiny nemali považovať za negatívum, ale mali by to brať ako príležitosť na zlepšenie svojho portfólia talentov.

Oproti minulosti však predsa len došlo k jednej zásadnej zmene. Národné ekonomiky sú dnes navzájom oveľa viac prepojené v globálnom svete ako v časoch rozbíjačov strojov, k čomu prispieva najmä voľný pohyb pracovných síl, digitálne technológie a medzinárodný obchod. Ako je na tom Slovensko? V porovnaní so západnými krajinami máme relatívne nízke mzdy, dobrú infraštruktúru a strategickú polohu z hľadiska exportu na východné trhy. V posledných rokoch badať silný priemyselný rozvoj založený na automobilovom a elektrotechnickom priemysle.

„Práve toto sú odvetvia, kde sú zamestnanci najviac zasiahnutí automatizáciou a digitalizáciou výroby, hoci aj v ostatných sektoroch sa už bežne využívajú stredne vyspelé technológie. Rast produktivity podmienený technologickým pokrokom môže viesť ku krátkodobému zvýšeniu nezamestnanosti, ale v dlhodobom horizonte prispieva k rastu produkcie a konkurenčnej schopnosti, čo sa odráža na vzniku nových pracovných miest,“ tvrdí riaditeľ Adecco Slovakia Sergio Duarte. Okrem týchto odvetví má Slovensko potenciál rastu i v ďalších sektoroch, ako sú logistika, maloobchod, poľnohospodárstvo, reštauračné služby či stavebníctvo.

IT sú v kurze

Kým spúšťačom prvej priemyselnej revolúcie bol vynález parného stroja, hlavným strojcom štvrtej priemyselnej revolúcie sú informačné a komunikačné technológie. V Európskej únii za posledných pätnásť rokov toto odvetvie agregovalo 50 percent ekonomického rastu. Súčasne bolo hlavným hnacím motorom pokrízovej rekonvalescencie. Odvetvie informačných a komunikačných technológií zohráva dôležitú úlohu aj v slovenskej ekonomike. Podľa Eurostatu dosiahol v roku 2015 podiel IT špecialistov na celkovej zamestnanosti na Slovensku necelé tri percentá, zatiaľ čo napríklad vo Fínsku to bolo takmer sedem percent. Práve toto je oblasť, kde by mali vznikať nové pracovné príležitosti.

Spoločnosti sa už dnes zhodujú na tom, že ľudia sú tým najväčším aktívom každej firmy. Každá jedna zároveň sníva o tom, ako talent do firmy získať. „Talenty znamenajú veľký ľudský kapitál, čo je určite základ úspechu každej firmy. Bez dobrých talentov nemôže firma prosperovať,“ konštatuje napríklad Zuzana Kubisová, špecialistka ľudských zdrojov v spoločnosti Würth Slovensko.

Lovenie talentov

Získať talenty cielene je podľa firiem ťažké. „Na začiatku nevidíte do kandidáta a nemôžete odhadnúť, aký potenciál má,“ podotýka Kubisová. Ponúkať však iba zaujímavé mzdové ohodnotenie už nestačí. Najmä v sektore, ako je IT, kde je veľký dopyt po šikovných ľuďoch, a to sa týka aj čerstvých absolventov, aj študentov vysokých škôl.

„My napríklad nechceme ísť politikou preplácania odborníkov z iných firiem. Snažíme sa skôr podchytávať talenty už na školách, ponúkame im zaujímavé možnosti praxovať v našom globálnom vývojovom centre SAP Lab Slovakia v Bratislave, prezentujeme sa na konferenciách, ktoré organizujú vysoké školy a univerzity,“ vysvetľuje stratégiu Ján Ružarovský, generálny riaditeľ SAP Lab Slovakia. Ako dodáva, prichádzajú k nim aj „hotoví“ odborníci, ktorých láka možnosť pracovať v SAP Lab Slovakia. „No veľa špičkových vývojárov, ale aj odborníkov napríklad na podnikové procesy a dizajnérov, sme si z absolventov vychovali sami. Považujeme to za prirodzené a v tomto "digitálnom veku” za nutné,“ vysvwetľuje.

Špeciálne programy

Talenty zaručujú firme nielen úspech, zvýšenie renomé či ziskovosti, ale aj tvorbu stratégie a udávanie trendov vo vývoji. Hoci často nie je možné mať talenty na všetkých postoch, ako podotýka Kubisová, dôležité je mať ich na tých kľúčových. A, samozrejme, dôležité je talenty si vo firme udržať. „Máme špeciálny program. Začína sa to vytypovaním správnych kľúčových ľudí, ktorých sme do programu zaradili. Investujeme do nich. Školíme ich, prideľujeme im projekty či špeciálne úlohy. Majú víziu, že sa môžu vypracovať, posunúť, a to ich motivuje,“ spresňuje Kubisová.

„Snažíme sa vytvárať zamestnancom veľmi príjemné pracovné prostredie, ponúkame flexibilitu a možnosť podieľať sa na projektoch, ktoré majú presah doslova na celý svet. Pracujeme na projektoch s partnermi a kolegami zo zahraničia, umožňujeme stráviť čas aj v iných vývojových centrách našej spoločnosti vo svete či v prípadne záujmu trvalo prestúpiť do zahraničného SAP Labu. Samozrejmosťou je neustále vzdelávanie a ponuka atraktívnych školení,“ dopĺňa Ján Ružarovský.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #nezamestnanosť #digitalizácia #automatizácia #Práca a kariéra